Tällaista on yöpyä ikivanhassa japanilaisessa temppelissä – 5 asiaa tekevät matkailijan kokemuksesta ikimuistoisen

Japanissa matkailija voi majoittua jopa tuhat vuotta vanhoissa buddhalaistemppeleissä. Ainutlaatuista yökyläilyä on helppo kokeilla Koyasanin kylässä, jonka kupeeseen pääsee junalla Osakasta.

Koyasan on Japanin shingon-buddhalaisuuden keskuspaikka ja pyhiinvaeltajien suosima kohde. Vanhimmat temppelit ovat 800-luvulta.

28.7.2019 14:02

1. Salaperäisyys

Metsäisten vuorten kätkemää Koyasanin kylää leimaa salamyhkäisyyden aura. Kylään noustaan junan päätepysäkiltä mäkiraitiovaunulla ylös pitkää, jyrkkää rinnettä. Perillä on rauhaisa tunnelma, sekä yli sata buddhalaismunkkien asuttamaa ikivanhaa temppeliä. Vielä satakunta vuotta sitten koko kylä oli pyhitetty ainoastaan munkeille.

Yksi tummapuisista temppeleistä piileksii korkeiden muurien sisällä, sorasta ja kivenmurikoista tehdyn kivipuutarhan keskellä. Oven suussa hymyilee oranssikaapuinen munkkipoika.

”Tervetuloa Yochi-in -temppeliin.”

2. Minimalismi

Temppelirakennus on sisältä sokkeloinen, ja lattialankut narahtavat joka askeleella. Vierashuoneessa on kalusteena ainoastaan matala pöytä istuintyynyineen. Illalla lattialle sijataan patjat. Kiinteitä seiniä on vain yksi, muut ovat sivuun liukuvia paperiovia. Pitää siis varoa, mitä ovia aukoo – ettei päädy vahingossa naapurihuoneeseen.

Munkki kaataa pannusta vihreää teetä ja istahtaa pöydän ääreen jutustelemaan.

Temppeleissä yövytään perinteiseen japanilaiseen tyyliin. Huoneiden kalustus on askeettinen ja pedit sijataan lattialle.

3. Miniatyyriateriat

Illallinen katetaan tarjotinkorokkeiden päälle lattialle. Kukin saa eteensä 11 pikkuruista kuppia, joissa on kasvisruokia; misokeittoa ja tofua, tempura-vihanneksia, kylmiä nuudeleita ja pikantteja pikkelssejä. Yhdessä kipossa on kaksi keitettyä, vihreää papua. Riisikupista siemaillaan lopuksi vihreää teetä.

Aamiaisella kippoja on vähemmän.

4. Hiljaisuus

Kongin kumina kantaa temppelirakennuksen joka nurkkaan. Kello on yhdeksän illalla, ja yö on alkanut.

Hiljaisuus on niin syvää ja täydellistä, että sitä on keskityttävä kuuntelemaan. Ei kuulu mitään, ei äännähdystäkään – ei vaikka seinät ovat pelkkää paperia.

Temppelissä tarjotaan yksinkertaista kasvisruokaa. Munkit syövät vieraita vaatimattomammin.

5. Aamu

Aamukuudelta kongi taas kumisee. Se kutsuu päivän ensimmäiseen seremoniaan, jota yövieraat saavat mennä halutessaan seuraamaan.

Salin pimeyden taittavat kynttilöiden liekit, ja ilmassa leijuvat rautapadassa savuavien suitsukkeiden tuoksut. Alttarin edessä munkit lukevat pyhiä tekstejä laulavalla nuotilla.

Huoneen hämäryydessä istuessa ja rauhoittavan monotonista muminaa kuunnellessa muu maailma unohtuu.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Koyasan sijaitsee noin 100 kilometriä Osakasta etelään.

  • Temppeliyöpymistä, eli shukuboa, voi kokeilla monessa paikassa Japanissa. Koyasanissa se on erityisen helppoa, sillä mapaikkoina toimivia temppeleitä on noin 50 ja niissä on totuttu myös ulkomaalaisiin matkailijoihin.

  • Yö maksaa 10 000–16 000 jeniä, noin 85–130 euroa henkilöltä. Illallinen ja aamiainen sisältyvät hintaan. Temppelien varustelu vaihtelee, mutta kylpyhuoneet ja WC:t ovat tavallisesti yhteiset. Yochi-in -temppelissä on modernit kylpyhuoneet sekä ilmastointi ja lämmitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?