7 suomalaista bensa-asemaa, joissa on muutakin nähtävää kuin huoltamo – oletko käynyt kaikissa?

Nämä huoltoasemat tarjoavat silmänruokaa Suomea kiertäville matkailijoille.

Osa kotimaassa sijaitsevista huoltamoista tarjoaa muutakin silmänruokaa kuin karut tankkauspisteet. Oikealla Gulf Ruotsinkylä, vasemmalla Mäntyharjulla sijaitseva Vihantasalmi.

Vehreitä maisemia, ihanaa nostalgiaa ja matkailunähtävyyksiä. Kokosimme yhteen suomalaisten liikenneasemien helmet.

Gulf Ruotsinkylä

Gulf Ruotsinkylä on kuin aikamatka menneeseen.

Haaveiletko aikamatkasta menneille vuosikymmenille?

Ajele Ruotsinkylään, jossa sijaitseva Gulf-baari ja huoltoasema vievät matkalle menneeseen. Perinteinen huoltoasematoiminta alkoi vuonna 1961. Nykyään Gulf Ruotsinkylä tarjoaa huoltamon lisäksi kahvilan, matkahuollon ja postin palvelut nostalgisessa miljöössä.

Nostalgiaa on tarjolla myös parkkipaikalla, sillä pihalla järjestetään toisinaan harrasteautotapahtumia.

Matkailukeskus Niemenharju

Täysin toisenlaista tunnelmaa edustaa tämä, maailman kauneimmaksi huoltoasemaksi valittu Matkailukeskus Niemenharju. Arvonannon antoi brittiläinen, arkkitehtuuriin erikoistunut Designcurial-julkaisu.

Matkailukeskus Niemenharju on valittu maailman kauneimmaksi huoltoasemaksi.

Rakennus on näyttävä puuarkkitehtuurin taidonnäyte, jonka lasisen seinän läpi avautuu rauhoittava kansallismaisema lampineen. Huoltoaseman majoitustiloineen on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Studio Puisto.

Niemenharjussa on myös hotelli, ja majoittujat pääsevät pihapiiristä läheiselle harjulle nopeasti, Neste kertoo tiedotteessa. Asema on maisemiensa ja arkkitehtuurinsa ansiosta suosittu pysähdyspaikka myös muun muassa saksalaisille ja kiinalaisille matkailijoille.

Matkakeidas, Vierumäki

Ilta-Sanomien lukijoiden suosikki joidenkin vuosien takaa on Vierumäellä sijaitseva Matkakeidas.

– Ruoka on hyvää, ja palvelu aivan toista kun joissain ketjuputiikeissa, kommentoi eräs lukija Matkakeidasta.

Matkakeidas oli lukijoiden suosikki joitakin vuosia sitten järjestetyssä IS:n äänestyksessä.

Ruokatarjonta Matkakeitaassa voi kuvailla monipuoliseksi. Tarjolla on muun muassa a la carte -listaruokia, itse tehtyjä vitriinituotteita, pitsaa ja hampurilaisia.

Vihantasalmi, Mäntyharju

Honkahimmeli-silta sijaitsee Vihantasalmen liikenneaseman kupeessa.

Etelä-Savon Mäntyharjulla sijaitsee Vihantasalmen liikenneasema ja kiva aurinkoterassi, jossa jäätelöstä voi nauttia kesäauringossa välkehtivän Lahnavesi-järven kupeessa, Neste kertoo tiedotteessa.

Kapean Vihantasalmen yli kaartuu komea Vihantasalmen silta, jonka lempinimi on Honkahimmeli. Honkahimmeliksi siltaa kutsutaan siksi, että se on Suomen suurimpia – ellei jopa suurin puurakenteinen silta, ja hyvin vaikuttava näky. Siltaa pitkin kulkee valtatie 5.

Marskin salonkivaunu, Sastamala

Huoltoaseman perältä löytyy myös VR-1-mallin veturi.

Sastamalassa, valtatie 12:n ja yhdystie 2495:n risteyksessä sijaitseva Shell-huoltoasema on kiinnostava nähtävyys sen pihan perällä sijaitsevan junavaunun tähden. Junavaunu palveli Mannerheimiä ruokailu- ja neuvotteluvaununa talvi- ja jatkosodan aikana. Hitler vieraili vaunussa Mannerheimin 75-vuotispäivilla Immolassa.

Marskin salonkivaunun lisäksi pihalta löytyy VR-1 mallin veturi.

Karvionkanava, Heinävesi

Karvionkanavan liikenneaseman ikkunasta avautuu näkymä koskelle.

Heinävedellä sijaitseva Karvionkanava on kuuluisa siitä, että siellä voi nähdä kahvittelevia munkkeja. Lähietäisyydeltä löytyy nimittäin Valamon luostari, jonka munkeilla on lyhyt matka kesäterassille, kun kahvihammasta alkaa kolottaa, Neste kertoo tiedotteessa.

Karvionkanavan liikenneaseman ikkunasta avautuu näkymä villinä virtaavalle koskelle, jossa voi bongata kesäaikaan tukkilaiskisoihin treenaavia tukilla surffaajia. Koskessa on pudotusta 1,3 metriä, joten aivan aloittelevia tukinuittajia virran seassa ei tasapainoile.

Paippisten huoltoasema, Sipoo

Suomen vanhimpiin kuuluva huoltoasema sijaitsee Sipoossa, mutta käytössä vanha Shell ei enää ole. Paippisten huoltoasema suljettiin vuonna 1969, Visitsipoo.fi-sivusto kertoo.

Paippisten vanha Shell ei ole enää käytössä, mutta paikalla kannattaa silti käydä.

Pyörähdys huoltoaseman pihalla kuitenkin kannattaa, sillä pumppu sijaitsee yhä pihalla. Paippinen on muutenkin hyvin kaunista seutua, joten säästä myös aikaa ajeluun alueen pikkuteillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?