Onko sinullekin käynyt näin? Melkein meissä kaikissa tapahtuu yllättävä muutos lentokoneessa

Julkaistu:

Lentokone
Lentokoneessa herkistyminen on yllättävän yleistä.
Oletko koskaan itkenyt katsoessasi elokuvaa pitkällä lennolla tai herkistynyt yllättäen lentokoneen ikkunasta aukeavasta maisemasta? Jos näin on, et ole suinkaan ainoa.

The Telegraph -lehti kertoo, että itkeminen ja herkistyminen ovat lentokoneessa yllättävän yleistä.

Usein lentomatkaan liittyy ihanan lomamatkan päättyminen, tärkeän ihmisen hyvästeleminen tai jälleennäkeminen. Uuden seikkailun aloittaminen toisella puolella maailmaa saattaa myös pelottaa. Ei siis ihme, että monet matkustajat käsittelevät lentokoneessa suuria tunteita.

Itkuinen avautuminen vierustoverille? Sille on syynsä!

Lentoyhtiö Virgin Atlanticin teettämän kyselyn mukaan yli puolet vastaajista tunnustaa herkistyvänsä lentokoneessa helpommin kuin jalat maan kamaralla. Moni myöntää joutuneensa piilottelemaan kosteita poskiaan tai saaneensa yllättäen ”roskan silmään”.


The Telegraphin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan itkuherkkyydelle on todisteita. He viittaavat siihen, että lentäminen asettaa meidät haavoittuvaan tilaan.

Ilman läheisiä matkustaminen ja vieressä istuva tuntematon ihminen korostavat tunnetta entisestään. Maanpinnan yläpuolella ja kaukana kotoa saattaakin helposti tuntea epävarmuutta.
Herkässä tilassa saattaa myös huomata avautuvansa yllättäen tuntemattomalle vierustoverille. The Telegraphin mukaan useissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmisillä on outoja taipumuksia jakaa yksityisiä asioitaan joskus helpommin tuntemattomille ihmisille kuin läheisille.

Asiantuntijoiden mukaan myös matalampi ilmanpaine ja happitaso tekevät kyynelkanavista ilmassa tavallista herkemmät.

Alhaisempi happipitoisuus aiheuttaa myös väsymystä, ja kuten tiedämme, väsymys voi aiheuttaa kiukkuitkun. Moni saattaa myös herkistyä jo pelkästään pitkän lennon ja matkaväsymyksen vuoksi.

Viihdetarjonnalla ja alkoholilla on osuutensa

Yksi syy itkuun on myös lentokoneiden viihdetarjonta. Toinen toistaan koskettavampia elokuvia katsoessa kyynel saattaa vierähtää silmäkulmasta aivan yllättäen.

Käyttäytymispsykologi Jo Hemmings kertoo, että silmien edessä olevan tunteikkaan elokuvan ja lentokoneeseen eristäytymisen yhdistelmä tehostaa emotionaalisen purkauksen mahdollisuutta.


Elokuva siis liikuttaa todennäköisemmin lentokoneessa kuin omassa kodissa. Moni myös nauttii lennolla alkoholia rentoutuakseen ja lievittääkseen lentopelkoa. Samalla alkoholi kuitenkin lisää herkistymisen mahdollisuutta.

Aikaisemmin tutkimuksesta kertoi Rantapallo.

Ota kantaa

Oletko huomannut olevasi herkempi lentokoneessa?

Kyllä 16% Ei 84%
Ääniä yhteensä 6966

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt