Idyllinen Slovakia on kaunis ja edullinen – 6 kohdetta, jotka siellä kannattaa ehdottomasti nähdä

Euroopan sydämessä sijaitseva, mukavan edullinen Slovakia on säilynyt melko tuntemattomana matkailumaana. Siellä odottavat vuoret, linnat ja idylliset pikkukylät sekä sympaattisen pysähtynyt, leppoisa tunnelma.

Bratislavan linnan pihalle kannattaa kivuta ainakin maisemien vuoksi.

21.7.2019 17:06

1. Bratislava – pastellitaloja ja kahviloita

Slovakian pääkaupunki Bratislava on mainio parin päivän pysäkki. Siinä ajassa ehtii astella soman vanhankaupungin joka kujan ristiin rastiin, ihailla pastellinvärisiä taloja ja komeita palatsiaukioita. Kuljeskelun ohessa voi testailla ulkoilmaravintoloita ja -kahviloita, joita on joka paikassa, myös sisäpihoilla.

Bratislavan komein rakennus on vanha arkkipiispan palatsi, jonka koristeellisiin edustustiloihin pääsee kiertelemään. Vanhastakaupungista on kävelymatka kukkulan päällä olevalle linnalle. Siellä on historiallinen museo, ja pihalta avautuvat hienot näköalat.

2. Čičmany – satukirjamainen maaseutukylä

Čičmanyn talot ovat kuin sokerilla kuorrutettuja piparkakkuluomuksia. Tummanruskeiden hirsimökkien ja -talojen ulkoseiniä koristavat valkoisella maalatut ornamenttikuviot, rastit ja sydämet. Kanat ja kukot taapertavat luumu- ja päärynäpuiden alla. Useimmissa taloissa asutaan, mutta muutamassa toimii ravintola, galleria tai vaatimaton hotelli.

  3. Vlkolínec – asutettu perinnemiljöö

Vieläkin somempi kylämiljöö löytyy Vlkolínecista. Tiuhaan rakennettu perinnetalojen rypäs komeilee korkealla mäen päällä keskellä vuoristoisia maisemia. Vanhat mökit on tehty puusta kattoja myöten ja maalattu vaalean keltaisiksi, sinisiksi tai vihreiksi. Kylä on Unescon suojelukohde ja suosittu nähtävyys. Se tuntuu kotiseutumuseolta, mutta joissakin talossa asutaan yhä.

4. Tatravuoret – köysiradalla Slovakian katolle

Karpaatteihin kuuluvat Tatravuoret nousevat laaksosta kuin tyhjästä, ja uhmakkaan terävinä. Vuorten syliin voi kivuta Tatranská Lomnican kylästä, suositusta laskettelu- ja patikointikohteesta, jyrkkää polkua pitkin. Helpompi on mennä köysiradalla, joka liukuu muutamassa minuutissa 1750 metrin korkeuteen. Siellä on kirkasvetinen lampi, jonka ympäri kiertää kävelyreitti.

Kun jatkaa köysiradan päätepisteeseen, 2600 metriin, pääsee pilvien yläpuolelle ihailemaan lumen silaamia huippuja.

Čičmanyn taloja on koristeltu omaperäisesti.

5. Levoča – muurien kätkemä pikkukaupunki

Unescon maailmanperintölistalla olevaa pastellinväristä Levočan pikkukaupunkia ympäröivät hienosti säilyneet keskiaikaiset muurit. Niiden sisällä kulkee autoja vain harvakseltaan, ja tunnelma on rauhallinen.

Paikkakunnan sydän on kirkkoaukio, jossa ovat kauneimmat rakennukset. Kaupungintaloa ja vanhoja porvaristaloja koristavat maalaukset, stukkotyöt ja ornamentit. Kirkon komistus on kullanväriseksi maalattu puinen goottilainen alttaritaulu.

Tatravuorille voi nousta köysiradalla. Puolimatkassa on lammen kiertävä helppo kävelyreitti.

6. Spišin linna – vanhus kukkulan päällä

Vartin ajomatkan päässä Levočasta kohoaa kukkulan päällä Itä-Euroopan suurimpiin linnoihin lukeutuva Spišin linna. Alueella sijaitsevan museon pienoismalleista näkee, miten mahtava rakennelma se oli silloin,

kun Slovakia kuului Unkarin kuningaskuntaan. Linna oli hallitsijoiden ja aatelissukujen hallinnassa, ja toimi lähiseudun keskuksena.

Levočassa on rauhallinen tunnelma ja kauniita pastellinvärisiä taloja.

Linna on menettänyt yhtä sun toista noin 800-vuotisen olemassaolonsa aikana, mutta muurit ja osa rakennelmista, kuten kappeli, palatsi ja keskustorni on restauroitu. Tornin huipulta näkee kauas maaseudulle.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Slovakiasta löytyy useita linnoja, mutta Unescon maailmanperintökohteeksi kelpuutettu Spišin linna on niistä ehkä kaikista komein.

INFO

• Bratislavaan voi lentää Helsingistä yhdellä välilaskulla. Finnair lentää Wieniin, josta on tunnin junamatka Bratislavaan.

• Auton voi vuokrata Bratislavasta, ellei ole matkassa omalla autolla. Tiet ovat hyvässä kunnossa.

• Slovakiaa voi kierrellä myös bussilla, mutta se vaatii enemmän aikaa ja suunnitelmallisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?