Suomalais­vanhempien umpihumalainen käytös pakettimatkalla sai turkkilaisen baarimikonkin pudistelemaan päätään – ”Hävetti!”

Julkaistu:

Pakettimatkat
Ilta-Sanomien lukijat jakavat huonoimpia kokemuksiaan pakettimatkoista.
Tulevassa Keihäsmatkat-tv-sarjassa näyttelevä Hannele Lauri kertoi Ilta-Sanomille takavuosien järkyttävästä pakettimatkastaan.

17-vuotiaana Keihäsmatkat-pakettimatkalla Espanjaan suunnannut Lauri pani tuolloin merkille, että monet saavuttivat tukevan humalatilan jo ennen koneeseen nousua.

– Ne oli aivan perseet. Minä katsoin sitä jengiä, niin ne oli niin juovuksissa, hän kuvailee Keihäsmatkat-lomailijoita.

Kokosimme alle IS:n lukijoiden kokemuksia omista pakettimatkoistaan vuosien varrelta.
Joskus 80-luvulla, kun lentokoneiden takaosassa oli vielä tupakoijien osasto, pääsin minäkin tahtomattani sinne taaimmaiseen nurkkaan istumaan Kanarian paluulennolla.

Muoviverholla eristetyt tupakoimattomien paikat koneen etuosassa olivat täynnä, jolloin lentoemännät perustivat minulle ja kaverilleni kaksi tupakoimattomien paikkaa tupakkaosaston perälle takaseinän viereen.

Siellä sitä sitten istuttiin kuusi tuntia tupakansavussa köhimässä. Se oli Tjäreborgin matka. Kyseisen matkatoimiston yksi opas oli samalla paluulennolla Suomeen ja hän tietysti istui koneen etuosassa tupakoimattomien puolella.

Savustettu

Joku muisteli, että koneessa sai halpaa viinaa. Keihäsen koneissa 1970-luvun alussa tarjoiluvaunun juomat olivat ilmaisia. Kihniön kipakkaakin oli vaunussa, mutta se oli nimestään huolimatta tehty Espanjassa, kun Suomen alkoholisäännöstö ei pontikankeittoa silloin sallinut.

Kerran kohdallani sattui paluulennolla Teneriffalta, että Pariisin paikkeilla oli turbulenssia ja turvavyöt komennettiin kiinni. Lentoemot menivät myös pesäänsä, mutta jättivät tarjoiluvaunut niille sijoillensa koneen käytävälle. Tärinä esti tarjoilun ainakin puolen tunnin ajan, mutta kaikki lähellä tarjoiluvaunuja istuneet kahmivat tarpeensa mukaan pikkupulloja naamaansa turbulenssista huolimatta.

Jos oikein muistan, tarjoiltiin kyseisillä charter-lennoilla myös kaikille lämmin ruoka. Eikä matkatavarakaan ollut rajoitettu yhteen kolliin. Kerran kuskasin myös matkaoppaiden tippikassan Suomeen (suomalaisia kolikoita, 5–10 kg), kun niillä kolikoilla ei ollut vaihtoarvoa Espanjassa. Silloin hommat sujui.

Heikki R.

Työmatkalla Singaporeen vuonna 2002 lensin Finnairin reittikoneella, joka lensi Bangkokin kautta. Koneessa oli huomattava määrä keski-ikäisiä miehiä, jotka olivat koneeseen tullessaan vain vähän maistissa, mutta muutaman tunnin kuluttua kone oli kuin lentävä sikala: miehiä konttasi lattialla ja ryömi toisten matkustajien päällä etsiessään omaa paikkaansa.

Siinä eivät muut saaneet nukkua, ei edes lähelläni matkustanut vauva. Lentoemännät levittelivät käsiään meidän selvin päin matkaavien pyytäessä heitä hillitsemään tuota sikailua.

Vierustoverini oli yksi tästä remuporukasta. Kysyin häneltä, että mikäs porukka te olette. Hän kertoi, että on erään miestenlehden lukijamatka Bangkokiin.

Onneksi Bangkokissa nämä öykkärit pääsivät sentään pois koneesta ja heidän tilalleen tuli fiksuja aasialaisia nuoria.

Hävetti olla suomalainen

2014 Turkin Alanyaan matkustettiin ja bussimatkalla hotellille suomalainen pariskunta pienen pojan kanssa (noin 10-12 v. välillä).

Nainen ja mies ihan kännissä alkoivat tappelemaan, kun miehen mielestä naisella oli piilopullo. Pikkupoika huusi vieressä ”lopettakaa lopettakaa”, ihan järkyttävää!

Ja se poika oli ihan heitteillä siellä, turvautuen muihin turisteihin, ja oli heidän mukanaan myös vesipuistossa, kun mamma ja iskä vetivät uima-altaan baarissa itsensä uuteen nousuun. Turkkilainen baarimies puisteli jo päätään ja sanoi ”vuoden vanhemmat”. Tätä näkee suomalaisissa. Hävetti!

Juntti suomalaiset

Hyvin muistan nuo ajat ja Keihäsmatkat. Suomipojat ja -tytöt pääsivät ensi kertaa maailmalle ja sinne lähdettiin lenkkimakkaraa ja ruisleipää mukana matkalaukussa, ja ympärikännissä koneeseen.

En tiedä pelottiko lentäminen vai mikä lie, mutta alusta loppuun porukka ryyppäsi. Kuten Hansu sanoi, ei pääsisi porukka edes koneeseen sellaisessa kunnossa nykyään.

Kotona leveiltiin hienolla reissulla, josta muistettiin halvat viinat ja baarit. Eipä juuri muuta, mutta oltiinpahan käyty!

Eviva memory

Kyllähän noita ”nakit silmillä” -tyyppejä näkee vieläkin lennoilla – mutta varmasti määrä on vähentynyt siitä mitä ensimmäisen kerran esimerkiksi Kanarialla tuli nähtyä.

Ehkä sitä on vaan tylsistynyt iän myötä itse, kun ei jaksa holvata brenkkua kaksin käsin vain sen takia, että pitää istua 6,5 tuntia paikoillaan.

Mutta ei se täysin suomalainen piirre ole. Kastrupilla näki monta eri kansallisuutta ”mökäöljyn” parissa pari viikkoa sitten.

Harmaa tietäjä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt