Lentoemäntä uskoo keksineensä syyn Suomi-turistien toilailuille: ”Teki mieli sanoa, että olen muualta” – lukijat paljastavat myötähäpeän hetket

Julkaistu:

Lomamatkat
Lukijat muistelevat suomalaisten turistien toilailuja maailmalla.
Matkaoppaat-sarjasta tuttu Terhi Alanya paljasti viime viikolla ikimuistoisimmat muistonsa matkaoppaiden työstä ja todistamansa Suomi-turistien toilailut.
Matkailu tunnetusti avartaa ja tekee kärsivällisemmäksi. Ulkomailla myös kohtaa monenlaisia ihmisiä jokaisesta maailman kolkasta. Lomakohteissa vastaan tulee usein myös kanssasuomalaisia.

Lukijoiden kokemusten perusteella toisen suomalaisen kohtaaminen lomakohteessa ei kuitenkaan ole aina toivottu kokemus. Välillä juhlinta saattaa lomatunnelmissa karata käsistä, ja lukijoiden mukaan erityisesti suomalaisten turistien alkoholin käyttö saa häpeän nostamaan päätään.

Kokosimme yhteen lukijoiden kokemuksia hetkistä, jolloin kanssasuomalaisten käytös oli aiheuttaa harmaita hiuksia.

”Nipotetaan ihan kaikesta”

– Uskomattomia uunoja kyllä näkee jokaisella reissulla! Yleensä aina syynä viina, joskus vaan se, että nipotetaan ihan kaikesta. Ensikertalaiset nyt jotenkin tajuaa, mutta sitä ei, että maksetaan viikon umpihumalasta satoja euroja – sen saman kännin saisi halvemmalla kotona.

”Tuskinpa edes tiesi missä oli”

– Kosin saarella Kreikassa yksi matkamies ei viikon aikana poistunut hotellista. Istui päivät terassilla ja joi, iltaisin taas joi hotellin baarissa. Tuskinpa edes tiesi missä oli.

”Vain yhdellä reissulla hävetti olla suomalainen”

– Vain yhdellä reissulla Gran Canarialle hävetti olla suomalainen. Ja olen näitä reissuja tehnyt kymmeniä. Joku futisporukka nuoria miehiä majoittui samaan hotelliin. Ruokapaikassa he saivat nopeasti tarjoilun. Kaikki kuskia myöten olivat aivan turpa täynnä. Pahiten juopuneet kuljetettiin auton takalosterissa.

Lentoemäntä uskoo tietävänsä syyn käytökselle

– Matkustelin työni vuoksi paljon pari vuosikymmentä sitten. Silloin minua hävetti usein ja paljon omien kansalaisteni käytös. Teki mieli monta kertaa sanoa, että olen muualta kuin Suomesta. Ihmettelin silloin, mistä moinen esiintyminen johtuu. Olen edelleenkin sitä mieltä, että pääasiassa huonosta itsetunnosta. Mutta miksi? Itsehän me käytöksellämme annamme maastamme sellaisen kuvan kuin annamme. On ihanaa nähdä suomalaisseurue, joka ei kiroile, hymyilee ja on kohtelias – eikä ole juovuksissa! Lentoemännäksi esittäytyvä kertoo.

Baarimikon toteamus yllätti

– 2012 olin viimeisen kerran Turkissa. Kyllä siellä paljon näki sitä, että vanhemmat joivat päänsä täyteen ja lapset tekivät mitä lystäsivät. Koska itse en juo, moni baarimikko sitä ihmetteli, ja oli miehelleni sanonut, että saa olla onnellinen tällaisesta vaimosta. Varmaan näkevät paljon kaikenlaista.

Paluulennolla oltiin nöyrää miestä

– Tunisiaan matkustaessa koneessa oli yksi melko äveriään oloinen pariskunta. Miehellä oli kilon kultakello, naisella koruja ja tukka hyvin. Mies ryhtyi kaatamaan gini-appelsiinimehuja naamaansa kunnes oksensi käytävälle. Lentoemännät olivat kauhuissaan, oli kai jokin turkkilainen charter-lento. En tiedä, miten heillä loma meni, sillä emme olleet samassa hotellissa. Paluumatkalla mies istui kuitenkin hyvin nöyränä polviaan katsellen ja joi yhden drinkin, samalla naisen tuijottaessa sivusilmällä kädet puuskassa.

Mies vaati hotellin aulassa palvelua suomeksi – hotellikin oli kaiken lisäksi väärä

– Juurikin Alanyan matkalla hotellin henkilökunta kyseli, että olemmeko varmasti Suomesta. Kun kysyin, miksi ovat asian suhteen ihmeissään, he sanoivat, että yleensä suomalaiset ovat ympäripäissään ja perheen lapset heitteillä. Kehuivat kovasti, kun pidimme huolta lapsistamme ja olimme limpparilinjalla. Samalla reissulla piti huolehtia yksi reppana humalainen setämies omaan hotelliinsa. Vaati palvelua suomeksi aulassa – tultuaan taksilla väärään hotelliin. Ei oikein tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa.

”Epäilen, etteivät nähneet viikon aikana muuta kuin pienen marketin ja hotellin”

– Olen kerran 80-luvulla osunut samaan hotelliin ja samalle paluulennolle myyntimiesten kanssa. Varmaan olivat hyviä myyjiä, mutta niin olivat ostajiakin. Aamusta lähtien ravasivat kadun yli kaupasta alkoholia ostamaan, ja meno oli äänekästä iltaa kohden. Epäilen, etteivät viikon aikana nähneet muuta kuin pienen marketin ja hotellin. Kotiin tullessa möly oli sitä luokkaa, että kohdallani on ollut ainoa kerta, kun olen todistanut matkustamohenkilökunnan joutuvan korottamaan ääntään kunnolla. Nykyisin ei juurikaan humalaisia suomalaisia ole samoihin hotelleihin osunut.

Miksi pitää huutaa ja kritisoida?

– Lentokoneessa takana lapsi potkii penkkiä ja huutaa, ettei saa nukutuksi. Lomakohteessa huuto jatkuu. Rannalla varsinkin nuoret miehet pitävät metelistä huolen, ja myös siitä, että hotellissa siivoojalla riittää töitä. Miksi rannalla täytyy huutaa toiselle, vaikka tämä istuu vieressä? Lähtiessä bussilla takaisin alkaa lomamatkan, hotellin ja oppaaseen kohdistuva rähjääminen ja kritisointi, vaikka oli onnistunut loma. Kun yksi aloittaa kovaäänisen haukkumisen, niin vähitellen siihen yhtyy moni muukin.

Osataan sitä muuallakin

– Ruotsalaiset lomailijat tiedän kokemuksesta. Budapestissä luulimme, että teinit ruotsalaiset melusivat yöllä hotellin käytävällä. Remusivat huoneesta toiseen ja kälätys kuului lujaäänisesti. Aamiaisella yllätyimme, etteivät olleet teinejä, vaan ihan aikuisia 40–50-vuotiaita ruotsalaisia. Ruotsalaisena olisi hävettänyt.

– Sikailu ja sekoilu ovat suomalaisilla selkeästi vähentyneet vuosien varrella, toisin kuin muun muassa venäläisillä ja briteillä, joilla se on pysynyt aikalailla ennallaan, valitettavasti. Suomalaiset ovat ihan tykättyjä ja harmittomia turisteja maailmalla, oppaaksi itsensä esittelevä lukija kertoo.

– Kanarialla ainakin suomalaiset ovat parhaiten käyttäytyviä, mikäli omia silmiä ja paikallisia on uskominen. Pahimpia ovat britit ja saksalaiset.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt