Henna omistaa kakkosasunnon Tallinnassa – tässä ovat hänen parhaat vinkkinsä kaupunkiin, etkä varmasti ole kuullut kaikkia - Matkat - Ilta-Sanomat

Henna omistaa kakkosasunnon Tallinnassa – tässä ovat hänen parhaat vinkkinsä kaupunkiin, etkä varmasti ole kuullut kaikkia

Henna Mikkilä kertoo tärpit Tallinnan kävijöille.

Henna Mikkilä kertoo tärpit Tallinnan kävijöille.

Julkaistu: 8.7.2019 16:02

Tallinnassako kallista ja huonoa palvelua? Tallinna-aiheista sivustoa julkaiseva Henna Mikkilä tyrmää väitteet. Nyt hän kertoo, mitä matkailijoiden kannattaa kaupungissa kokea.

Ne, jotka ovat käyneet Tallinnassa muutamia kertoja ja väittävät nähneensä jo kaiken kiinnostavan, ovat väärässä.

Mielikuva syntyy, kun kuuntelee turkulaisen graafisen suunnittelijan, Airbnb-emännän ja Sooloilua-blogia kirjoittavan Henna Mikkilän tarinoita Tallinnasta.

Tallinnasta kakkosasunnon omistava Mikkilä pitää kaupunkia modernina, nuorekkaana ja alati muuttuvana – siis niin kiehtovana, että siellä riittää nähtävää vaikka kuinka monelle vierailulle.

Viimeaikaiset puheet kohteen liian korkeaksi nousseesta hintatasosta tai epäystävällisestä palvelusta eivät Mikkilän mukaan pidä paikkana.

– On ihan höpö höpöä, että Tallinnassa on kallista. Mitä rohkeammin uskaltaa pois ydinkeskustan turistialueilta, sitä edullisempaa on.

Henna Mikkilän Tallinnan-vinkeistä kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tallinnan vanhastakaupungista löytyy joka kerta uutta koluttavaa, Henna Mikkilä kertoo.

Tallinnan vanhastakaupungista löytyy joka kerta uutta koluttavaa, Henna Mikkilä kertoo.

Lounasta viidellä eurolla

Mikkilän mukaan Tallinnasta löytyy toki paikkoja, joissa ollaan Suomen hinnoissa, mutta näin on kaikissa suosituissa turistikohteissa. Mikkilä antaa yleisestä hintatasosta esimerkin: keittolounaan syö kolmella eurolla, tavallisen lounaan viidellä eurolla.

Huonoa palvelua Mikkilä ei ole kaupungissa kohdannut juuri koskaan.

– Palvelualttius on vähintään yhtä hyvä kuin Suomessa. Virolaiset ovat kovia puhumaan ja tykkäävät kertoa ja innostua.

Mikkilällä on antaa huonoa palvelua saaneille suomalaisille vinkki: jutustelua kannattaa kokeilla suomen sijaan englannin kielellä, sillä kaikki tallinnalaiset eivät enää taida suomen kieltä. Parasta olisi opetella muutama lause viroa.

– Se toimii hyvänä jäänmurtajana, Mikkilä vinkkaa.

Henna Mikkilä kokosi Tallinnan-kävijöille vinkit kaupunkiin.

Joukossa on tärpit heille, joilla on matkaan vähemmän aikaa, ja heille, jotka voivat kuluttaa kaupungissa vaikka muutaman päivän.

Jos aikaa on vain vähän:

Vanhan kaupungin helmet: Pyhän Katariinan luostari ja taidegalleria

Tallinnan vanhakaupunki on klassikko, jota ei kannata jättää väliin, vaikka sen olisikin kolunnut moneen otteeseen.

– Löydän vanhastakaupungista edelleen uusia paikkoja. En saa siitä tarpeekseni, Mikkilä hehkuttaa.

Viime reissullaan Tallinnaan Mikkilä löysi tiensä kaikkein vanhimpaan osaan kaupunkia, Pyhän Katariinan luostariin. 1246 perustetusta luostarista on yhä säilynyt itäsiipi.

Taidegalleria Art Studio Ichtus sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Pyhän Katariinan luostari.

Taidegalleria Art Studio Ichtus sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Pyhän Katariinan luostari.

Samassa pihapiirissä Mikkilä eksyi taidegalleria Art Studio Ichtusiin, joka lumosi paitsi monipuolisten taideaarteiden, myös galleriaa ympäröivän puutarhan takia.

Paikan päällä kannattaa muistaa kohteliaisuussäännöt. Kysymys on työtilasta, joten galleriassa kannattaa liikkua hiljaa. Taiteilijalle on huomaavaista jättää myös vapaaehtoinen lahjoitus.

Tuliaisia etsiville: Katumyyjien kojut ja vanhat leipomot

Henna Mikkilä suosittelee tuliaisiksi muun muassa hyvälaatuisia ja edullisia nahkahanskoja, äärimmäisen kauniita puutarhakukkakimppuja tai marjoja, joita saa kadunvarsien mummoilta tai toreilta. Vanhankaupungin sisällä ja sen liepeillä sijaitsevien myyjien kojut kannattaa siis koluta tarkoin.

Jos matka vie paikalliseen supermarkettiin, Mikkilä suosittelee ostamaan esimerkiksi lasipurkkiin pakattuja seljanka- ja borssikeittoja.

– Keitot maksavat vain muutaman euron, ja ovat todella herkullisia.

Paikallisista herkuista myös Põltsamaan-sinappi sekä Muhun ja Kotzebue-leipomoiden leivät ovat Tallinnan-kävijöiden suosiossa.

– Leipomoissa leivotaan tuoretta leipää pitkin päivää, Mikkilä sanoo.

Lapsiperheille: Lentosatama ja vanhat vartiotornit

Lapsiperheiden kannattaa tutustua Tallinnassa suosittuun merimuseoon, eli Lentosatamaan. Kehuttu museo on jo monen lapsiperheen suosikki.

Lentosatama on lapsiperheiden suosikkimuseo.

Lentosatama on lapsiperheiden suosikkimuseo.

Vähemmän tunnettuja helmiä ovat vanhankaupungin ympärillä sijaitsevat kaupunginmuurin keskiaikaiset vartiotornit, joissa lapset rakastavat kiipeillä. Pääsymaksu on vain muutaman euron.

Jännittävää on, että joistain torneista pääsee kulkemaan välikäytävien kautta toiseen torniin.

– Nähtävää on myös aikuisille, sillä seiniltä voi löytyä tornin historiasta kertova valokuvanäyttely tai vaikkapa keramiikkatyöpaja, Mikkilä vinkkaa.

Jos aikaa on vähän enemmän:

Kiehtova Patarein-vankila

Uudelleen yleisölle avattu Patarein-vankila on kiehtova käyntikohde, joka tunnetaan synkästä historiastaan. Visit Estonia -sivuston mukaan Patareihin vietiin 1900-luvun aikana niin Neuvostoliiton kuin Saksan totalitaaristen yhteiskuntajärjestelmien uhreja.

Patarein linnoitusvankilassa istuivat tuhannet virolaiset kommunismin aikana.

Patarein linnoitusvankilassa istuivat tuhannet virolaiset kommunismin aikana.

Henna Mikkilä kehuu karua paikkaa visuaalisesti kiinnostavaksi.

– Kommunismin kauheuksista on rakennettu näyttely, johon sisältyy seinälle heijastettuja filminpätkiä ja koskettavia audiovisuaalisia esityksiä.

Suosikkikaupunginosa Kalamaja

Kalamajan kaupunginosa lähtee uudistuneen Balti Jaami -torin luota, joka on itsessään näkemisen arvoinen. Heti torin luota lähtee muun muassa Mikkilän viinisuoraksi nimeämä alue, eli viinikauppojen ja viiniravintoloiden rypäs.

Alueella sijaitsee myös tasokkaita ravintoloita, kuten edullinen ja kiva Boheem Kohvik, trendikäs Ülo sekä uusi tulokas, argentiinalainen ravintola Siga La Vaca.

Puutalokaupunginosa Pelgulinn

Idyllinen puutalokaupunginosa Pelgulinn on ”uusi Kalamaja”, jossa on muutamia kiinnostavia helmiä. Henna Mikkilä suosittelee etenkin erittäin suosittua Kaja-pitseriaa ja viehättävää kahvila Ristikheinaa, joka on Mikkilän suosikki koko kaupungista.

Kadriorgin alue

Suositusten arvoinen on myös Anton Hansen Tammsaaren kotimuseo Kadriorgin alueella.

Suositusten arvoinen on myös Anton Hansen Tammsaaren kotimuseo Kadriorgin alueella.

Henna Mikkilä kehuu myös vehreää Kadriorgia, joka sijaitsee kävelymatkan päästä vanhastakaupungista. Puuhuviloistaan tunnetussa kaupunginosassa sijaitsee kaksi käymisen arvoista, vähemmän tunnettua pikkumuseota: kirjailija Eduard Vilden ja Anton Hansen Tammsaaren kotimuseo.

– Ruuhkaa ei ole, ja pääsymaksu on vain muutaman euron, Mikkilä kertoo.

Kadriorgin alueen ravintolahelmistä Mikkilä mainitsee retrohenkisen Old Boy Mary Janen ja ”älyttömän hyvän ja edullisen” bistro-tyylisen Radion.

Tuoreimmat osastosta