Kuinka paljon tippiä oikein pitää jättää? Voit loukata sekä rahaa antamalla että antamatta jättämällä – näin toimit eri maissa

Julkaistu:

Juomarahat
Matkailija, lue vinkit eri maan tippikäytännöistä.
Vaikka Suomessa ei katsottaisi pahalla sitä, että ruokailija lähtee ravintolasta ilman pienen ekstran jättämistä henkilökunnalle, muualla tarjoilija voi jopa huutaa perääsi, jos et ole huomioinut häntä mitenkään.

Toisaalta tietyissä osissa maailmaa juomarahan antaminen saattaa olla jopa loukkaus.

Eri maiden tippauskulttuurit voivat hämmentää. Kokosimme listan eri maiden juomarahakäytännöistä.

Yhdysvallat

Yhdysvallat tunnetaan tippauksen luvattuna maana. Washington Post kuitenkin muistuttaa, ettei tippauskulttuuri ole ison valtion sisällä mutkatonta. Paikallisetkaan eivät aina tiedä, missä tilanteessa tulisi antaa juomarahaa.

Käteistä kannattaa kuitenkin aina olla mukana, sillä tippiä annetaan useissa tilanteissa. Tyypillinen tilanne juomarahan antamiseen on vaikkapa se, että matkailija saapuu hotelliin, ja henkilökunta auttaa häntä laukkujen tai auton kanssa. Myös hotellin siivoojalle tulee antaa tippiä, jos hän siistii huoneesi päivittäin, Washington Post vinkkaa.

All inclusive -lomakohteissa tai risteilyillä säännöt vaihtelevat. Tippausta ei tässä lomailumuodossa aina edellytetä, kuuluuhan moni muukin asia kokonaishintaan.

Tippauskulttuuri ei niin ikään kuulu lentomatkailuun, sillä lentohenkilökunta ei kysele juomarahojen perään. Periaate saattaa olla tosin muuttumassa.

Vuoden alussa yhdysvaltalainen Frontier Airlines -lentoyhtiö kehotti nimittäin matkustajia jättämään tippiä henkilökunnalleen, Business Insider kertoo.

Eurooppa

Tippauskäytännöt vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa.

Yleisesti ottaen Pohjoismaissa juomarahaa ei edellytetä.


Momondo muistuttaa, että Euroopassa hotellien ja ravintoloiden henkilökunnalle maksetaan kohtuullista palkkaa, mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö työntekijät arvostaisi ylimääräistä kiitollisuudenosoitusta.

Tjäreborg kertoi vuonna 2017, että esimerkiksi Espanjassa tarjoilija ei odota juomarahaa, kun nauttii vain kahvikupillisen. Ravintoloissa voi sen sijaan antaa muutaman euron juomarahan riippuen laskun suuruudesta ja saadun palvelun laadusta.

Espanjassa siivoojalle sopiva tippi on viikkoa kohden noin viisi euroa. Piccololle voi antaa euron per matkalaukku, Tjäreborg opastaa.

Aasia ja Uusi-Seelanti

On olemassa myös maita, joissa tippiä ei edellytetä. Tällainen maa on esimerkiksi Uusi-Seelanti, jossa ei thetravel.comin mukaan edellytetä juomarahan antamista.

Joissakin maissa juomarahan antaminen voi jopa loukata.

Esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa tipin antamista pidetään töykeänä.

Kuuluisa japanilainen vieraanvaraisuus ei heidän mielestään ole siitä kiinni, kiitetäänkö heitä rahallisesti vai ei. Tippauskulttuuri saattaa hämmentää, koska länsimaalaiset ovat tottuneet antamaan hyvästä palvelusta juomarahaa. Muissa Aasian maissa tippaamisesta onkin turistien kautta tullut yleistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt