Tukholmassa suosittuun Fotografiska-museoon pääsee nyt myös Tallinnassa – katso makupalat näyttelyistä

Julkaistu:

Matkat
Fotografiska-museon avajaisnäyttelyt esittelevät alkuperäiskansojen poseerauksia, kantrihenkistä barbieelämää ja mustavalkoista sympatiaa.
Tukholman Fotografiska on monen suosikkikohde, mutta Tallinnan museo on melkein parempi. Tukholmassa se on lähes koko päivän projekti, mutta Tallinna on juuri sopivan kokoinen, tunnin makupala.

Lisäksi se kruunaa Telliskiven trendikkään alueen Kalamajassa, johon moni vaeltaa ravintola F-hooneen maineen houkuttelemana.

Puolirapistunut teollisuusalue kiehtoo kävijöitä rosoisuudellaan ja seinämaalauksillaan, mutta tähän asti siellä ei oikein ole voinut tehdä muuta kuin juoda ja syödä hyvin eriparituolisissa ravintoloissa ja kahviloissa tai shoppailla puolivaihtoehtoisia trendituotteita pikkuputiikeista.

Museo on auki myöhään, päivästä riippuen iltayhteentoista tai yhteen yöllä, ja terassiravintolabaarista on huikea näköala kaupunkiin.Alla makupaloja kaikista kesän näyttelyistä. Kaikki näyttelyt ovat esillä syyskuulle.

Jimmy Nelson: Homage to Humanity

Kuin elokuvista! Kauniit ihmiset seisovat ylväinä luonnonkauniissa kohteissa ja katsovat haastavina kameraa komeat heimovetimet yllään, kuvassa toisensa jälkeen.

Homage to Humanity -näyttely on nimensä mukaisesti kunnianosoitus ihmisyydelle ja alkuperäiskansoille. Kuvat on otettu Afrikassa, Oseaniassa, Perussa, Meksikossa, Mongoliassa, Kiinassa...Englantilainen kuvaaja Jimmy Nelson (s. 1967) on kuvannut lähes 20 vuotta näyttelyynsä, joka on esillä Tallinnan uudessa valokuvamuseossa. Lähes sadan kuvan näyttely jatkaa sulkeuduttuaan 8. syyskuuta Tukholman ja New Yorkin Fotografiska-museoihin.

Nelson on asunut lapsuudessaan Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, koska hänen geologi-isänsä oli töissä Shellillä. Näyttely ei ole pelkästään esteettinen kokemus, vaan ohessa on paljon tekstiä kansoista ja lisää löytyy kännykkäsovelluksesta. Kuvista ilmestyi syksyllä 400 kuvan kirja.Jimmy Nelsonia on kritisoitu muun muassa siitä, että kuvat eivät kerro kohteidensa nykyelämästä eivätkä kaikki anna oikeaa kuvaa menneisyydenkään tavoista. Nelson esitelläänkin näyttelyssä paitsi kuvaajana, myös ohjaajana ja lavastajana.

Pentti Sammallahti: Kaukainen maa

Avajaiskattauksessa Jimmy Nelsonin näyttely on mittavin, mutta komeasti ovat esillä myös suomalaislegenda Pentti Sammallahden (s. 1950) mustavalkokuvat eri puolilta maailmaa. Klassisista valokuvista välittyy hetken huumori ja sympatia kuvan hahmoja kohtaan, olivat ne sitten ihmisiä tai eläimiä. Yksi seinällinen on koiria, toinen kissoja. Lintujen keskellä on lammaskuva.


Anja Niemi: In Character

Norjalaisen Anja Niemen (s. 1976) kuvissa kaksi barbien näköistä naista seikkailee kantrimaisemissa – paitsi että kumpikin Niemen malleista on hän itse. Niemen huoneissa on hitchcockmaista lumoa.


Anna-Stina Treumund: Lilli, Reed, Frieda, Sabine, Eha, Malle, Alfred, Rein and Mari

Yksi huone on omistettu virolaisen Anna-Stina Treumundin (1982–2017) historialla leikkiville naiskuville.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt