Lumoavia jokimaisemia ja menneen ajan charmia – Porto on Portugalin ihanin kaupunki

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto houkuttelee vanhoilla kujilla, kauniilla arkkitehtuurilla ja leppoisalla tunnelmalla. Siellä voi siemailla portviiniä joen varrella ja pulahtaa Atlantin aaltoihin.

Joen varrella levittyvä Porto on romanttisten näkymien ja näköalapaikkojen kaupunki, jossa on helppo liikkua jalan.

6.7.2019 15:58

1. Tunnelmallinen Ribeira

Porton sydämessä, Ribeiran vanhoilla mäkisillä kujilla, taloja koristavat ajan saatossa haalistuneet, kaiken väriset maalipinnat ja kuvioidut kaakelit. Kattotiilien väleistä puskee sammal. Se vain lisää alueen viehättävän vanhanaikaista tunnelmaa.

Porton vanhakaupunki on Unescon suojelukohde ja täynnä kaunista ajan patinaa.

Douro-joesta nousevaan rinteeseen rakennettu vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja Porton lumoavinta seutua. Kujien yllä kuivuvat pyykit, mutta alueella on myös paljon suosittuja ravintoloita, baareja ja kahviloita.

2. Runolliset maisemat

Porton romanttisia näkymiä voi katsella monesta paikasta. Clérigos-kirkon kellotornin huipulta näkee hienosti yli keskustan kattojen. Joenvartta voi ihailla komean Dom Luís I -kaarisillan päältä. Auringonlaskua kannattaa mennä fiilistelemään joen toiselle puolelle Vila Nova de Gaiaan – Serra do Pilarin luostarin pihamaalta, korkean rinteen päältä, on upea näköala auringon kultaamiin vanhoihin rantataloihin.

Kaikista vaivattomin tapa katsella maisemia on istahtaa jokea pitkin lipuvien risteilyveneiden kyytiin.

3. Vanhanajan kaupat

Porton perinnekaupat ovat nähtävyyksiä 1900-luvun alun kauniine puitteineen. Viherpeukaloiden suosikki, Casa Hortícola, on söpö kuin huvimaja. Se myy kukkasipuleita, siemeniä ja puutarhatarvikkeita. A Pérola do Bolhão -herkkukaupasta voi ostaa juustoja, viiniä ja pikkuleipiä.

Koristeellisesta Livraria Lello -kirjakaupasta on tullut suosittu nähtävyys. Sieltä on hakenut inspiraatiota Harry Potterien luoja J.K. Rowling

Koristeellisin ja kuuluisin on kirjakauppa Livraria Lello, jonka komea puuportaikko on varmasti kaupungin kuvatuimpia paikkoja.

4. Keskustan perinnekahvilat

Porton historiallisesta tunnelmasta voi nauttia myös samalla kun herkuttelee hyvällä espressokahvilla ja suussasulavilla leivonnaisilla. Upeimmat puitteet ovat Café Majesticissa, jonka koristeellinen miljöö on 1920-luvun art decoa. Kahvila oli ennen fiinien portolaisrouvien tapaamis- ja illanistujaispaikka, mutta nykyään tarjoilijat ovat pukeutuneet monia asiakkaita paremmin.

Arkisempi, rennompi ja huokeampi herkuttelukahvila on leipomokahvila Confeitaria do Bolhão. Sekin on yli sadan vuoden takaa.

4. Portviini

Vila Nova de Gaian rantakadulla on monia portviinikellareita, joihin pääsee vierailemaan.

Portviiniä saa Portosta miltei joka paikasta, mutta vierailu viinikellarissa on mukava ohjelmanumero. Kellareita myymälöineen on pitkä rivi joen vastarannalla, Vila Nova de Gaiassa, viinintuotannon keskuksessa. Opastetun kierroksen jälkeen maistellaan.

5. Atlantin rannat

Porto sijaitsee paitsi joen varrella, myös Atlantin suulla. Metrolla voi ajella Matosinhosin merenrantakylään, jonne on Porton keskustasta kymmenkunta kilometriä.

Kahvila-ravintola Praia da Luz sijaitsee aitiopaikalla Atlantin rannalla. Sen lähettyville pääsee Porton keskustasta joen rantaa seurailevalla raitiovaunulla.

Matosinhosiin kannattaa mennä nälkäisenä; alueella on paljon kohtuuhintaisia ja rentoja kalaravintoloita, joihin portolaiset suuntaavat varsinkin viikonloppuisin. Sardiinit ja muut kalat kypsennetään ulkogrilleissä katujen varsilla. Grilleissä muhivat myös vihreät paprikat, jotka pilkotaan tomaatin ja sipulin kanssa salaatiksi.

Matosinhosiin voi mennä myös hiekkarantojen vuoksi, vaikka ne ovatkin tuulille alttiita ja hieman tylsän näköisiä. Houkuttelevampia rantapoukamia löytyy Avenida do Brasil -rantakadun varrelta. Täydellinen kiintopiste on tyylikäs kahvila-ravintola Praia da Luz, jonka terassi levittyy aitiopaikalla pienen hiekkarannan vierellä.

 

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Finnair lentää Portoon suorin lennoin 12.8. asti. Portoon pääsee myös yhdellä välilaskulla useiden lentoyhtiöiden kyydissä.

  • Keskikesällä päivälämpötilat ovat noin 25–30 astetta. Merituuli tuo helpotusta helteeseen.

  • Hintataso on melko edullinen. Vanhankaupungin ravintoloiden hinnat ovat keskivertoruokapaikkoja korkeammat.

  • Portoon kannattaa pakata hyvät kävelykengät; kaupungin suurimpia iloja on näennäisen päämäärätön kuljeskelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?