40 vuoden jälkeen Suomeen palannut perhe huomasi kotimaassa ikävän muutoksen – lukijat listasivat Suomen hyvät ja huonot puolet - Matkat - Ilta-Sanomat

40 vuoden jälkeen Suomeen palannut perhe huomasi kotimaassa ikävän muutoksen – lukijat listasivat Suomen hyvät ja huonot puolet

”Täällä suhtaudutaan hyvin vakavasti kaikkeen sellaiseen, mikä on hauskaa”, Suomea kritisoiva Ilta-Sanomien lukija kertoo.

Onko Suomi hyvä maa asua? Yksi lukijoista moitti Suomea turhista pilkuntarkoista säännöistä. ”Elämässä ei millään pääse pakoon hankaluuksien aiheuttamia ikäviä tunteita, vaikka kuinka pyrittäisiin riskittömään elämään”, lukija kommentoi.

11.7.2019 16:21

Kerroimme aiemmin tänä kesänä teksasilaisesta Rachelista ja suomenruotsalaisesta Cat Petersonista, jotka analysoivat videopäiväkirjoissaan Suomen hyviä puolia.

Yhdysvaltalainen Rachel kertoi ikävöivänsä Suomesta erityisesti julkista liikennettä, saunaa, terveellistä ruokaa ja käytännöllisyyttä.

Rachael kertoi ikävöivänsä Suomesta saunaa.

Cat Peterson puolestaan kertoi oppineensa arvostamaan ulkomaan vuosien aikana muun muassa Suomen ihania vaihtuvia vuodenaikoja – ja jopa kylpyhuoneiden pistorasioita, ne kun eivät ole itsestäänselvyyksiä kaikkialla.

Ilta-Sanomien lukijat ottivat artikkeleiden kommenttiosiossa osaa Suomi-aiheiseen keskusteluun. Suomea sekä kehuttiin että kritisoitiin.

Näin Suomea kehutaan:

Suomessa on turvallista

– Oikeasti me suomalaiset olemme ihan hyviä, ainakin suurin osa. Suomi on myös turvallinen maa. Eipä taida muualla olla mahdollista lasten mennä yksin kouluun tai kaupungille. Missä muualla voivat ministerit kulkea jalan paikasta toiseen? Olen nähnyt muun muassa Paavo Arhinmäen iltametrossa, onnistuisiko se ministerille vaikkapa New Yorkissa, Konstikas-nimimerkki kysyy.

Suomessa vain kaksi ikävää asiaa

– Olen asunut jo 15 vuotta Suomen ulkopuolella eri maissa. Ainoat ikävät asiat, jotka iskevät vasten kasvoja Suomessa käydessä, ovat lasten puuttuminen ja koko ajan ahdistuneemmat ihmiset, Selkokieli-nimimerkki kertoo.

Suomessa jutellaan ventovieraille

Suomalaiset ovat, toisin kuin joskus väitetään, puheliaita, yksi lukijoita huomauttaa.

– Suomalainen hiljainen? Ihmettelen tätä kovasti. Tänään terveyskeskuksessa juteltiin erään naisen kanssa kaikenlaista. Torilla ostoksia tehdessä, naapurin kanssa kaupan parkkipaikalla, kaupan kassalla… Olemmeko siis hiljaisia? Höpö höpö, nimimerkki Vanitasvanitatumetomniava kertoo.

Suomalaiset ovat rehellisiä

– Ainakin me olemme rehellisempiä kuin amerikkalaiset. He tervehtivät tavatessaan kysyen, kuinka voit ja vastaavat itse olevansa kunnossa, vaikka hengenlähtö olisi lähellä, Ei jummarra-nimimerkki kertoo.

Näin Suomea kritisoidaan:

– Suomi on iloton, tylsä, virkamiesten ja pilkuntarkkojen sääntöjen maa. Täällä suhtaudutaan hyvin vakavasti kaikkeen sellaiseen, mikä on hauskaa ja hieman riskialtista. Tärkeintä on aina turvallisuus ja luotettavuus sekä ennakoitavuus. Nämä seikat oikeuttavat ottamaan ilon pois.

Useiden suomalaisten mielestä on tyrmistyttävää, jos asioihin liittyy riskejä. Kannattaisiko tulla toimeen hankalien tunteiden kanssa? Elämässä ei millään pääse pakoon hankaluuksien aiheuttamia ikäviä tunteita, vaikka kuinka pyrittäisiin riskittömään elämään, Mäx-nimimerkki kertoo.

Suomi ei ole maailman onnellisin

– Suomi ei ole maailman onnellisin maa. Sen huomaa kun menee muualle katselemaan, eikä sille tosiasialle voida yhtikäs mitään. On ainakin komiat leipäjonot, Metsäläiskansa-nimimerkki kertoo.

Suomen vuodenajat ovat kamalat

– En todellakaan ymmärrä noita ihmisiä, joiden mielestä vuodenaikojen vaihtelussa on jotain hienoa. Talvi on syvältä, syksy masentavaa. Kevät on sikäli kiva, että kauhea talvi on ohi, mutta toisaalta silloin näkyvät ne talven jäljet pahasti, JRe-nimimerkki kertoo.

Suomessa englannin kieli on tunkeutunut kaikkialle

Englannin kieli on tunkeutunut kaikkialle, yksi lukijoista valittelee.

– Me asuimme 40 vuotta Sveitsissä ja muutimme takaisin Suomeen. Ikävä yllätys Suomessa oli englannin kielen tunkeutuminen joka paikkaan. Se on suorastaan vastenmielistä. Molemmissa maissa on omat hyvät ja huonot puolensa, niin kuin kaikkialla. Sveitsissä oli hyvä elää ja niin on Suomessakin, Huh huh -nimimerkki kommentoi.

Ei ole ikävä

– Asuin Hollannissa ja nyt Englannissa, enkä osaisi kuvitellakaan 40 vuoden jälkeen palaavani Suomeen, joka nyt on minulle outo maa. Ne pimeät talvet eivät myöskään vedä. Tähän asti ei ole vielä ollut koti ikävää, tuskinpa enää tulekaan, kirjoittaa nimimerkki ulkomaantäti.

Mitkä sinun mielestäsi ovat armaan kotimaamme hyvät ja huonot puolet? Jatka keskustelua alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?