Mistä tunnistaa suomalaisen ulkomailla? ”Ero korostuu, mitä etelämmäksi mennään” - Matkat - Ilta-Sanomat

Mistä tunnistaa suomalaisen ulkomailla? ”Ero korostuu, mitä etelämmäksi mennään”

Näin suomalainen tunnistaa toisen suomalaisen ulkomailla.

Suomalaisen tunnistaa ulkomailla muun muassa kiltistä ja kuuliaisesta asenteesta, Vauva.fi:n keskustelupalstalla kerrotaan.

13.7.2019 11:30

Rivieraterveisin Sari Havas -kirjassa (Docendo) näyttelijä kertoi unelmastaan, jonka hän toteutti 15 vuotta sitten.

Havas hankki asunnon Ranskasta, jonka pakahduttavan kauniit maisemat ja kimalteleva meri tekevät naiseen yhä vaikutuksen.

Yksi kirjan kappaleista käsittelee toisia suomalaisia. Havas, kuten monet muutkin suomalaiset, tunnistavat toisen suomalaisen ulkomailla.

”Suomalainen on pelokas, epäröi ja etenee varoen. --- Olemme hyvin tottelevaisia ja otamme jokaisen kiellon ja varoituksen kirjaimellisesti,” kirjassa kuvaillaan.

Suomalainen ei metelöi ja on hyväkäytöksinen

Kiltti suomalainen on tuttu myös Vauva.fi.-sivuston lukijoille. Vauvan keskustelupalstalla kerrotaan, että toisen suomalaisen tunnistaa ulkomailla muun muassa siitä, että hän ”ei metelöi ravintoloissa ja puistoissa”. Maanmiehen tunnistaa ulkomailla myös kuuliaisesta asenteesta.

– Maksavat pyydetyn hinnan, eivät tinkaa, käyttävät julkisia aina mieluummin kuin taksia, keskustelupalstalla kuvaillaan.

– Kukaan ei ole niin kiltti odottamaan vuoroansa paikassa kuin paikassa kuin suomalainen, kuvailee toinen.

”Kukaan ei ole niin kiltti odottamaan vuoroansa kuin suomalainen”.

– Minusta suomalaiset ovat hyväkäytöksisiä, nöyriä, kielitaitoisia ja fiksuja. Ero korostuu, mitä etelämmäksi mennään. On ihanaa palata kotiin, kun Finskin koneessa on näitä tuttuja ja turvallisia kanssaihmisiä, eräs kommentoija kertoo.

”Hymyilevä ja nopeasanainen”

Toisaalta suomalaisen voi tunnistaa pelkästä ilmeestä. Ilme voi olla ”resting bitch face”, eli tylyhkö ja kyllästynyt ilme.

Eräs keskustelijoista kuvailee suomalaista täysin päinvastoin.

– Hymyilevä ja nopeasanainen, myös viimeisen päälle pukeutunut.

Suomalaisuus voi näkyä myös silmistä – tai jostakin, hieman vaikeasti kuvailtavasta.

– Monesti on tullut ulkomailla ihan avattua keskustelu ”oletko suomalainen?”. Ja kyllähän se on ollut. Jokin siinä vain on. Silmät paljastavat paljon.

”Ei hävetä nähdä suomalaisia”

Voiko suomalaisen tunnistaa myös vaatetuksesta?

Kyllä voi, jos näitä kommentteja on uskominen.

Suomalaisen tunnistaa muun muassa ”leijonakorusta ja Karjala-lippiksestä”, ”näkyvästä tatuoinnista”, tai kuten tämä henkilö kuvailee:

– Ryhmänä tunnistaa aina esimerkiksi huonoista kengistä.

Lähdemme matkalle jopa lenkkareissa, yksi lukija kertoo.

Eräs keskustelupalstalla kommentoinut kertoo, ettei ole havainnut suomalaisilla huonoja kenkiä tai vaatteita.

– Mutta tietynlaisen, mahdollisesti jonkun mielestä ylikorostuneen järkevyyden kyllä. Lähdemme matkalle matalissa kävelykengissä tai jopa lenkkareissa, kun tiedämme kävelevämme turisteina pitkiä matkoja. Takki on yleensä joku tuulta ja vettä pitävä reiteen ulottuva malli, väriltään musta tai harmaa. Meillä on myös järkevä reppu tai yliolanlaukku, jossa kulkee huulipunan ja nenäliinan lisäksi vesipullo, sateenvarjo, villatakki, aurinkolasit ja -rasva, eväät ja mahdollisesti ostettavat tuliaiset – sekä kirja siltä varalta, että jossain joutuu odottelemaan pitkään. Rahapussi ja kännykkä ovat farkkujen etutaskussa tai vetoketjullisessa takin taskussa. Vietän paljon aikaa ulkomailla työni takia, välillä olen asunutkin siellä kuukausia ja vuosia. Eikä hävetä nähdä muita suomalaisia.

Osittainen lähde: Merja Asikainen: Rivieraterveisin Sari Havas, Docendo 2019

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?