Pitkään eristäytyneenä ollut Myanmar on ehkä koko Aasian eksoottisin paikka – 3 paikkaa, jotka siellä kannattaa nähdä ja kokea - Matkat - Ilta-Sanomat

Pitkään eristäytyneenä ollut Myanmar on ehkä koko Aasian eksoottisin paikka – 3 paikkaa, jotka siellä kannattaa nähdä ja kokea

Pitkään eristäytyneenä ollut Myanmar, entinen Burma, tuntuu Kaakkois-Aasian eksoottisimmalta maalta matkailla. Myanmarissa on upeaa nähtävää ja tunnelma kuin vuosikymmenten takaa.

Joidenkin Baganin temppeleiden päälle voi nousta ihailemaan auringonlaskua tai -nousua. Aamulla tunnelma on paljon rauhallisempi ja hienompi kuin illalla.

1.9.2019 17:11

Ainakin nämä kolme paikkaa maassa kannattaa nähdä ja kokea.

1. Vaikuttavin kokemus: Bagan

Baganin rauniokaupungissa on aamukuudelta salaperäistä ja jännittävää. Hämäryydestä erottuvat vain siellä täällä törröttävien temppelitornien tummat, uhmakkaat hahmot.

Shwe Nan Yin Taw -temppelin portinvartija on yhä puoliunessa, ja pilkkopimeistä huoneista kuuluu lepakoiden kirkaisuja ja pulujen siipien suhinaa.

Baganin muinaisen kuningaskunnan kulta-aikaa olivat 1000–1200 -luvut. Laaksossa on yhä jäljellä yli kahdentuhannen buddhalaistemppelin jäänteet. Alue on Unescon maailmanperintökohde.

Kattoterassille johtavat jyrkät kiviportaat löytyvät taskulampun avulla. Kun aamu alkaa sarastaa, ylhäältä näkee kauas ympärillä levittyvään, usvan hunnuttamaan tasankoon. Sitä pilkuttavat pensaat ja matalat puut sekä alkujaan tuhatkunta vuotta sitten tehdyt, sadat terrakotanpunaiset temppelitornit.

Pikkulinnut tarinoivat ja jossakin kiekuu kukku, muuten on hiljaista. Kun appelsiininkeltainen aurinko putkahtaa näkyviin, koko laakso kylpee oranssissa hehkussa.

2. Aikamatka vuosikymmenten taakse: Inle-järvi

Puukanootti lipuu keskellä kelluvaa kylää, vaaleanvioletteina kukkivien, tuoksuvien vesihyasinttien lomassa. Vaatimattomat talot ja mökit on rakennettu veden päälle paalujen varaan. Niiden rappusilla tiskataan ja pestään pyykkejä. Lapset leikkivät palloksi pyöräytetyllä vaatemytyllä. Kelluvassa puutarhassa kasvavat tomaatit, ja siat röhisevät jossakin.

Inle-järven kalastajat soutavat puukanoottejaan yhdellä jalalla; toinen jalka auttaa melomisessa.

Verkkainen kyyti on leppoisin tapa katsella Inle-järven elämää. Soutajana on kanootin perässä yhdellä jalalla seisova nainen, jonka toinen jalka ja käsi kieputtavat näppärästi melaa. Samalla tavalla täällä soutavat monet muutkin, myös pikkulapset.

Intha-kansan asuttamalla Inle-järvellä asutaan kelluvissa kylissä, jossa talot on tehty paalujen varaan.

Moottoriveneillä pääsee laajemmalle kiertoajelulle rannan kyliin ja tutustumaan perinteisiin elinkeinoihin, markkinoihin ja temppeleihin sekä ihmettelemään järven kuuluisia kalastajia, jotka taituroivat kuin akrobaatit suurten verkkojensa kanssa, yhdellä jalalla seisten – osa pistää kunnon show’n pystyyn, kun kamerat lähestyvät.

3. Upein nähtävyys: Yangon

Myanmarissa on tuhansia hienoja temppeleitä, mutta maan pyhin ja huikein löytyy suurimmasta kaupungista, Yangonista. Mäen päällä kohoava Shwedagonin kullattu pagodi on liki sata metriä korkea ja päällystetty lukemattomilla kultalaatoilla. Huippua koristavat tuhannet timantit, rubiinit ja safiirit. Niitä voi ihailla kiikareilla rakennuksen juurelta.

Shwedagon-pagodia koristavat tuhannet kultalaatat ja jalokivet. Valtava, eloisa temppelialue on suosittu pyhiinvaelluskohde ja tunnelmallisimmillaan illan tullen.

Ympärillä on kymmeniä pienempiä stupia, patsaita, alttareita ja pyhiä bodhipuita. Temppelialue on niin suuri ja koristeellinen sekä etenkin sunnuntaisin täynnä hyörinää, että siellä voi kuljeksia, istuskella ja katsella tuntikausia pitkästymättä.

Voi seurailla kulkueita ja seremonioita. Jossakin hymistään kuorolausuntana pyhiä tekstejä, toisaalla syödään eväitä, ja alttareille kiikutetaan kukkia ja hedelmiä. Suitsukkeet tuoksuvat, tuulikellot kilkattavat ja kellot kumisevat, kun niitä isketään puunuijalla.

Munkit kulkevat oransseihin ja viininpunaisiin kaapuihinsa kietoutuneina. Pikkulapsi loikoilee pyhätön lattialla ja näppäilee älypuhelinta.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Myanmariin voi lentää esimerkiksi Bangkokin kautta, josta pääsee Yangoniin ja Mandalayhin. Thaimaasta pääsee myös maitse. Suomalaiset matkatoimistot järjestävät kiertomatkoja.

  • Maan sisällä voi liikkua bussilla tai mukavimmin lentäen.

  • Viisumi on hankittava etukäteen netistä.

  • Ilmasto on subtrooppinen, sadekausi on touko–lokakuussa. Viileintä on marras– helmikuussa.

  • Viime vuosina maassa on esiintynyt paikoin väkivaltaisuuksia ja levottomuuksia etenkin buddhalaisten ja muslimien välillä, ja hallitusta on syytetty rohingya-muslimien vainosta. Tietyille alueille ei saa matkustaa, tai joihinkin tarvitaan erillinen lupa. Tarkempia tietoja saa esimerkiksi Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?