Tunnetko Rooman uudet turistisäännöt? Ethän sorru näihin

Julkaistu:

Rooma
Rooma toivottaa turistit tervetulleeksi – ja esittelee heille joukon uusia sääntöjä, joita sopii kaupungissa noudattaa.
Ikuinen kaupunki Rooma on yksi suosikkikaupungeista, jonne matkataan myös Suomesta sankoin joukoin.

Turismi on kuitenkin tuonut mukanaan ongelmia, joita kaupunki haluaa nyt kitkeä uusilla säännöillä. Rooman kaupunginvaltuusto on päivittänyt ja laajentanut alun perin vuodelta 1947 peräisin olevaa listaansa kaupungin säännöistä. Sääntöjä rikkovaa voi uhata jopa 450 euron sakko.

Asiasta kirjoittavat useat ulkomaalaismediat, kuten Independent ja Telegraph.

Tunnetko Rooman uudet turistisäännöt?

Älä syö sotkuisesti

Jotkut itsestäänselvyydet täytyy vääntää turisteille rautalangasta. Roomassa tämä merkitsee kieltoa hypätä suihkulähteeseen. Tätäkin on nimittäin tapahtunut.

Samaan syssyyn Rooma on kieltänyt kaupungilla kuljeskelun ilman paitaa, rakkauslukkojen kiinnittämisen ja sotkuisen syömisen historiallisten monumenttien ympäristössä.


Jos siis ajattelit viettää rentouttavan jäätelöhetken Espanjalaisilla portailla, voi olla, että joudut luopumaan suunnitelmastasi.

Älä juo väärin vesipostista

Roomalaisista nasoneista, eli vesiposteista tulee hyvänmakuista ja puhdasta juomavettä, mutta uusien sääntöjen mukaan turistien ei sovi tunkea suutaan niihin kiinni.

Juominen nasoneista on edelleen sallittua, mutta sääntöjen mukaan vettä tulee nauttia käsiä apuna käyttäen, tai kuten roomalaiset tekevät, painamalla suihkulähteestä sormella niin, että vesi suihkuaa ylemmästä reiästä kaarena ilmaan.

Älä kuivaa pyykkejä väärin

Myös katuelämään liittyy sääntöjä, jotka on hyvä pitää mielessä Roomassa kulkiessa.

Historiallinen tapa kuivata pyykkejä talojen välissä olevalla narulla on nykyään kiellettyä.


Toisaalta myös katukaupustelu ja lippujen kauppaaminen turistinähtävyyksien ulkopuolella on historiaa.

Mikäli haaveilit pääseväsi jonon ohi täyteen tupatussa turistikohteessa, kuten Vatikaanissa, joudut pettymään. Ohita jono -tyyliset opastetut kierrokset eivät enää ole kaupungissa mahdollisia.

Älä esiinny julkisessa liikennevälineessä

Ajattelitko raahata pyörällistä matkalaukkuasi historiallisia portaita pitkin? Uusien sääntöjen mukaan se ei ole sallittua.

Entäpä laulaminen tai soittaminen julkisessa liikennevälineessä tai esiintyminen kadulla rahaa vastaan? Kiellettyjä huveja nekin.

Turisteille sääntöjä muuallakin

Roomaa koskevat säännöt eivät ole ainoita laatujaan.

Viime aikoina esimerkiksi Sardinia on asettanut turisteille sakkouhan. Saaren hienon hiekan vieminen tuliaiseksi kotiin voi tietää matkailijalle 500–3 000 euron sakkoja, CNN kertoo.

Venetsia puolestaan asetti tänä vuonna turisteille uusia sääntöjä, jotka kieltävät muun muassa kanaaleissa uimisen, paidatta kulkemisen sekä istuskelun tai makoilun historiallisten monumenttien liepeillä, Lonely Planet kertoo.


Ilta-Sanomien matkatoimittaja Mira Jalomies kertoi puolestaan taannoin, miten muslimimaahan matkaavan kannattaa varautua matkaansa.
Säännöt vaihtelevat maittain, mutta yleistä on, että muun maussa ruokailua ja hellyydenosoituksiin liittyy erilaisia sääntöjä tai tapoja kuin Suomessa.

Muslimimaissa vasen käsi mielletään likaiseksi, joten sillä ei pidä laittaa ruokaa suuhun. Monessa muslimimaassa on myös kohteliasta olla syömättä lautasta aivan tyhjäksi.

Myös pariskuntien välinen halailu ja pussailu on yleisellä paikalla vähintäänkin epäsopivaa. Miehet kättelevät keskenään, mutta musliminaisia ei yleensä sovi kosketella lainkaan. Julkisissa kulkuneuvoissa saattaakin olla erikseen vain naisille ja lapsille tarkoitetut istuimet tai vaunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt