Matkaoppaat-sarjasta tuttu Terhi kertoo, kuka ammatissa pärjää: ”Reippaita tarvitaan laittamaan humalaiset ojennukseen”

Julkaistu:

Matkaopas
Haaveiletko matkaoppaan työstä? Detur-matkatoimiston Terhi Alanya kertoo, minkälainen ihminen alalla pärjää.
Matkaoppaat-sarjasta tuttu Detur-matkatoimiston Terhi Alanya on työskennellyt turistien parissa jo vuosia. Samalla ovat selvinneet myös matkaoppaan työn salat.

Kysyimme Alanyalta neljä yksityiskohtaa matkaoppaan työstä.

1. Minkälainen on matkaoppaan tyypillinen työpäivä?

”Matkaoppaan työ on kaikessa erilaisuudessaan ehkä maailman monipuolisin työ. Opas saa toimia viiniasiantuntijana, laukunkantajana, vanginvartijana ja psykologina. Opas palvelee asiakkaita lentokentällä, retkillä, toimistolla ja hotelleilla, ja jokainen päivä on erilainen.”

2. Kuinka pitkiä putkia matkaopas työskentelee kerralla?

”Harvat matkakohteet ovat ympärivuotisia. Suurin osa oppaista vaihtaa kohdetta loka- ja maaliskuun lopussa. Osa työskentelee vain talvi- tai kesäkauden ja lomailee osan vuotta. Teki niin tai näin, elämä on koko ajan ihanan vaihtelevaa. Tällainen elämäntyyli on monen mieleen.”

3. Minkälaiset ovat matkaoppaan työllisyysnäkymät?


”Hyvälle oppaalle on aina töitä! Matkailu muuttuu jatkuvasti monimuotoisemmaksi, ja näin myös oppaan työ. Parhaiten työllistyvät ne, joilla on erityisosaamista. Myös se, että on avoin eri kohteille ja maille, lisää työllistymismahdollisuuksia. Tärkeintä on kuitenkin asenne. Jos menettää ilon ja halun palvella, on peli menetetty. Silloin on paras jäädä Suomeen.”

4. Onko matkaoppaan työ vain tietyn elämänvaiheen ammatti?

”Lomailijoita on kaiken ikäisiä ja elämän joka saralta. Näin ollen myös oppaiksi tarvitaan erilaisia ihmisiä. Siinä missä 21-vuotias nuori saattaa olla eniten elementissään opastaessaan Beach Partyä, on kokeneemmalla ja aikuisemmalla oppaalla ehkä enemmän annettavaa tietopohjaisella kulttuuriretkellä. Reippaita oppaita tarvitaan laittamaan humalaiset tarvittaessa ojennukseen, ja rauhallisia kädestä pitäjiä tukemaan lomailijoita jotka esimerkiksi sairastuvat lomallaan.

Suurimmalle osalle oppaista työ on elämänkokemustyö, jota tehdään noin viisi vuotta.

Perhe-elämä on mahdollista yhdistää oppaan työhön, mutta kyllä siinä haasteensa on. Jokaisessa kohteessamme on kuitenkin myös perheellisiä oppaita, ja heidän ymmärryksensä esimerkiksi perhematkailusta on tietysti aivan erityistä. ”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt