Tämä näky ei unohdu! Iguassun putoukset ovat täydellinen luontonähtävyys

Julkaistu:

Etelä-Amerikka
Iguassun putoukset lukeutuvat Etelä-Amerikan komeimpiin luontonähtävyyksiin ja maailman mahtavimpiin vesiputouksiin. Argentiinan ja Brasilian rajalla ryöppyäviä vesimassoja jaksaa ihailla monta päivää.
Paholaisen kurkun, Garganta del Diablon, reunalla on niin mielipuolinen pauhu ja jylinä, että miltei pelottaa. Ilmassa sinkoilevat pisarat kastelevat hetkessä litimäräksi. Tuntuu kuin maa tärisisi.

Juuri tässä kohtaa, Iguassun putousten alkupisteessä, joki syöksyy mahtavalla voimalla 80 metriä syvään rotkoon, raivokkaasti ärjyen veden rummuttaessa suuria basalttilohkareita.

Tämä on Argentiinan ja Brasilian rajalla pauhaavien Iguassun putousten korkein kohta ja yksi sen kohokohdista. Maagista show’ta saa seurata veden päälle tehdyltä lankkusillalta. Vastaavanlaisia rakennelmia on tehty moniin muihinkin paikkoihin, eri korkeuksille.


Putouksia saakin tutkailla vuoron perään ylhäältä ja alhaalta, läheltä ja kaukaa, ja joka suunnalta. Siinä ei ole mitään liioittelua. Joka kerta maisema näyttää huikealta ja erilaiselta.

Maailman suurimpiin lukeutuvat vesiputoukset

Unescon suojelukohteisiin lukeutuvat Iguassun putoukset ovat lajinsa aatelia – ne ovat korkeammat kuin Niagara ja paljon leveämmät kuin Viktorian putoukset. Iguassu pauhaa liki kolmen kilometrin matkalla, saarten ja saarekkeiden jakamana monena osiona. Yksittäisiä putouksia on miltei kolmesataa.

Kokonaisuus on niin valtava, että sen todellisen koon oivaltaa vasta pikkuhiljaa – ei yhdessä päivässä, eikä vielä kahdessakaan. Putoukset on myös syytä nähdä ja kokea rajan molemmilta puolilta, sillä ne täydentävät olennaisesti toisiaan.

Sademetsäluonto on osa elämystä

Suurin osa vesimassoista pauhaa Argentiinan alueella. Siellä tunnelma ja ympäristö on rauhallinen ja luonnonläheinen monine metsäreitteineen ja polkuineen.


Alue on suojeltua kansallispuistoa ja tulvillaan sademetsän outoja ääniä, tuoksuja ja uhkeita kasveja, kuten liaaneita, ilmajuuria ja puiden runkoihin kiinnittyneitä päällyskasveja, jotka kotona kasvavat kukkaruukuissa.

Vastaan tulee kesyyntyneitä nenäkarhuja eli koateja. Kirjavasiipiset perhoset lehottelevat polkujen yllä satapäisinä parvina. Sähäkkä kolibri pyrähtelee tulenpunaisesta kukasta toiseen – jossakin rääkyvät papukaijat.


Jännittävin kokemus on kuitenkin ajelu moottoriveneellä vastavirtaan, alati voimistuvaa pauhua kohden. Sydän takoo rinnassa, kun vene kaartaa putousten eteen, ja pujahtaa niiden reunalle kylmään suihkuun.

Unohtumaton panoraama

Brasilian puoli tuntuu kaupallisemmalta. Kävelyreittejä on paljon vähemmän ja niiden sijasta on kehitelty lisämaksullisia luonto- ja seikkailupuuhia. Helikopterilla voi lentää putousten yllä.


Brasilian suunnalta avautuu toisaalta myös aivan ylivoimainen yleispanoraama putouksiin; vasta täältä hahmottaa Iguassun todellisen koon ja mahtavuuden.

Maisemapaikoilta saa ihailla luonnon mahtavaa näytelmää. Pikkulintujen parvet kisailevat vesimassojen lomassa ja jos aurinko paistaa, joka suunnalla kaartuu sateenkaaria. Korkealle putousten yllä liitelevät korppikotkat miltei liikkumattomin siivin.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

Iguassun putoukset sijaitsevat Iguazún kansallispuistossa Argentiinassa (www.iguazuargentina.com) ja Iguaçun kansallispuistossa Brasiliassa (www.cataratasdoiguacu.com.br).

Argentiinan puolella keskuksena toimii Puerto Iguazún kaupunki, Brasiliassa Foz do Iguaçu. Molemmat ovat hyviä tukikohtia matkailijalle: kumpikin sijaitsee rajan tuntumassa, niissä on kansainvälinen lentokenttä, eritasoisia hotelleja, ravintoloita ja muita matkailupalveluita.

Bussilla ja varsinkin taksilla pääsee vaivattomasti sekä kansallispuistoihin että maasta toiseen; rajamuodollisuudet ovat sujuvat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt