Taksikuski Marko paljastaa unelmien asiakkaansa ja uran erikoisimmat kyytiläiset

Julkaistu:

Taksi
Taksikuskina työskentelevän Markon mukaan kohtaaminen unelmien asiakkaan kanssa voi olla hyvinkin arkinen.
Hintatason kauhistelijat, pimeän kyydin pyytäjät ja epämääräisten ”vie mut himaan” -lausahdusten hokijat.

Helsingissä taksikuskina työskentelevä Marko kertoi aiemmin tällä viikolla Ilta-Sanomille, mitkä viisi asiakkaiden lausahdusta vaativat ammattilaisilta pitkää pinnaa.
Harvoin työssä menee kuitenkaan hermo.

Unelmien asiakkaita työssä kohtaa nimittäin usein.

– 95 prosenttia taksikuskin työstä on oikein miellyttävää, Marko kuvailee.


Mukavimman asiakkaan ominaisuuksia kysyttäessä Marko hiljenee kuitenkin hetkeksi. Sitä ei nimittäin ole helppoa määritellä.

Joskus hauskoja ovat kohtaamiset hyvällä tuulella olevan juhlaporukan kanssa, mutta loppujen lopuksi parasta ovat aivan tavalliset kohtaamiset, Marko myöntää.

– Asiakas tilaa taksin, heittää että mennään Kappeliin ja juttelee ihan arkisista asioista niitä näitä. Sellainen on lempiasiakas.

On myös kuskin ammattitaitoa haistella, minkälaista palvelua asiakas kaipaa. Välillä heitetään hurttiakin huumoria, välillä ollaan hiljaa.

– Joskus kyytiin tulee tärkeä paroni, josta aistii heti, että takana on pitkä päivä. Silloin taksiin tullaan levähtämään, enkä kysy mitään.

– Välillä heitetään läppää, kun asiakas on sillä tuulella, Marko jatkaa.

Tavalliset kohtaamiset parhaimpia

Taksikuskin työhön kuuluu myös paljon sellaista, josta suuri yleisö ei ole tietoinen.

– Viedään mummoja Prismaan. Paljon on ikäihmisiä ja yksinäisiä.

Taksikyyti voi olla joillekin päivän ainoa kohtaaminen.


Työhön kuuluu myös paljon sellaista, jota ei tule ajatelleeksi.

– Kuskit saattavat kuskata verinäytteitä, unohtuneita läppäreitä tai lähteä vaikkapa Kuusamoon paperitehtaalle viemään tarvittavia laakereita paperikoneeseen, Marko kertoo.


Taksinkuljettaja onkin parhaimmillaan hyväntekijä, joka on juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Tällainen tilanne tuli eteen vastikään, kun Tuusulasta lähtenyt kyytiläinen meinasi myöhästyä Poriin menevästä bussista.

Bussi lähti Helsingistä, mutta matkan varrella Marko sai idean soittaa bussissa olevalle kyytiläisen kaverille. Tämä ojensi luurin kuskille, jonka kanssa ongelma ratkaistiin hetkessä.

– Säästimme aikaa ja sovimme treffit tietylle pysäkille. Tästä jäi kaikille hyvä mieli, Marko kertoo.

Uran erikoisimmat

Markon uran varrelle mahtuu myös pari erikoisempaa taksimatkaa.

Kerran kyytiin tuli pariskunta, joka vaihtoi määränpäätä yhden taksimatkan aikana monta kertaa. Kyyti päättyi poliisin soittoon, sillä pariskuntaa etsittiin.

Toinen tapaus sattui, kun Marko huomasi tien laitaan pysäköidyn auton hätävilkut päällä. Pukeutumisensa puolesta mies ei herättänyt huomiota, mutta käytöksessä oli muuten alusta saakka jotakin outoa.

Hankaluudet alkoivatkin heti autossa, kun mies ilmoitti, ettei aio maksaa kyydistä mitään. Piinallinen taksimatka päättyi lopulta pieneen käsikähmään. Lopulta Marko pysäytti auton tien laitaan ja pyysi asiakasta tulemaan ulos selvittämään asian.

– Ulkona hyppäsin takaisin autoon, lähdin menemään ja soitin keskukseen, että miesasiakas on poistettu kyydistä. Eipähän tarvinnut muiden ottaa miestä kyytiin, ennen kuin hän oli rauhoittunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt