Muistatko kaikki Suomen Unescon maailmanperintökohteet?

Julkaistu: , Päivitetty:

Matkat
Kokosimme yhteen Suomen kaikki seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta.
Matkalla maailmalla tulee bongattua toinen toistaan upeimpia kohteita, joista osa on päässyt arvostetulle Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Maailman kauneimpiin Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat muun muassa Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa ja Norjan upeat vuonot Geirangerinvuono ja Nærøyfjorden.
Suomellakin on omat Unescon maailmanperintökohteensa, jotka on koottu Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen uusille verkkosivuille. Yhdistys kertoo tiedotteessa, että kuusi kohteista on kulttuuriperintökohteita ja yksi on luonnonperintökohde.

Tunnetko Suomen Unescon maailmanperintökohteet?

1. Suomenlinnan merilinnoitus

Vuonna 1991 maailmanperintöluetteloon lisätty Suomenlinnan merilinnoitus on Helsingin suosituimpia matkakohteita.


Sitä pidetään ainutlaatuisena sotilasarkkitehtuurin muistomerkkinä, jolle antaa oman erityispiirteensä sen merkitys kolmen valtion, Ruotsin, Venäjän ja Suomen, puolustuksessa.

2. Vanha Rauma


Niin ikään vuonna 1991 maailmanperintöluetteloon lisätty Vanha Rauma on upea matkakohde niin kesällä kuin talvellakin. Kyseessä on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue, jossa vierailee vuosittain puoli miljoonaa kävijää.

3. Petäjäveden vanha kirkko

30 kilometrin päässä Jyväskylästä sijaitsee Petäjävesi ja sen kaunis puinen Petäjäveden vanha kirkko.

Maailmanperintöluetteloon se pääsi vuonna 1994.


Petäjäveden vanha kirkko edustaa pohjoismaista puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys kertoo sivuillaan. Se on esimerkki siitä, kuinka paikalliset sovelsivat läntisen kulttuurin ja luterilaisen kirkon äärialueilla keskieurooppalaista arkkitehtuuria ikivanhalla hirsisalvostekniikalla.

4. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Kouvolan keskustasta 30 kilometrin päässä sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas pääsi maailmanperintöluetteloon vuonna 1996.


Ruukkikylä edustaa erinomaista ja hyvin säilynyttä pienimuotoista, maaseudulle syntynyttä teollisuutta, joka menestyi 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa etenkin Euroopan pohjoisosissa sekä Pohjois-Amerikassa, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys kertoo.

Tehdasalueeseen voi tutustua oppaan johdolla. Ruukkikylän alueella toimii myös ravintola ja pieniä putiikkeja.

5. Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue

Vuonna 1999 listalle päässyt Sammallahdenmäen pronssikautisella hautaröykkiöalueella on 36 hautaröykkiötä, jotka edustavat Pohjanlahden rannikkoalueen laajinta ja monipuolisinta pronssikulttuurin kalmistoaluetta sekä ajanjakson monumentaalirakentamista.


Paikka sijaitsee noin 20 kilometrin päästä Rauman keskustasta. Alueelle on vapaa pääsy. Heinäkuussa paikkaan voi tutustua myös oppaan johdolla.

6. Struven ketju

Struven kolmiomittausketjun loi Friedrich George Wilhelm Struven 1800-luvun alussa. Struve selvitti kolmiomittaustekniikalla maapallon muotoa ja kokoa. Nykyään kolmiomittauksen korvaavat GPS-laitteet, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys kertoo.


Suomessa Struven ketjun mittauspisteistä kuusi on nimetty maailmanperintölistalle. Näitä ovat Stuorrahanoaivin piste Enontekiöllä, Aavasaksan piste Ylitorniossa, Alatornion kirkko, Oravivuoren piste Jyväskylässä, Porlammin piste Lapinjärvellä ja Mustaviirin piste Pyhtäällä.

7. Merenkurkun saaristo

Vaasan edustalla sijaitseva Merenkurkun saaristo on tällä hetkellä Suomen ainoa luonnonperintökohde. Kohde muodostaa maailmanperintökohdekokonaisuuden yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa.


Alue tunnetaan maankohoamisilmiöstään. Merenkurkun saaristo ja Korkearannikko ovat maailman parhaita paikkoja kokea ja ymmärtää viimeisimmän jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Korjattu juttuun Struven ketjun kohta 26.8. klo 10.20. Porlammin piste sijaitsee Lapinjärvellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt