Kirpputorimatkalla Reykjavikissa – huippulöytöjä muutamalla eurolla

Julkaistu:

Matkat
Reykjavikin vintagemaailmassa jyllää 80-luvun muoti, mutta myynnissä on myös 60- ja 70–luvun vaatteita, kenkiä ja asusteita. Huippulöytöjä voi tehdä muutamalla eurolla.
Paksu mustavalkoinen kissaherra istuu jalkakäytävällä tarkkailemassa ohikulkijoita ja lähtee ylittämään katua sivuilleen vilkaisematta. Kissan ylväässä askelluksessa on maailmanomistajan elkeet; autot saavat väistää, minulla on tietenkin etukulkuoikeus!

Kissa kävelee sisälle Icewear-liikkeeseen ja jää mietti­mään, minkä villa­viltin päälle asettuisi nukkumaan.

– Baktus käy täällä testaa­massa villa­tuot­teemme. Toistai­seksi hän on ne hyväksynyt, myyjä kertoo.

Baktus on seitsemänvuotias maatiaiskolli, jonka koti on Gyllti Kötturinn eli ”Kultainen kissa” -second hand -vaateliike Austurstræti-kadun numerossa 8–10.

– Baktus tulee ja menee oman mielensä mukaan ja käy syömässä ihan joka paikassa. Se on maailmanlaajuinen julkkis ja sillä on lähes 9 000 seuraajaa Instagramissa. Baktus tuo meille paljon asiakkaita, kertoo Kultaisen Kissan omistaja Hafdís Þorleifsdóttir.

Liike myy sekä uusia että vanhoja vaatteita, kenkiä ja asusteita ja on ainoa 60-ja 70-luvun vintagea myyvä vaateliike Reykjavikissa. Kaupassa tulee tunne, että olisi astunut madonreiän aikakoneesta menneisyyteen vuosikymmenten taakse.


Monien tuotteiden hinta alkaa paristakymmenestä eurosta.

– Kuusikymmenluvulla vaatteet tehtiin kestämään, tällaista laatua ei valitettavasti saa enää mistään, Þorleifsdóttir muistuttaa.

Vanhin Reykjavikin second hand -vaateliikkeistä on pääostoskadulla Laugavegur 28:ssa sijaitseva Spúútnik, jossa on vaatteita ja kenkiä myös miehille. Liikkeessä on laajat valikoimat myös aurinkolaseja, koruja, huiveja, vöitä ja kenkiä.

– Nyt muodissa on 80-luku ja erityisesti farkkukankaat, kukkakuosit ja cowboy-bootsit. Myös 2000-luvun alku näkyy muodissa. Keskitymme nyt näihin suuntauksiin, kertoo myyjä Ragnheidur.

Liike tuntuu pursuavan aivan kaikkea ja vaaterekkien läpikäymiseen kannattaa varata aikaa. Parhaillaan on menossa suosittu aleaika kilomarkkinat, jolloin valtaosa tuotteista on myynnissä kilohinnoin.


Kivenheiton päässä kadun toisella puolella sisäpihalla (Laugavegur 29) on vanhojen kirjojen ja levyjen ystävän aarreaitta Bókakjallarinn eli ”kirjakellari”. Myynnissä on myös laaja valikoima englanninkielistä kirjallisuutta scifistä sarjakuviin sekä vanhoja vinyyli- ja cd-levyjä.

– Kannattaa kurkata myös tuonne takimmaisen hyllyn taakse, siellä on 60-luvun islantilaista pornokirjallisuutta ja -lehtiä, joita ei ole Islannissa myynnissä missään muualla, liikkeen omistaja Svavar Brynjúlfsson kertoo.

Verkkaisesti jutteleva parrakas Brynjúlfsson innostuu pohtimaan kotikaupunkinsa runsaan vintage- ja second hand -tarjonnan syitä.

– Kaipa me olemme niin individualisteja, että emme halua olla toistemme klooneja. Mistä muualta saisi persoonallisia ja erilaisia vaatteita kuin second hand -liikkeistä.


Punaisen ristin (islanniksi Rauði Krossinn) myymälät (Laugavegur 12 ja 116) yllättävät tasokkuudellaan. Ne eivät ole erikoistuneet tiettyihin vuosikymmeniin vaan ainoastaan vanhaan, käytettyyn mutta hyväkuntoiseen ja usein täysin uudenveroiseen tavaraan. Vaatteiden, kenkien ja asusteiden lisäksi myynnissä on koriste- ja käyttöesineitä kuten vaikka kynttilänjalkoja tai teekuppeja.


Pelastusarmeijan (Hertex, Garðastræti 6) liikkeen valikoima on hiukan nukkavieru ja valju, mutta myös hinnat ovat hyvin edullisia. Myynnissä on myös leluja ja lasten vaatteita.


Viikonloppuisin avoinna oleva Kolaportið-kirpputori (Tryggvagötu 19) on elämys vaikka ei olisi liikkeellä ostosmielessä. Sataman lähellä isossa sisähallissa on kymmeniä myyntipöytiä ja kaupan lähes mitä vain. Muovirihkamaa on onneksi vähän, uutta tavaraa on jonkin verran mutta joukossa on kiinnostavia tuotteita kuten kalannahkakoruja ja asusteita sekä laavakivikoruja.

Erityisesti yhden myyntitiskin ympärillä on jatkuva kuhina. Grétar Pálsson myy itse veistämiään koruja, puukkoja ja koriste-esineitä. Pääosa materiaalista on valaanluuta ja valaan hampaita mutta joukossa on myös linnun kynsistä ja raajoista tehtyjä koruja. Isompien esineiden hinnat liikkuvat sadoissa ja tuhansissa, mutta pienet riipukset maksavat muutamasta kympistä ylöspäin.

– Valaanluun saan tai ostan kalastajilta ja myyn näitä ympäri maailman, Pálsson kertoo.


Osa kirpputoripöydistä on todella aidon kirpputorihenkisiä ja näyttävät ensi vilkaisulla romukasoilta, mutta tavarapaljouden seasta voi paljastua vaikkapa afrikkalaista tai kiinalaista käsityötä. Myynnissä on myös paljon perinteisiä ja suosittuja islantilaisia villapaitoja (islanniksi lopapeysa), joiden hinnat alkavat noin 90 eurosta.


Luonnonihmeitä sisätiloissakin

Islanti tunnetaan kuumista lähteistään, jäätiköistä, tulivuorista ja revontulista. Suosituin turistikierros on päivän aikana tehtävä noin 300 kilometrin mittainen Kultainen kierros tai kolmio (Golden Circle), jonka pääkohteisiin kuuluu Geysir, Gullfossin vesiputous, ja Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen yhtymäkohdassa sijaitseva historiallinen parlamenttipaikka. Kierroksen voi tehdä itse vuokra-autolla tai ryhmän mukana bussilla.

Kansainvälinen lentokenttä Keflavik sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista. Lentokenttäbussilla on vaihtoehtona poiketa matkalla Islannin kuuluisimpaan kuumien lähteiden Blue Lagoon -kylpylään.

Kierrokset opastetaan englanniksi ja joillakin matkanjärjestäjillä on tarjolla suomenkielisiä kierroksia.


Islannin luonnonihmeisiin voi tutustua myös Reykjavikin kupeessa Öskjuhlíð -kukkulan laelle rakennetussa lasikupolikattoisessa Perlan-museossa. Perlan mainostaa itseään alaotsikolla ”Islannin ihmeet” (Wonders of Iceland) ja modernia teknologiaa hyödyntävä rakennus on kuin elämyksellinen ja toiminnallinen luonnontieteellinen museo.

Perlanin ylpeys on sadan metrin mittainen, ympäri vuoden avoinna oleva oikeasta jäästä rakennettu jääluola. Planetaarion revontuliin keskittyvä Áróra -show on sukellus niin revontulien väriloistoon kuin Islannin maisemiin. Perlanin katon näköalatasanteelta on upeat 360 asteen maisemat Reykjavikiin ja sen ympäristöön.


Perlan on avoinna päivittäin iltakymmeneen ja lippu maksaa aikuiselta noin 33 euroa. Keskustasta on ilmainen bussikuljetus Harpa-musiikkitalon edestä.

Vuonna 2011 valmistunut moderni lasiseinäinen Harpa on uusimpia Reykjavikin maanmerkkejä, jonka tiloissa järjestetään monipuolisia musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Rakennuksen julkisivun lasitiilien led-valaistus on säädeltävä, ja rakennus vaihtaa väriä valaistuksen mukaan.

Kolme tuliaista tarujen saarelta

  1. Revontulien väreissä hehkuvat tuotteet – Islanti on onnistuneesti kaupallistanut revontulet, joille on myös oma museo. Matkamuistomyymälöissä ja lentokentällä on myynnissä kymmeniä revontulten väreissä hehkuvia koriste- ja käyttöesineitä sekä vaatteita. Reykjavikin keskustan pikkukaupoissa on myynnissä jopa revontulikuvioituja legginsejä.
  2. Kalannahkatuotteet kuten korut, lompakot ja käsilaukut ovat aito islantilainen tuliainen ja matkamuisto ja käytössä kestävä tuote. Lohen lisäksi käytetään sysievämonnisen (englanniksi Spotted Catfish), piikkimonnin (englanniksi Catfish) ja punasimpun (englanniksi Golden Redfish) nahkaa. Koruja kuten myös tuikkukynttilälyhtyjä ja muita koriste-esineitä valmistetaan myös mustasta laavakivestä.
  3. Häränsarvituotteet ovat isosti esillä Reykjavikin keskustan turisteille tarkoitetuissa kaupoissa. Sarvista valmistetaan etenkin laseja ja viikinkihenkisiä juomasarvia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt