Tunnetko jo jokaisen? Nämä Espanjan ”ruokasäännöt” on joka matkailijan hyvä tietää

Säännöt on tehty rikottaviksi, ja matkailija saa paljon anteeksi. Mutta jos haluat ruokailla Espanjassa kuten paikallinen, toimi näin.

Espanjalaiset aterioivat mieluusti porukalla, kaikessa rauhassa. Varsinkin sunnuntaisin kokoonnutaan herkuttelemaan.

4.8.2019 13:34

1. Älä syö yksin

Ruokailu on Espanjassa paljon muutakin kuin syömistä. Se on tärkeä sosiaalinen tapahtuma perheen ja ystävien kesken. Yhdessä aterioidaan aina kuin se vain suinkin on mahdollista. Jos on ihan pakko syödä yksin, jutustellaan kaverin kanssa puhelimessa.

2. Syö paikoillasi

Espanjalainen ei syö eikä juo kadulla kävellessään, edes kahvia ei ole tapana pyytää mukaan. Vain jäätelöä voi lipoa samalla, kun käyskentelee kaupungilla.

Yleensä istutaan kaikessa rauhassa ruokailemaan, mutta tapaksia voi syödä tiskin ääressä seisten.

3. Kunnioita ruoka-aikoja

Viralliset ruoka-ajat ovat Espanjassa liki pyhä asia. Kaikki syövät samaan aikaan, joskin maan sisältä löytyy alueellisia eroja. Ei tule kuuloonkaan, että kukaan söisi lounasta ennen kello yhtä! Illallista saa syödä vasta klo 20 alkaen, vaikka monet aloittelevatkin tuntia tai paria myöhemmin. Viikonloppuisin ja kesällä ruokailu siirtyy entistäkin myöhäisemmäksi.

Myös ravintolat noudattavat näitä aikoja – elleivät noudata, ne ovat turistiravintoloita.

Vaikka aamiainen on Espanjassa usein pieni ja vaatimaton ateria, sekin nautitaan kaikessa rauhassa.

4. Valitse ravintolalounaaksi menú del día

Jos paikalliset nauttivat arkilounasta ravintolassa, he valitsevat mieluiten ruokapaikan, jossa on tarjolla päivän menyy eli menú del día, kolmen ruokalajin ja juoman kiinteähintainen, noin 10–15 euroa maksava ateria. Se on edullinen tapa syödä sesongin raaka-aineista tehty kunnon lounas.

 

5. Kehu kinkkua

Ilmakuivattu kinkku on espanjalaisten suurin kulinaristinen ylpeydenaihe. Sitä ei koskaan pidä moittia. Kinkkuja kuluu maassa valtavasti, vuodessa keskimäärin yksi jokaista espanjalaista kohden. Serrano-laatu on huokeinta. Ibericó-kinkku tehdään vapaasti laiduntavista sioista. Huippulaatua on jamón ibericó de bellota, jota saadaan tammenterhoja syöneistä sioista.

Monet espanjalaisravintolat tarjoavat lounasaikaan kolmen ruokalajin menú del día -aterian. Joskus vaihtoehdot on kirjoitettu liitutaululle oven suuhun, joskus lista on vain tarjoilijan päässä. Kannattaa kysyä!

6. Popsi leipää

Espanjalainen ei ymmärrä ateriaa ilman leipää. Ravintolassa se kuuluu liki aina hintaan. Leivän päälle ei levitetä voita, mutta oliiviöljyä voi lorauttaa päälle.

7. Suosi alueelle ominaisia ruokia

Espanjan eri alueilla on omat ruoka-ja juomaerikoisuutensa, joita suositaan hanakasti. Andalusiassa himoitaan friteerattuja mereneläviä, Madridille ovat tyypillisiä tuhdit lihakeitot ja Katalonian seudulla herkutellaan muun muassa paellalla ja fideualla.

8. Haukkaa churroja aamupalaksi

Ohuet munkkitangot, churrot, eivät ole jälkiruokaa, vaan ennen muuta aamupalaa, jota syödään lähinnä Madridin seudulla ja Andalusiassa. Churrot voidaan napostella sokeroituna kahvin kanssa, tai ne voi kastaa vanukasmaisen paksuun kuumaan suklaaseen, chocolateen.

Espanjalaiset ovat ylpeitä ilmakuivatusta kinkustaan. Churroja rouskutetaan etenkin Andalusiassa ja Madridissa. Tyypillisimmin niitä syödään aamulla.

9. Juo sangríaa vain Andalusian fiestoissa

Sangría on lähinnä matkailijoiden, ei paikallisten juomaa. Espanjalaiset juovat kesällä soodavedellä laimennettua kylmää punaviiniä, tinto de veranoa. Oluttakin laimennetaan soodalla, tai useimmiten sitruunalimsalla, jolloin saadaan una clara.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Churroja rouskutetaan etenkin Andalusiassa ja Madridissa. Tyypillisimmin niitä syödään aamulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?