Vanhemmat lähtivät lennolle pienokaisen kanssa, pian vieressä istunut nainen sai tarpeekseen: ”Ettekö voisi mennä käytävälle kävelemään?”

Julkaistu:

Lentomatkailu
Ilta-Sanomien lukijat ottivat kantaa lasten lentomatkailuun.
Ei ymmärrystä, vaan tiukkaa palautetta.

Tanskassa asuva Terhi Bech Koivisto matkusti taannoin lentokoneella Kööpenhaminasta Helsinkiin yhdessä kahden lapsensa kanssa.

Iloitsevien lasten kanssa matkustanut nainen törmäsi pian lentokonekiukkuun, kun vierustoveri ei kestänyt lasten ääniä. Matkasta syntyi blogikirjoitus Tanskalainen näkökulma: Suomessa lapset eivät saa olla lapsia.
Aiheesta virisi vilkas keskustelu artikkelimme kommenttiosuudessa. Osa lukijoista oli Bech Koiviston kanssa samoilla linjoilla: suomalaiset voisivat suhtautua lapsiin ja elämän ääniin sympaattisemmin. Toiset taas pitivät tärkeänä sitä, että julkisissa liikennevälineissä oltaisiin hiljaa, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen.

Näin lasten matkailua kommentoitiin:

Lapset voisi jättää hoitoon

– En ole koskaan ymmärtänyt matkustelua parin vuoden ikäisten muksujen kanssa. Vanhemmat voisivat jättää lapsensa hoitoon vaikka isovanhemmille loman ajaksi, niin ei sitten tarvitse ihmetellä, että miksi katsellaan kieroon, kun muksu rääkyy kymmenen tunnin lennon ajan. Lapseton träveller -nimimerkki kommentoi.

Valittajat, ottakaa yksityiskone

– Voisitte valittajat ottaa yksityiskoneen! Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että usein lapset ovat sen kokoisia, että heidän jalkansa osuvat automaattisesti edessä olevaan penkkiin, kun he vähänkin liikahtavat, nimimerkki Poikien äiti kysyy.

Varatkaa matkalle värityskirjoja ja tabletit

– Ei naurava, iloinen ja puhelias lapsi ole lainkaan ärsyttävä. Jos lapsi alkaa kiukutella, silloin kuuluttaisin aikuisilta luovuutta. Lapsi tarvitsee silloin mielenkiintoista tekemistä. Kannattaa varautua siihen ennen matkaa, varatkaa ne värityskirjat, leikit, tabletit jo etukäteen, mihin lapsi voisi keskittyä, nimimerkki Kasvata maailmaa varten kommentoi.


Suomi on lapsivihamielinen

– Suomi on lapsivihamielinen maa. Itse kahden pienen lapsen äitinä olen sen huomannut. Liikumme paljon julkisilla. Esimerkiksi pieni puolitoistavuotias poikani tykkää hirmuisesti junista ja ilonkiljahduksia kuuluu koko ajan. Osa ihmisistä katsoo vihamielisesti pientä ihmisen alkua, joka osaa nauttia elämästä. Heti kun pääsee Suomen rajojen ulkopuolelle, lasten huomioiminen on parempaa, nimimerkki helsinkiläinen äiti kirjoittaa.

Potkiva 12-vuotias sai hermot menemään

– Minulla meni kerran hermo 12-vuotiaaseen kultalusikka suussa syntyneeseen tyttöön, joka aloitti penkin potkimisen. Aikani sitä kestin, mutta sitten kun mono tuli penkin välistä, nousin ylös ja sanoin, nyt riittää. Äiti väitti, että ei Impi Kyllikki potki. Sitten tuli lentoemäntä ja vei tytön äiteineen koneen takaosaan, Raija kertoo.

Nuoren naisen kommentti ei tuntunut mukavalta

– Lensimme taannoin muutaman tunnin lennon yksivuotiaan kanssa. Lapsi oli viimeisen puolen tunnin ajan itkuinen ja koetimme parhaamme mukaan rauhoitella lasta. Edessä istuva nuori nainen kyräili selvästi itsekseen ja hetken päästä kääntyi ja tiuskaisi ”en jaksa kuunnella, ettekö voisi mennä edes käytävälle kävelemään, että lapsi rauhoittuisi?”. Ei tuntunut kovin mukavalta jo valmiiksi stressaantuneessa tilassa oleville vanhemmille. Ei lentokoneessa niin vain mennä lasta hyssyttelemään, nimimerkki Ins kertoo.

Äidit ja isät ovat diktaattoreita omille lapsilleen

– Olen asunut 50 vuotta Tukholmassa. Olen ihmettelyt, kuinka sitkeässä Suomessa on ikivanha autoritäärinen kasvatus, jonka luulin jo kadonneen kuvasta sata vuotta sitten. Koskee sydämeen kuulla äkäisiä äitejä ja isiä, jotka ovat diktaattoreja omille lapsilleen. He uhkailevat ja pelottelevat lapsiaan saadakseen heidät tottelemaan, nimimerkki Tukholmassa kertoo.


Ei ihme, että syntyvyys laskee

– Kyllä jutun kirjoittaja on oikeassa Suomessa vallitsevasta suhtautumisesta lapsiin. Näköjään monen mielipide on, että vain hiljaa olevat lapset saa ottaa mukaan lennolle, ravintolaan ym. Ei ihme, että syntyvyys laskee kuin lehmän häntä.

Matkailu kuuluu elämään, myös lasten kanssa

– Kun vaimoni alkoi odottaa poikaamme, alkoi vakuuttelu että lapsen kanssa ei matkustelu sitten niin onnistukaan. Tämä olettamus on aina ärsyttänyt meitä kumpaakin ja olemmekin päättäneet, että lapsi tulee osaksi meidän elämää, eikä päinvastoin. Elämäämme johon kuuluu matkustaminen, myös lasten kanssa, TravelDad kommentoi.

Mielipide muuttui lapsen saannin jälkeen

– Lapsettomana olin aikoinaan hyvinkin tiukkapipo lasten lentomatkustuksen suhteen, oikein tyypillinen suomalainen. Nyt kun joudun matkustamaan vauvan kanssa työasioiden vuoksi, haluaisin laittaa meille isot kyltit selkään ja otsaan: ”Hei, joudun työni vuoksi asumaan ulkomailla ja joskus matkustamaan koko perheen kanssa, yrittäkää ymmärtää”, nimimerkki Vaipanvaihto lennossa kommentoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt