”Lapsiperheet ovat pahimpia” – hotellisiivousta tehneet kertovat, minkälaiseen kaaokseen työssä voi törmätä

Julkaistu:

Hotellisiivous
”Välinpitämättömyys on usein täysin tolkutonta”, entinen hotellisiivooja kertoo.
Kolme hotellisiivoojaa, Katariina, Noora ja Crista kertoivat taannoin Ilta-Sanomille, minkälaista työtä huonesiivous todellisuudessa on.

Naiset löysivät työstään paljon hyvää: hyötyliikunta oli taattu ja työkaverit olivat mukavia.

Mutta sitten olivat ne varjopuolet.

Kaaoksessa olevat hotellihuoneet olivat ammattilaisille tuttuja. ”Oven takana saattoi olla mitä vain: tyhjillään oleva tai tuhottu huone, ja kaikkea siltä väliltä”, Katariina kuvaili.
Hotellisiivous on tuttua myös osalle Ilta-Sanomien lukijoista. Näin he kommentoivat aihetta:

Tuttuja kertomuksia

– Tyttäreni, nyt akateemiset ja koulutusta vastaavassa töissä, olivat molemmat opiskelujen alussa hotellisiivoojina. En niin käsittämättömiä kertomuksia ole koskaan kuullut, mitä he töistään kertoivat! Eivät voineet kuvitella, että normi-ihminen voi käyttäytyä niin järkyttävällä tavalla, Tuttua-nimimerkki kertoo.


”Lapsiperheet ovat pahimpia”

– Kyllä lapsiperheet ovat pahimpia, siis yleensä. Yksi perheenäiti oli kerännyt sontavaipat lavuaariin ja eltaantuneita maitopurkkeja pitkin poikin. Haju oli kaamea. Jouduin laittamaan ionisaattorin hurisemaan, nimimerkki Kokemuksen syvä rintaääni kertoo.

”Epäinhimillisiä työmääriä”

– Olen myös siivonnut hotellihuoneita. Ainoat hyvät puolet olivat kohonnut kunto ja laihtuminen useamman kilon. Muuten hyvin epäinhimillisiä työmääriä mahdottoman lyhyellä ajalla per huone, sotkuisia huoneita, kokolattiamattoja, oksennusta, ei ehtinyt ruokatauolle, yksinäistä puuhaa, esimiehet hönkivät niskaan, nimimerkki Tyytyväinen hoitoalalla luettelee.

Kamalat hiihtokeskusmuistot

– Olin kahdeksankymmentäluvun puolessavälissä töissä eräässä itäsuomalaisessa hiihtokeskuksessa. Nyt olen jäänyt harmittelemaan, ettei yksinkertaisesti ollut aikaa siivota kunnollisesti. Asuntovaunualueen vessatiloissa joutui kirjaimellisesti siivoamaan p***aa. Enkä tarkoita wc-pöntöstä, vaan lavuaarista. Majoittujien käytös oli monesti ylimielistä. Arvostan hotelli- ja mökkisiivoojien työtä todella, nimimerkki olin siellä minnäe kertoo.


Tsempit siivoojille

– Tsemppiä kaikille julkisten tilojen siivoojille, niin hotelleissa kuin monissa kouluissakin. Välinpitämättömyys on usein täysin tolkutonta, stadilaisfriidu-nimimerkki kirjoittaa.

”Tykkäsin älyttömästi”

– Olin huonepalvelijana hotellissa, tykkäsin ihan älyttömästi. Saunat kuuluivat myös ja siellä kerran eräs asiakas oli repinyt seinälistaa, siinä sitä yritin korjata kiireessä ennen seuraavaa asiakasta, nimimerkki Kiintoisa työ muistelee.

”Äärimmäisen raskasta”

– Olen itse ollut hotelleissa siivoojana. Työ on alipalkattua ja äärimmäisen raskasta. Jos jonkun jääkiekkoilijan tai festarivieraan, joka on tuhonnut suurin piirtein kaiken huoneessa, jäljet pitää siivota 16 minuutissa, niin onko sitä oikeus väheksyä, Tamara kysyy.

Syytettiin rättien varastajaksi

– Kerran kokeilin kerroshoitajan työtä oltuani jonkin aikaa työttömänä. Työ oli raskasta ja kiire oli koko ajan. Olin ekstraajana, joten minut kutsuttiin tarvittaessa. Kun työtä ei kuulunut, soitin hotelliin. Minulle sanottiin, että olen muka varastanut rättejä. Joku työkaveri oli sanonut esimiehelle niin. Olin järkyttynyt, en todellakaan ollut. Sanoin puhelimessa, että tulkaa katsomaan kotiani, täällä ei ole yhtään hotellin rättiä. En varasta, joten tuntui tosi pahalta, Täti Stadista kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt