Bledjärvi on Slovenian aarre ja idyllinen luontokohde – matkatoimittajan vinkit alueelle

Vajaan tunnin automatkan päässä Slovenian pääkaupungista levittyy vuorten reunustama Bled-järvi.

Ojstrican näköalapaikalta avautuvat Bledin upein panoraama. Järven keskellä olevalla saarella on ravintola ja vanha kirkko, jossa monet slovenialaiset viettävät häitään. Saarelle pääsee veneellä tai vaikka sup-laudalla.

Sykähdyttävät maisemat ja kauniit kävelyreitit kutsuvat rentoutumaan ja reippailemaan.

Polku nousee jyrkästi metsäisen rinteen kuvetta. Jalat lipsuvat sadekuuron liukastamilla kivillä, ja loppupätkä pitää kiivetä tosissaan. Puolen tunnin uurastus palkitaan kuitenkin ruhtinaallisesti, Bledin upeimmilla näköaloilla; puidenlatvojen yläpuolelta näkyy sinivihreä järvi koko komeudessaan. Sen ympärillä kohoilevat havupuiden peittämät kukkulat ja niiden takana Juliaaniset Alpit. Järven keskellä lekottelee pieni kirkkosaari, jonne lipuvat soutuveneet.

1000-luvulta juontuvaa Bledin linnaa pidetään Slovenian vanhimpana linnana. Sen paras nähtävyys ovat pihamaalta avautuvat maisemat.

Idyllinen Bled-järvi lienee Slovenian kuvatuin miljöö. Tänne Ojstrican näköalapaikallekin on kerääntynyt pieni selfiejono. Bled on myös maan suosituimpia lomakohteita, jossa etenkin paikalliset käyvät mielellään hengähtämässä.

Bledillä lomaillaan rauhallisesti

Järvellä on suosiostaan huolimatta varsin seesteistä. Moottoriveneet ja vesiskootterit eivät pörrää, vaan rannoilla vuokrataan kanootteja, sup-lautoja ja soutuveneitä.

Suurin osa asutuksesta, hotelleista ja ravintoloista on järven itäpäässä, Bledin pikkukaupungin ympärillä. Niiden kupeessa, korkealla kalliokukkulalla, lymyää myös keskiaikainen linna. Ulkoa se näyttää komealta, mutta muurien sisältä melko vaatimattomalta; siellä on pieni museo ja kappeli, kauppana toimiva viinikellari sekä ravintola ja kahvila. Paljon mieleenpainuvampi nähtävyys onkin järvelle suuntaava maisema, joka pihamaalta avautuu.

Bledin kermakku kehiteltiin Park-hotellin leipomossa 1950-luvulla, ja sen jälkeen niitä on leivottu miljoonia. Nykyään kakkua saa järvellä miltei joka kahvilasta ja ravintolasta.

Bledille voi hyvällä syyllä matkata ihan vain tunnelmoimaan näkymillä. Niistä voi nauttia silloinkin, kun maistelee paikkakunnan kulinaarista erikoisuutta, kremna rezinaa, Park-hotellin kahvilan terassilla. Lehtevästä taikinasta, vaniljakreemistä ja kermavaahdosta koottu kakku kehiteltiin hotellin leipomossa 1950-luvulla ja edelleen se kuuluu liki pakollisiin Bledin kokemuksiin.

Luonto on kaunein nähtävyys

Myös luonnossa liikkuminen on nautinto. Järven kiertävä, noin kuuden kilometrin mittainen tie on hyvä pyöräily- tai kävelyreitti. Välillä voi pulahtaa uimaan rantakiviltä tai länsipäässä olevalta pieneltä hiekkarannalta. Vesi on kesällä ihanan lämmintä.

Vintgar-kanjoni on kaunis ja helppokulkuinen kävelyreitti. Kesällä kannattaa olla paikalla heti aamusta ennen kuin polku ruuhkautuu.

Ympäristössä on monen tasoisia ja mittaisia patikkareittejä. Yksi hienoimmista ja helpoimmista löytyy muutaman kilometrin päässä järvestä, Vintgar-rotkolta, jossa lankkupolku mutkittelee vehmaan kanjonin kallioisella reunalla. Alempana välkehtii kylmää hohkaava, kirkasvetinen turkoosi joki, joka ylitetään välillä puusiltoja pitkin.

Polku on vain puolitoista kilometriä suuntaansa, mutta kulku on hidasta: väkeä on paljon ja näkymät niin kauniit, että on pysähdeltävä tiuhaan – milloin antamaan tietä, milloin ihastelemaan.

Yöpuu puron vierellä

Yönkin voi viettää luonnon helmassa. Ekohenkisessä Garden Village Bledissä saa nukkua paalujen päälle nostetuissa mökeissä puiden katveessa, tai puutarhan ja kasvimaan ympäröimissä tilavissa safariteltoissa, joissa on kaikki mukavuudet, kuumavesipaljua myöten.

Garden Village Bled -ekoresortissa majoitutaan luonnon helmassa. Pihamaalla on pieni uima-allas ja ravintolassa tarjotaan luomuruokaa.

Jos kaipaa retkeilytunnelmaa, voi valita kangasteltan, johon mahtuvat vain vuoteet. Teltat ovat metsikössä puron vierellä, ja veden solina kantaa uniin saakka. Kesäaamu tuoksuu kostealle metsälle ja äänessä ovat vain linnut.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Info

  • Finnair lentää pääkaupunkiin Ljubljanaan 26.10. asti. Välilaskullisia lentoja on monen Euroopan kaupungin kautta. Ljubljanasta on Blediin reilun tunnnin bussimatka.

  • Bledin hintataso on maan korkeimpia, hinnat ovat lähellä Suomen tasoa. Majoitusta on monen hintaista. Järven länsipäässä on leirintäalue.

  • Bledistä on lyhyt matka vuoristoon ja Slovenian suurimpaan kansallispuistoon, Triglaviin, jossa on paljon patikkareittejä. Noin tunnin bussimatkan päässä on toinen kaunis järvi, Bohinj. Talvella seudulla lasketellaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?