Kiinalaisen turvatarkastajan huomautus sai suomalaisturistin hämilleen: ”Oli se härski tilanne”

Julkaistu:

Turvatarkastus
Meistä jokainen mokaa välillä! Lukijat paljastivat turvatarkastuksessa tekemiään virheitä.
Kerroimme viime viikolla turvatarkastajana työskennelleen Hennican kokemuksista. Entinen turvatarkastaja listasi asiat, joista amatöörimatkailijan tunnistaa kentällä.

Hennican mukaan kokemattoman matkustajan tunnistaa usein sympaattisen epävarmasta etenemisestä.

Entisen turvatarkastajan mukaan hätäilevät amatöörimatkailijat ovat taas niitä, jotka jättävät kiireessä laukkuun ennen läpivalaisua kaikkea sellaista, mikä ei sinne kuulu.
Monet turvatarkastuksien virheistä tapahtuvat juuri kiireessä. Tämän tietävät myös Ilta-Sanomien lukijat, jotka paljastivat omia turvatarkastuksessa sattuneita mokiaan.

Kokosimme yhteen lukijoiden kokemuksia.

”No nehän ratsattiin”

– Lennän noin kolme kertaa vuodessa Hki–Barcelona-lennoilla. Viimeksi olin jättänyt laittamatta pussiin hajuveden ja käsidesin (molemmissa n. 50 ml jäljellä) No nehän ratsattiin ja pussitettiin, mutta aivan uskomattoman mukavien turvatarkastajien toimesta ja hyvän matkan toivotuksin. Barcelonan kentällä taas saa tottua tylyyteen vaikka kaikki olisi kunnossa. Hyvä huumorintaju on parasta ottaa matkalle mukaan, niin kaikesta selviää!

Mokailu saa lapsetkin naureskelemaan

– Jään aina kiinni. Milloin unohdan kellon, milloin täytyy ottaa vaelluskengät pois, joskus satunnaistarkastukseen. Viime viikolla lapset nauroivat, kun pääsin yllättäen suoraan läpi. He kyllä aina muistuttavat kellosta ja muista. Tuntuu, että teinit pääsevät sukkana läpi ja viisikymppinen takkuaa aina.

Joskus ei mene putkeen

– Olen viime aikoina jäänyt turvatarkastuksiin kiinni milloin mistäkin syystä. Yleensä siis ihan omastani. Viimeksi olin laittanut käsirasvaa ennen kentälle tuloa ja purnukka olikin lipsahtanut laukkuun eikä muovipussiin, niin koko laukkuhan sitten pengottiin. Yritän olla tarkka, ettei tällaisten takia tulisi turhia viivästyksiä, mutta ihmisiä tässä kaikki ollaan, joskus ei mene putkeen. En aina muista esimerkiksi, mitä kaikkea pitää laittaa tarjottimille erikseen. Läppärin ja nesteet laitan rutiinilla, mutta joskus jää jokin huivi mikä lie laittamatta, ja kenkiä en aina muista ottaa pois ennen kuin sanotaan.

”Oli se härski tilanne”

– Kerran olin laittanut jostain syystä ison kiinalaisen kokkiveitsen käsimatkatavaroihin hotellissa. Kiinni jäin Kiinan sisäisellä lennolla. Sir you have a big knife in there. No!??? Yes! Oh my... Tilanne kuitenkin ratkesi kiikuttamalla laukku ruuman hihnalle jälkikäteen ja sain tuliaisen Suomeen. Oli se härski tilanne, kun tarkastaja veti sen sivutaskusta esiin ihmisten kummastellessa tilannetta. Sain ohittaa jononkin.

Liian iso putkilo

– Olin taannoin lomalla Keniassa. Lennot Mombasa–Nairobi, Nairobi–Amsterdam, Amsterdam–Helsinki ja Helsinki–Kuopio. Minigrip-pussissa vain perusvoide vähän palanutta ihoa varten. Liian iso putkilo (200ml), selvisi vasta Helsingissä ja ei kyseinen voide lentänyt enää Kuopioon. Muualla ei ongelmaa.

Moka johti lennolta myöhästymiseen

– Olin töissä 80-luvulla noin 7 vuotta ulkomaan turvatarkastajana opiskelujeni ohella. Kivat kollegat, mutta sattui siellä aina kaikenlaista. Tyypillisin moka oli tuliaispuukko käsimatkatavaroissa. Eli meidän kielellä ”haltsari” eli haltuunotto. Ehkä pahin tapaus oli yksi jenkkimies. Hänellä oli tosi suuri kassi täynnä filmirullia, kun oli kiertänyt ympäri maailmaa. Ei millään ja mitenkään suostunut laittamaan kassia x-rayhin. Loppujen lopuksi kaikki hänen filmipurkit piti käsin tarkistaa, johon meni aikaa. Ja hän sitten myöhästyi lennoltaan. Ei ollut tyytyväinen asiakas, mutta ihan oma moka, koska läpivalaisu ei tuhoa mitään.

Klassikkomoka – vesipullo unohtui laukkuun

– Lensin kerran Aasian suunnasta kahdella lennolla, toinen taisi olla Bangkokin kentältä. Laukussa oli vesipullo, joka läpäisi nämä kaksi tarkastusta. Vasta kun Suomessa siirryin Vaasan koneeseen, unohtunut vesipulloni löytyi ja takavarikoitiin.

Avaimenperä oli liikaa Prahassa

– Prahassa on yllättävän tarkka valvonta. Kävin siellä vuonna 2004 ja minulla oli avaimenperään unohtunut pistoolin ammuksen muotoinen metallikoriste. Suomen turvatarkastuksessa siihen ei puututtu, mutta Prahan lentokentällä se piti luovuttaa virkailijalle, koska edes mitään asetta tai aseen osaa muistuttavia esineitä koneeseen ei saanut viedä.


”Omaa tyhmyyttä tietysti”

– Minulla oli kerran mukana ns. Swiss army knife, eli monitoimityökalu, mikä se nyt on. Suomesta Prahaan se meni, mutta palatessa se jäi Prahan lentokentälle, kun virkailijatar kiinnitti siihen huomionsa. Omaa tyhmyyttä tietysti, mutta en kyllä sillä aikonut mitään pahaa tehdä. Korkeintaan viilata kynsiäni.

”Ei käynyt pienessä mielessäkään...”

– Keväällä matkustin yli viidentoista vuoden jälkeen lentokoneella. Hki-Vantaan erittäin ammattitaitoisen ja ystävällisen turvatarkastuksen jälkeen mentiin oluelle lähtöportin viereen. Siitä koneeseen ja Lontoon Gatwickiin, taas turvatarkastukseen kun jatkolento oli ohjelmassa. Ei käynyt pienessä mielessäkään, kun sain kaksi kolikkoa niistä oluista vaihdossa ja kolikot totta kai taskun pohjalla. Muistin sen tasan siinä kohtaa, kun portit pirahtivat.

Eipä mitään, taskut nurin ja ukko läpivalaisuun. Hyvin suorittivat hommat kaikkialla, kanssamatkustajien toiminta kaipaisi hieman viilaamista, sellaista pientä muut huomioimista, niin homma joutuisi jonoissa ihan toiseen tahtiin. Eniten meni aikaa, kun ihmiset kaivavat tarjottimelle niitä nesteitä ja vöitä jne. Ja niin, ettei kukaan sitten etene.

Millaisia tilanteita sinä olet todistanut turvatarkastuksessa? Kerro alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt