Ambulanssilento Thaimaasta voi maksaa 120 000 euroa – 6 syytä, miksi matkavakuutusta ei kannata unohtaa

Julkaistu:

Matkavakuutus
Viittasitko kintaalla matkavakuutukselle? Näiden kuuden syyn takia vakuutusta ei kannata unohtaa.
Suurin osa suomalaista ottaa matkavakuutuksen lomamatkalle, mutta kiireessä vakuutus saattaa unohtua. Jotkut suhtautuvat vakuutukseen kuin turhaan ylimääräiseen kuluun.

Vakuutusasioilla itsensä vaivaaminen voi tuntua turhalta myös silloin, kun matka suuntautuu lähelle. Matkavakuutus on kuitenkin voimassa myös kotimaassa matkaillessa. Silloin vakuutus voi mahdollistaa nopeamman hoitoon pääsyn.

Ulkoministeriön mukaan matkavakuutuksen ottaminen kannattaa. Ministeriö suosittelee sivuillaan vakuutuksen ottamista, ja huomauttaa, että EU:n alueella käytettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata erityishoidon tai kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja.

Kysyimme kahdelta vakuutusyhtiöltä, Ifiltä ja Suomen Vahinkovakuutus Oy:lta, mistä kaikista syistä matkavakuutuksen ottaminen kannattaa. Matkavakuutuksen ehdot kannattaa tarkistuttaa omalta vakuutusyhtiöltä, sillä ne voivat vaihdella.

6 syytä, miksi matkavakuutusta ei kannata unohtaa:

1. Sairastuminen – vaikka jo ennen matkaa

Moni ajattelee, että sairastuminen matkalla on epätodennäköistä, jos ei kotonakaan ole tapana sairastaa. Matkalla pelkästään ilmasto tai bakteerikanta voivat olla niin erilaisia, että yleensä tervekin voi sairastua.

Pienten lasten kanssa matkaillessa esimerkiksi korvatulehdukset ovat yleisiä, varsinkin lämpimissä maissa.

– Mikäli lapselle puhkeaa kotiinpaluuta edeltävinä päivinä korvatulehdus ja lääkäri ei anna lentolupaa, voi toinen vanhemmista jäädä sairastuneen lapsen kanssa lomakohteeseen muiden matkustaessa kotiin. Vakuutusyhtiö korvaa tästä aiheutuvat ylimääräiset majoitus- ja kuljetuskustannukset, kertoo Suomen Vahinkovakuutus Oy:n asiakas- ja tuotehallintapäällikkö Sami Malinen.

Matkavakuutus voi korvata matkan peruuntumisen myös ennen matkaa, jos vakuutettu tai lähiomainen sairastuu niin, ettei matkalle pääsekään. Vakuutuksesta on apua myös silloin, kun omainen sairastuu kesken matkan ja matkailijan pitää palata kotiin ennen aikojaan.

2. Myöhästyminen matkalta tai jatkolennolta

Ostitko lähtölennon yhdeltä lentoyhtiöltä ja jatkoit toisella lentoyhtiöllä määränpäähän? Joskus käy niin, että tekninen vika keskeyttää matkan, eikä jatkolennolle ole asiaa.

Yksittäisten lentojen välisillä vaihdoilla lentoyhtiön vastuu on rajallinen, joten ilman matkavakuutusta vastaava tilanne voi tulla kalliiksi.

Matkavakuutuksesta on apua, kun et ehdi matkan alkamispaikkaan tai jatkolennolle esimerkiksi sääesteen, teknisen vian tai liikenneonnettomuuden takia.


3. Apua hoitopaikan valinnassa

Matkavakuutuksella voi varautua sekä matkalla aiheutuvien henkilövahinkojen että esinevahinkojen varalta. Omalla matkavakuutuksella voit saada myös lisäturvaa, kuten suomenkielisen matkahätäpalvelun.

Matkavakuutuksen ottajaa voidaan auttaa myös hoitopaikan valinnassa.

– Sopimussairaaloiden kautta laskutuskin hoituu usein suoraan vakuutusyhtiöön, tuotepäällikkö Anne Uutela Ifistä kertoo.

4. Korvaus pahimmissakin tilanteissa

Sairaanhoidon kustannukset ja saatavuus vaihtelevat maittain. Monilla ei ole aavistustakaan, mitä kustannukset voivat olla. Huolettomat voivat jättää koko vakuutuksen ottamatta.

Vakavissa matkasairaustapauksissa kustannukset voivat olla huomattavan korkeat erityisesti silloin, kun hoidon lisäksi joudutaan järjestämään sairaankuljetus tai vainajan kuljetus ulkomailta Suomeen.

– Esimerkiksi ambulanssilento Thaimaasta voi maksaa 120 000 euroa, Uutela sanoo.

Monilla on myös virheellinen käsitys, että valtio hakee ääritapauksissa sairastuneen henkilön kotiin.

– Joskus omaiset ovat järjestäneet henkilöiden kotiin kuljettamista varten erilaisia rahakeräyksiä ja tempauksia, kun vakuutusturva on puuttunut, Sami Malinen kertoo

Kun vakuutusturvasi on mallillaan, lääkäri- ja sairaalakulusi korvataan reissulla ilman ylärajaa sekä ilman omavastuuta.


5. Välttämättömät tarvikkeet, jos matkatavarasi eivät saavu perille

Matkavakuutuksia ajatellaan yleensä pelkkien henkilövahinkojen kautta, mutta myös matkatavarat kannattaa turvata.

Matkatavaravakuutuksen ottanut voi saada korvauksen esimerkiksi mobiililaitteiden rikkoutumisesta tai varkaudesta, joka on tapahtunut matkan aikana.

Matkavakuutuksesta on apua myös siinä tilanteessa, kun matkatavarat myöhästyvät lennolta.

– Tällöin on oikeutettu ostamaan välttämättömyystarvikkeita, kuten vaihtovaatteita tai kännykän laturin matkavakuutuksen piikkiin, Uutela sanoo.

6. Apua lainopillisissa vaikeuksissa

Matkavakuutuksesta korvataan myös oikeudenkäyntikuluja ja korvauksia, jos olet vastuussa toiselle aiheutuneesta vahingosta.

Tiesitkö? Tässä tapauksessa matkavakuutus ei korvaa hoitoa lainkaan

Ikä ei välttämättä ole este matkavakuutukselle. Osassa matkavakuutuksia ei ole lainkaan ikärajoituksia, kertoo tiedotteessa FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta.

FINE kysyi asiaa vuoden alussa kahdeksalta vakuutusyhtiöltä ja selvitti, vaaditaanko hakijalta terveysselvitys ennen vakuutuksen myöntämistä.

FINEn selvityksen mukaan erityisesti jatkuvat matkavakuutukset ovat voimassa aiempaa pidempään.

– Ikäihmisten lisääntyneen matkailun myötä vakuutusyhtiöt tarjoavat matkavakuutusturvaa yhä iäkkäämmille henkilöille, kommentoi tiedotteessa FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo.

Vakuutuksen myöntämiseen liittyvä yläikäraja vaihtelee sen mukaan onko kyseessä matkakohtainen vai jatkuva matkavakuutus. Puolet yhtiöistä myöntää matkakohtaisen matkavakuutuksen ilman yläikärajaa, muilla yläikäraja vaihtelee 70–86 vuoden välillä. Jatkuvan matkavakuutuksen myöntää yksi yhtiö ilman yläikärajaa, muilla yläikäraja vaihtelee 70 – 100 vuoden välillä.

Terveysselvitystä ei pääsääntöisesti edellytetä. Kolme yhtiötä edellyttävät terveysselvityksen pitkillä, vähintään yli 45 vrk kestävillä matkoilla.

Omaan terveyteen ja mahdollisesti olemassa oleviin vaivoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen matkaa.

– Jos olemassa ollut sairaus, esimerkiksi sydänvaivat, pahenevat äkillisesti ja odottamatta matkalla, korvataan matkakohteessa vain akuutti ensiapuhoito. Muita kuluja, kuten matkan keskeytymistä tai sairauskuljetuksia Suomeen ei korvata. Jos perussairauden oireilu on tavallista ja odotettavissa olevaa, ei matkavakuutus korvaa hoitoa lainkaan, Salo muistuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt