Näitä asioita Lappiin matkustavat ulkomaalaisturistit kyselevät – lentokenttäkuski ihmettelee yhtä asiaa: ”Ei uskota ja ymmärretä”

Lentokenttäkuski Maija-Liisa ja taksinkuljettaja Pekka listaavat Lappiin saapuvien turistien yleiset kysymykset ja ihmetyksen aiheet.

Rovaniemen lentokentälle saapuvat turistit juttelevat usein ensimmäisenä bussi- tai taksikuskille.

12.8.2019 18:59

Lentokentällä työskentelevät taksi- ja bussikuskit ovat oikeita turistiasiantuntijoita – he kyyditsevät ulkomaalaisia turisteja jatkuvasti. Ja ovathan taksikuskit usein myös ensimmäisiä, jotka vastaavat turistien kysymyksiin Suomesta!

Kerroimme alkuvuodesta, millaisia ihmettelyjä Helsingin taksikuskit kuulevat turisteilta.

Helsingin lisäksi ulkomaalaiset turistit matkustavat ahkerasti Lappiin. Kysyimme nyt Rovaniemen lentokentän kuljettajilta, millaisia kysymyksiä ja ihmettelyjä he kuulevat työssään.

Rovaniemen lentokentän yksityiskohta ihastuttaa

Airport Bus Rovaniemi -lentokenttäbussia ajava Maija-Liisa Niemelä kertoo, että ensimmäisenä turistit hämmästelevät Rovaniemen lentokentältä aukeavaa näkyä.

– Lentokentän ovista ulos astuessa turistit näkevät kalliolla olevan Joulumaan porot -taideteoksen. He jäävät heti innoissaan kuvaamaan sitä.

Taksin kyytiin istuessa moni turisti ilmoittaa toiveen myös elävän poron näkemisestä. Yleisiä kysymyksiä ovat myös utelut säästä ja Lapin nähtävyyksistä.

Erityisesti talvisin turistit kyselevät myös revontulien perään.

– Suurin osa ihmisistä ymmärtää, että revontulet ovat säästä riippuvaisia. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan sitä ymmärrä, ja he pettyvät pahasti, kun eivät näekään niitä.

Erityisesti yksi asia ihmetyttää kuljettajaa

Niemelä kuulee usein ihmettelyjä kylmästä säästä. Hän on tavannut useita turisteja, jotka ovat matkustaneet Lappiin puutteellisilla varusteilla. Niemelän mukaan erityisesti Lapin safarikierrosten oppaat joutuvat huomauttelemaan turistien pukeutumisesta.

– On heitäkin, jotka eivät halua uskoa, vaan pukeutuvat muodin mukaisesti omiin vaatteisiinsa. Ei uskota ja ymmärretä sitä, mitä heille sanotaan. Kun on kylmä, pitää pukeutua sään mukaisesti. Kaikille se ei mene jakeluun, vaan se opitaan kantapään kautta.

Niemelä hämmästelee turistien pukeutumista usein jo lentokentältä lähtien.

– Välillä katson lentokentällä, kuinka lämpimistä maista saapuvat tulevat ulos koneesta shortseissa ja t-paidassa. On aikamoinen shokki, jos täällä on viitisen astetta lämmintä ja kylmä tuuli.

”Sinnehän he kaikki haluavat”

Turisteja lentokentältä kuljettava Menevän taksikuski Pekka Ronkainen kertoo, että suurin osa hänen asiakkaistaan on Aasiasta, Australiasta ja Yhdysvalloista.

– Turisteja on ympäri vuoden, mutta eniten marraskuun ja maaliskuun välillä. Pääsääntöinen työkieleni on englanti.

Turistit saapuvat Lappiin usein Rovaniemen lentokentän kautta.

Ronkainen kertoo, että talvisin turistit ihmettelevät aivan ensimmäisenä lunta.

– Viime vuoden joulukuussa lunta oli lentokentällä ihan vaan väriksi asti. Vaikka lunta oli ihan vähän, turistit koskettelivat lunta ihmeissään ja haltioissaan.

Moni turisti esittää hyvin nopeasti taksissa kysymyksen joulupukista ja Joulupukin Pajakylästä.

– Sinnehän he kaikki haluavat.

Kesäisin turistit ihmettelevät myös sitä, kuinka lähellä luontoa Rovaniemen kaupunki sijaitsee.

– He ihastelevat vihreitä maisemia ja puhdasta vettä. Kirkas vesi hämmästyttää heitä.

Joulupukin Pajakylä kiinnostaa turisteja.

Kritiikkiä kolmesta asiasta – kuitenkin kohteliaasti

Taksikuski kertoo, että kaikki turistit eivät ymmärrä Lapin etäisyyksiä.

– Eräs venäläinen perhe pyysi viemään saunagondoliin.

Sellainen sijaitsee Ylläksellä, jonne Rovaniemeltä on yli kahden tunnin matka.

– Rahasta ei ollut kiinni, mutta aikataulu ei kuitenkaan riittänyt.

Lapin luonto ihastuttaa ulkomaalaisia turisteja vuodesta toiseen.

Ronkainen kertoo, että turistit saattavat välillä kritisoida korkeaa hintatasoa sekä lumen ja revontulien puutetta. Tästäkin huolimatta he ovat taksikuskin kokemuksen mukaan aina kohteliaita.

– Minulla on aika pitkä aika kouluajoista ja siitä, että englantia on tullut treenattua. Olen joillekin pahoitellut sitä, että englantini ei ole kovin hyvä. Useat porukat ovat kuitenkin muistuttaneet, että puhun englantia paremmin kuin he suomea. Minulla ei ole yhtään huonoa asiakaskokemusta ulkomaalaisista turisteista.

Artikkelia päivitetty kello 20.17, saunagondoli sijaitsee Ylläksellä eikä Levillä kuten artikkelissa aiemmin väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?