Suomeen paenneen hovi­neidon rappio­datsha Terijoella koki uskomattoman muodon­muutoksen super­suosituksi ravintolaksi

Julkaistu:

Venäjä
Neuvostoaikoina Anna Vyrubovan huvila ränsistyi Suomenlahden rannalla, mutta nyt se on Pietarin eliitin suosima rantaravintola.
Moni Terijoen rantatietä liikkunut suomalaisturisti on seurannut vuosien varrella mielenkiinnolla, mitä tapahtuu Venäjän viimeisen tsaarittaren hovineidon Anna Vyrubovan huvilalle.


Huvila sijaitsee Suomelle kuuluneen Terijoen kunnan Kellomäen kylässä, joka tunnetaan nykyisin Venäjällä Komarovo-nimellä. Hallinnollisesti alue kuuluu nykyisin Pietarin kaupungin Kurortin piiriin.


Neuvostoaikoina datsha ränsistyi ja lahosi, mutta jossain vaiheessa 2000-luvun alkupuolella huvilalle ilmestyi uusi omistaja. Hänen kerrotaan olevan tekemisissä Venäjän filmiteollisuuden kanssa, mutta kukaan ei myönnä tietävänsä hänen nimeään.


Uusi omistaja remontoi ensin datshan ja vuonna 2014 huvilalta poistettiin valtiollinen suojelustatus, mikä mahdollisti modernien ravintolarakenteiden teon.

Tällä hetkellä huvilalla toimii supersuosittu Ginza-projektiin kuuluva ravintola Nasha Dacha, joka viettää lauantaina neljävuotissyntymäpäiviään.

IS kävi vastikään datshalla lounaalla keskellä tavallista arkipäivää, jolloin ravintolan iso ulkoterassi oli liki täynnä asiakkaita. Ravintolan parkkipaikka oli täynnä toinen toistaan kalliimpia autoja ja asiakkaiden olemus kertoi siitä, ettei heillä ole aivan pikkurahasta puutetta.


Yhdessä pöydässä istui esimerkiksi ryhmä nuoria naisia, jotka kertoivat pitävänsä Nasha Dachaa Terijoen ranta-alueen parhaana ravintolana ja kantapaikkanaan. Naiset suostuivat mielellään poseeraamaan valokuvassa, mutta nimeään he eivät halunneet kertoa.

Huvilan edustalle merenrantaan on rakennettu iso terassi ja myös yläkerrassa on moderneja terassirakenteita. Joidenkin mielestä uusi ravintola on pilannut vanhan huvilan, kun taas toiset kiittävät uutta omistajaa ja Ginza-ryhmää siitä, että rapistunut huvila on kuitenkin remontoitu ja säilytetty varsin hyvin vanhassa asussaan.


Huvilan korkeassa tornissa on lapsille omistettu leikkihuone, jossa on hieman Muumimaailman henkeä. Aivan ylimpänä on pieni tornihuone, jossa on romanttinen pöytä kahdelle.

Ravintolapäällikkö Jelena Gusevan mukaan tornikabinetti on suosittu intiimien juhlahetkien paikka. Mies saattaa haluta esimerkiksi kosia tornissa tyttöystäväänsä tai sitten mies tarjoaa vaimolleen juhla-aterian hääpäivän kunniaksi.


Suomalaisittain Nasha Dacha -ravintolan hintataso ei ole mahdottoman kallis, sillä noin 10 eurolla saa esimerkiksi kunnon annoksen salaattia tai saslikkivartaan. Listalta löytyy toki myös kalliimpia annoksia, kuten noin 40 euron pihvi. Turistien kannalta ravintolan ruokalista on havainnollinen, sillä siinä on isot värikuvat ruoka-annoksista.

Ginza Project on yksi Pietarin hallitsevista ravintolaketjuista. Talouslehti RBK:n mukaan ketjulla on nykyisin yli 150 ravintolaa Pietarin lisäksi muun muassa Moskovassa, mutta myös ulkomailla Bakussa, New Yorkissa ja Lontoossa. Ketjun perustivat vuonna 2003 Dmitri Sergejev ja Vadim Lapin.


Anna Vyrubova oli Venäjän viimeisen keisarinnan hovineito, jonka tarina on monella tapaa traaginen.

Vyrubova (1884-1964) oli keisariperheen uskottu ystävä 12 vuoden ajan aina Venäjän vallankumoukseen saakka 1917.

Vyrubova palveli lähinnä keisarinna Aleksandra Fjodorovnaa, mutta hänellä oli läheinen ystävyys myös keisari Nikolai II:n ja hovin liepeillä pyörineen mystikko-Rasputinin kanssa. Sitkeiden huhujen mukaan Vyrubovalla olisi saattanut olla jopa intiimi suhde näiden molempien miesten kanssa.

Tsaariperheen syrjäyttämisen ja vallankumouksen jälkeen Vyrubova vangittiin Pietari-Paavalin linnoitukseen. Vankeudessa hän pyrki kaikin keinoin välttämään teloituksen ja todistamaan viattomuutensa hovisuhteidensa suhteen muun muassa siten, että hänelle tehtiin hänen omasta tahdostaan lääkärintarkastus.

Vuonna 1917 suoritetussa tarkastuksessa Vyrubovan todettiinkin olevan neitsyt, vaikka hän oli ehtinyt olla sitä ennen jo reilun vuoden naimisissakin merivoimien upseerin Aleksandr Vyrubovin kanssa. Parin vuonna 1907 solmittu avioliitto päättyi nopeasti eroon.


Vyrubova pääsi vapaaksi bolshevikkien kynsistä ja onnistui sittemmin kuin ihmeen kaupalla pakenemaan Pietarista jäätä pitkin Suomen puolelle.

Suomalaisten lähteiden mukaan Vyrubovan pako tapahtui joulukuussa 1920, mutta joissakin venäläisissä lähteissä kerrotaan paon tapahtuneen tammikuun puolella 1921. Hän isälleen alkujaan kuulunut datsha oli jäänyt Suomen puolelle rajaa vuonna 1917, kun Suomi itsenäistyi Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa.

Vyrubova asui pakonsa jälkeen koko loppuelämänsä Suomessa. Ensin asuinpaikka oli Viipurissa ja sitten Helsingissä, jossa hän kuoli 80-vuotiaana 1964. Hänen hautansa on Hietaniemessä ortodoksisella hautausmaalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt