Málaga henkii aitoa Espanjaa eikä ole mikään ohikulkupaikka – 300 aurinkoisen päivän kaupunki on matkailijan unelma

Espanjan Aurinkorannikolla lomaillessa kannattaa tehdä vähintäänkin päiväreissu Málagaan. Yliopistokaupunki tarjoaa tekemistä kunnon kaupunkiloman verran.

Málagassa sijaitsee kaikki, mitä lomalta voi haluta. Ranta sijaitsee keskustan tuntumassa.

10.8.2019 13:47

Aurinko lämmittää jo mukavasti kasvoille, vaikka aamu on vasta aikainen. Málagan vanhankaupungin ravintoloiden terasseille paikalliset ovat kerääntyneet aamupalalle.

Kovaääninen ja iloinen espanjan kieli täyttää vanhankaupungin siistit kadut. Vanhemmat saattelevat lapsiaan kouluun. Toisilla on kiire töihin.

Gibralfaro-linnakkeelta aukeaa näkymä kaupungin ylle.

Kun poskisuudelmat vaihdetaan lähipöydässä, hoksaan, että suomea ei kuulu täällä – vaikka Aurinkorannikon perinteiset turistikohteet ovat lyhyen junamatkan päässä. Sen sijaan elämänilo ja nauru raikaavat kadulta. Tämä se on sitä aitoa Espanjaa!

Kaikkea, mitä lomalta voi toivoa

Ihastuttavaa Málagaa ei kannata hätäillä läpi, nimittäin lähes 600 000 asukkaan yliopistokaupungista löytyy kaikkea, mitä ikimuistoiselta lomalta voi toivoa: hyvää ruokaa, rantaviivaa, shoppailua, rentoutumista sekä kulttuuria.

Aurinkorannikon turistikohteista on helppo mennä Málagaan paikallisjunalla. Aamuvarhaiselta iltamyöhään kulkeva juna menee pääsääntöisesti 20 minuutin välein. Esimerkiksi Fuengirolan keskustasta Málaga Centro–Alameda -pääteasemalle matka taittuu noin 45 minuutissa. Yksisuuntainen lippu maksaa 3,60 euroa.

Málaga Centro -asema sijaitsee kävelymatkan päässä vanhankaupungin nähtävyyksistä.

Taiteen ystäville Málaga tarjoaa paljon. Pablo Picasson syntymäkaupungista löytyy kymmeniä museoita, ja Málagaa kutsutaankin ”museokaupungiksi, jossa taide asuu”.

Málaga on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia. Tämän talon lähistöllä sijaitsee myös Picasson syntymäkoti, joka toimii nykyän museona.

Málagan vanhassakaupungissa sijaitseva, päivittäin auki oleva Picasso-museo on kunnianosoitus paikalliselle suuruudelle, joka oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä taiteilijoista.

Museosta on helppo kävellä läheiselle Plaza de la Merced -aukiolle, jonka viereisessä talossa numero 15 taiteilija syntyi vuonna 1881. Picasson perheen entinen koti on nykyisin museo, Casa Natal, jossa on esillä esimerkiksi taiteilijan töitä ja perhemuistoja.

Málagassa kannattaa piipahtaa myös esimerkiksi nykytaidemuseo Centro de Arte Contemporáneossa, johon on ilmainen sisäänpääsy. Kannattaa huomioida, että Espanjassa vietetään yhä siestaa, ja se saattaa vaikuttaa aukioloaikoihin. Esimerkiksi tämä museo on siestan ajan kiinni.

300 aurinkoista päivää vuodessa

Vanhassakaupungissa turisti voi vaeltaa helposti kävellen. Välimatkat ovat lyhyitä, ja romanttiset, sokkeloiset pikkukujat houkuttelevat seikkailemaan. Vanhakaupunki on pullollaan kaunista arkkitehtuuria.

Yksi upeista maamerkeistä sijaitsee Plaza del Obispo -aukiolla. Barokki-renessanssityylinen Catedral de Málaga rakennettiin 1528–1782. Katedraaliin piti alun perin rakentaa kaksi korkeaa tornia, mutta varojen kerrotaan loppuneen kesken. Yksitorninen katedraali sai lempinimen, La Manquita, yksikätinen rouva.

Aurinkoiset päivät hellivät Málagaa ympäri vuoden, joten terassit täyttyvät ihmisistä.

Kaupunkia kiertäessä ei kannata ruveta hosumaan, nimittäin sen kauniiden aukioiden, kuten Plaza de la Mercedin ja Plaza de la Constituciónin, reunalla olevien ravintoloiden terasseille kelpaa istahtaa. Kauniina päivänä terassit ovat täynnä ihmisiä nauttimassa elämästä – ja tapaksista sekä virvoitusjuomista. Ja niitä kauniita päiviähän riittää: Málagassa on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa.

Málagassa järjestetään myös monia tapahtumia, kuten yli viikon kestävä Malaga Film Festival -elokuvafestivaali keväällä. Alkuvuoden karnevaaleissa ihmiset panostavat asuihinsa. Carnaval de Málaga tarjoaa ohjelmaa koko perheelle: lasten paraateja, sambaesityksiä ja drag queen -kisoja. Elokuun ferioiden aikaan koko kaupunki juhlii kymmenen päivää.

Merkkikauppoja ja katuviihdyttäjiä

Shoppailu tässä maakunnan pääkaupungissa on varsin antoisaa. Kaupungin uudella puolella sijaitsevalla María Zambrano -rautatieasemalla on kauppakeskus. Kävelymatkan päässä siitä sijaitsee suuri ostoskeskus Larios Centro. Sieltä löytyy kymmeniä kauppoja perinteisistä espanjalaisista vaatekaupoista useisiin kenkä- ja kosmetiikkakauppoihin. Myös ravintolatarjonta on laaja.

Muusikko ilahduttaa hikistä kävelymatkaa ylös Gibralfaro-linnalle.

Vanhankaupungin Calle Marqués de Larios -kävelykadulla kohtaavat kalliit merkkikaupat ja monenlaiset katuviihdyttäjät. Elegantti kävelykatu on kauniiden rakennusten ympäröimä. Se on myös keskus monelle tapahtumalle: jouluna katua koristaa tyrmäävät valot. Pääsiäisviikolla katu on monen tapahtuman keskipisteenä.

Jose Luís Gallardo ja María Gonzalez käyvät viikoittain Mercado Central de Atarazanas -kauppahallissa.

Mercado Central de Atarazanas -kauppahallista paikalliset hakevat tuoreet elintarvikkeet. María Gonzalez ja Jose Luís Gallardo käyvät viikoittain kauppahallissa ostoksilla. He kertovat ostavansa kauppahallista vihannekset, hedelmät, lihat ja leivät.

– Tykkäämme käydä täällä, koska kaikki on tuoretta ja halvempaa, Málagan ulkopuolella asuva pariskunta sanoo.

Alcazaba-linnake on koristeellinen

Islaminuskoiset maurit hallitsivat Etelä-Espanjaa 700-luvulta lähtien vuosisatojen ajan. Siltä ajalta ovat peräisin Málagan suosituimpiin turistikohteisiin kuuluvat maurilinnoitukset Alcazaba sekä Gibralfaro.

Gibralfaro tarjoaa huikean näkymän kaupungin ylle. Ylös linnan sisäänkäynnille voi mennä linja-autolla tai taksilla, mutta kävely on suotavaa, jos fyysinen kunto sen sallii – jo patikkamatka tarjoaa lumoavan näkymän merelle.

Kiipeämisen jyrkähköä mäkeä pitkin kannattaa tosin aloittaa aamupäivällä tai vastaavasti illalla välttääkseen paahtavan auringon. Hitaasti kävellen matka taittuu noin puolessa tunnissa. Mukaan kannattaa varata vesipullo, aurinkorasva sekä hyvät kengät.

Muuri kiertää linnoituksen ympäri, ja sitä pitkin pääsee kävelemään. Näkymä on vaikuttava merelle, satamaan ja kaupunkiin.

Sisäänpääsy linnakkeelle maksaa 3,50 euroa. 5,50 euron yhteislipulla pääsee vierailemaan myös Alcazaba-linnakkeeseen, joka on koristeellisempi ja sijaitsee huomattavasti alempana kuin Gibralfaro.

Maurivallan aikana Alcazaba toimi muun muassa hallitsijan palatsina. Nykyisin linnakkeesta löytyy esimerkiksi viehättäviä puutarhoja, suihkulähteitä ja kaariovia.

Ranta sijaitsee lähellä

Muelle Unon suositulta satama-alueelta löytyy kauppoja ja useita ruokapaikkoja. Palmujen reunustamalla bulevardilla on miellyttävä kävellä ja bongailla hulppeita veneitä.

Auringonpalvojien iloksi ranta on kävelymatkan päässä. Playa de La Malagueta -rannalla on lapsille leikkipuistoja, ja chiringuito-rantaravintoloista löytyy apu nälkäisille ja janoisille.

Rannan edessä kulkeva rantabulevardi on kaunis, palmujen reunustama kävelykatu. Se on kävelijöiden, pyöräilijöiden ja nykyään myös potkulautailijoiden suosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?