Lyon on ruokamatkailijan onnela – matkatoimittajan 5 vinkkiä kaupunkiin

Julkaistu:

Ranska
Ranskan gourmet-pääkaupunki vetoaa herkkusuihin, mutta Lyonissa kiehtoo myös kaunis vanha arkkitehtuuri, lupsakka tunnelma sekä hieno sijainti kukkuloiden lomassa Rhône- ja Saône-jokien liittymäkohdassa.

1. Ruoka ja viini

Lyonia kutsutaan Ranskan ruokapääkaupungiksi hyvästä syystä. Gourmet-perinteen juuret ulottuvat pitkälle historiaan ja harottavat kahteen suuntaan: hienostuneen, perinteisen ranskalaiskeit­tiön ohella on maalaismaista rahvaan gastronomiaa.

Michelin-tähtiravintoloita on viisitoista, mutta tasokkaita ruokapaikkoja löytyy joka budjetille. Monia raaka-aineita saadaan kaupungin ympäristön tiloilta ja viinikin tulee läheltä; Rhônen laaksosta ja Beujolais-alueelta.


Ravintoloitsijat käyvät ostoksilla keskustan kauppahallissa, joka on erikoispuoteineen kiehtova paikka. Hallin brasserioissa ja baareissa voi testailla torin antimia tuoreeltaan, kuten ostereita, tryffeliherkkuja tai Lyonille tyypillisiä, jauhetusta kalasta tai lihasta tehtyjä quenelle-pyöryköitä.

2. Bouchonien tuhdit maut

Sympaattisimpia ravintoloita ovat vanhanaikaiset kansankuppilat, bouchonit. 1800-luvulla niissä tarjottiin huokeaa, raskasta ja yksinkertaista ruokaa kaupungin silkkityöläisille, nykyään niistä saa paikallisia perinneherkkuja. Ruoka on lihaisaa – vaikkapa makkaroita ja pekonia linssien kera, kanaa viinietikkakastikkeessa, possupataa tai veripalttua karamellisoitujen omenien kera.


Aidot bouchonit ovat ahtaita ja rempseitä. Astiat voivat olla eri paria ja ruutuliinat rispaantuneita. Omistajat tuntevat asiakkaansa ja asiakkaat toisensa. Tunnelma on lämmin, ikään kuin oltaisiin jonkun kodissa. Alle 30 eurolla syö itsensä tainnoksiin.

3. Vanhakaupunki oikopolkuineen

Ruokaa voi sulatella käyskentelemällä renessanssityylisessä vanhassakaupungissa, joka on Unescon suojelukohde. Mukulakivikujilla on ravintoloita ja puoteja, pieniä museoita ja taidegallerioita. Avonaisista porteista kannattaa astua sisään. Ne vievät sisäpihoille ja traboule-käytäviin – joelta kukkuloille johtaviin oikopolkuihin, jotka mutkittelevat talovanhusten väleissä.


Fourvièren kukkulalle pääsee myös funikulaarilla. Ylhäällä on koristeellinen basilika ja roomalaisen amfiteatterin rauniot. Sieltä voi ihailla Lyonin kattoja ja kaupunkia halkovia Rhône- ja Saône -jokia. Kirkkaalla säällä näkyy Alpeille saakka.

4. Näyttävät seinämaalaukset


Lyonia voi kierrellä myös etsiskellen hienoja seinämaalauksia, joita on kaupungissa yli sata. Kuuluisin on trompe l’œil -tekniikalla tehty La Fresque des Lyonnais, johon on kuvattu paikkakunnan historiaa vuosien varrelta. Maalaus peittää koko seitsenkerroksisen talon takaseinän ja päädyn, ja näyttää aidonoloiselta kaupunkimaisemalta kirjakauppoineen, bistroineen ja parvekkeilla seisovine ihmisineen.

5. Hipsterien Croix Rousse

Trendikkäin kaupunginosa on ydinkeskustan viereltä alkava, kukkulalle ja rinteeseen levittynyt Croix Rousse, jota asuttaa elämästä nautiskeleva keskiluokka. Alueella voi shoppailla paikallisten suunnittelijoiden putiikeissa, kahvitella ja harhailla ilman päämäärää.


Kaupunginosa oli ennen oma kylänsä, ja kylämäinen tunnelma korostuu yhä kukkulan laella, Place de la Croix Roussen aukiolla ja sen ympäristössä, jossa ollaan vähän omissa oloissaan. Siellä on gourmet-kauppoja, ihania leivospuoteja ja rentoja ravintoloita, jotka täyttyvät varsinkin viikonloppuisin paikallisista.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt