Yksi Pohjoismaiden pisimmistä rannoista sijaitsee Suomessa! Tämä helmi on vielä Yyteriäkin pidempi

Ovatko Kalajoen hiekkasärkät ja Porin Yyteri jo tuttuja? Tuntemattomampi matkailuhelmi löytyy Kokkolasta.

Vattaja on upea auringonlaskun aikaan.

17.7.2019 15:37

Kesäisten säiden palatessa on aika suunnata jälleen rannalle!

Porin Yyteri ja Kalajoen hiekkasärkät ovat Suomen tunnetuimpia ja kuuluisimpia hiekkarantoja, ja moni suuntaakin kesälomareissullaan tutuille rannoille. Suomessa riittää kuitenkin myös muita upeita, tuntemattomia rantoja. Mitä jos suuntaisitkin pulikoimaan hieman vieraammalle rannalle?

Monelle tulee yllätyksenä, ettei Yyterin ranta todellisuudessa ole Suomen pisin. Yyterillä on pituutta huikeat kuusi kilometriä, mutta Kokkolasta löytyy tätäkin pidempi hiekkaranta.

Yksi Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista

Yksi Suomen tuntemattomista aarteista on Kokkolan Lohtajalla sijaitseva Vattajanniemi eli Vattaja, joka on liki luonnontilassa oleva hiekkaranta. Retkeilijät ja paikalliset ovat jo päässeet nauttimaan upeasta rannasta, mutta monelle suomalaiselle se on vielä vieras.

Rantaviiva jatkuu silmien ulottumattomiin.

Pituutta Vattajalla on laguuneineen 15 kilometriä. Se on yksi Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista. Suomen suurimman retkeilyaiheisen Retkipaikka-sivuston mukaan avointa hietikkoa alueella on peräti 450 hehtaaria.

Ranta on saanut tunnustusta Retkipaikka-sivustolta, joka valitsi sen vuonna 2016 Vuoden retkikohteeksi.

Yksi Pohjoismaiden pisimmistä uimarannoista sijaitsee Kokkolassa.

Retkipaikka-sivusto kertoo paikan olevan maisemallisesti ainutlaatuinen paitsi suomalaisessa merenrantaluonnossa, myös koko Euroopan mittapuulla.

Kerroimme jo viime vuonna, että kyseessä on Euroopan suurin boreaalisen vyöhykkeen dyyniranta.

Lohtajan uimaranta.

”Maailman ihanin hiekkaranta”

Vaikka matkailuhelmi on ehkä suurelle yleisölle vieras, se on jo ehtinyt kerätä suitsutusta.

Kohdetta hehkutetaan ylisanoin Kokkolan kaupungin virallisessa matkailublogissa.

”Vattaja täytyy nähdä, sillä siellä on Suomen laajimmat, upeat ja miltei luonnontilassa olevat hiekkarannat.”

”Hiekkarantaa jonne voi mennä myös sellainen jolla ei ole omaa mökkiä ja alueelta löytyy tarvittaessa oma rauhallinen sopukka. Ranta on myös matala ja soveltuu siten lapsille.”

”Maailman ihanin hiekkaranta, joka on joka käynnillä erilainen. Aava meri, aaltojen muovaama hiekkapohja ja upeat auringonlaskut! Ohtakari on käymisen arvoinen paikka, varsinkin kivikkoinen Ulkopää.”

Kaupungin matkailublogin mukaan Vattajasta entistä erikoisemman tekee se, että osa siitä on puolustusvoimien käytössä noin 200 vuorokautta vuodesta.

Nähtävää riittää myös lintubongareille, sillä alueen linnustoa kuvaillaan huomionarvoiseksi.

Alueelta löytyy myös muuta kesätekemistä

Vaikka upeat hiekkarannat ovat suurin syy lähteä nauttimaan kesäpäivistä Vattajanniemen suunnille, kaupungin sivuilla kerrotaan, että alueelta löytyy myös muuta kiinnostavaa kesätekemistä.

Vattajanniemen päässä sijaitsee toinen kiehtova kohde, Ohtakari. Entisen kalastajakylän vanhimmat verokirjamerkinnät ovat 1500-luvulta.

Ohtakari sijaitsee Lohtajan Vattajanniemen kärjessä.

Ohtakarista löytyy kalastusmuseo, josta löytyy kalastusesineistöä, hylkeenpyyntiin sekä merenkulkuun liittyvää esineistöä sekä itse Ohtakarin historiaan liittyviä esineitä sekä valokuvia.

Alueelta löytyy myös luontopolkuja ja sekä muutama näköalatorni, joista voi käydä ihastelemassa upeaa merimaisemaa.

Mikäli kilometrien pituiset hiekkarannat sekä upea merimaisema houkuttelevat, tiedät mihin suunnata seuraavaksi!

Mitkä ovat sinun suosikkikohteesi Suomessa? Tiedätkö upean ja tuntemattoman rannan tai maisemapaikan? Paljasta vinkkisi kotimaanmatkailuun kommenttikentässä tai laita kuvat ja tarinasi osoitteeseen taiga.hakkila@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?