”Hanhien jätöksiä täynnä oleva nurmikenttä” – suomalaiset kertovat, missä asioissa turistikaupunki Helsinki voisi petrata

Julkaistu:

Turistit
Helsinki näyttäytyy turistille siistinä ja luonnonläheisenä kaupunkina, kertoi Helsinki-opas Teppo Viiperi. Ilta-Sanomien lukijat löysivät kaupungista myös parannettavaa.
Helsinki on Suomen ykkösturistikohde, joka kiehtoo matkailijoita luonnonläheisyytensä, saunakulttuurinsa ja vaikkapa siisteytensä takia.

Turistioppaana työskentelevä Teppo Viiperi nosti Ilta-Sanomissa esille Helsingin potentiaalin matkailukaupunkina, mutta myös kaupunkia koskevan ongelman – vessojen puutteen.
Vessaongelma oli tuttu Ilta-Sanomien lukijoillekin. Artikkelia kommentoineet keksivät myös muita kehittämiskohteita Suomen suosituimmalle matkailukaupungille, Helsingille.

”En keksi mitään sähkäkkää näytettäväksi turisteille”

– Mitä tulee nähtävyyksiin, niin eihän täällä niitä ole kuin keskustassa. Siinä ei paljon kostu näkemästään, kun seisoo hetken Helsingin nukkumalähiössä. Mulla on kolme vuosikymmentä takana helsinkiläisenä enkä oikein keksi mitään sähäkkää näytettäväksi turistille. Ehkä saunakulttuuria voisi tuoda vielä lisää esille, nimimerkki Harmaa tietäjä ehdottaa.

Helsinki voisi vähän petrata

– Helsinki voisi kyllä vähän petrata, pääkaupunki kun on. Täällä maalla sen huomaa, kun on tv:n varassa. Tv:stä näimme vireän Tukholman iloiset juhannusjuhlat, Helsingissä tyhjää kuvaa ja lipun. Samoin näimme iloiset yhteislaulutilaisuudet Tukholmasta. Missä Helsingin yhteislaulut ja juhlat? Olen myös kuullut turistien ihmettelevän, kun kaikki paikat ovat kiinni. Josko pääkaupungin voisi siirtää uudestaan Turkuun, Ei näin -nimimerkki kysyy.


Matkailualan ammattilainen: ”Highlight kolme kirkkoa ja hanhien jätöksiä täynnä oleva nurmikenttä”

– Teen työtä matkailun parissa: Päivittäin TOP 5: kauhean kallista, missä palvelu, ei mitään tekemistä, missä suomalaiset, missä kotimainen ravintola? Ajatelkaa itseänne maailman pääkaupunkiin, jossa highlight olisi kolme kirkkoa ja hanhien jätöksistä täynnä oleva nurmikenttä. Vähintä mitä kaupunki voisi tehdä, olisi poistaa museoista/ näyttelyistä pääsymaksut, kuten muuallakin maailman metropoleissa, kirjoittaa nimimerkki Alalla työskentelevä.

Helsinkiin kaivataan lisää roskiksia

– Helsinki ei todellakaan ole siisti! Roskiksia ei ole kuin ryppäittäin. Välillä saa kulkea kilometritolkulla ja sittenkin löytämäsi roskis on kadun toisen puolen ratikkapysäkillä. Yleiset alueet liki hoitamatta, Espaa lukuun ottamatta. Paraatipaikoilla reunakivien väleistä kasvaa puolimetristä pajukkoa, Keskustan asukas -nimimerkki kritisoi.

Sama tilanne kuin 60-luvulla

– Helsingin vessattomuus on ollut turistien ihmettelyn kohde jo 60-luvulta asti. Eikä tilanne näytä parantuneen lähes 60 vuodessa. 60– 70 luvuilla toimin itse joskus ulkomaalaisten oppaana ja oli todella työlästä suunnitella kulkua Helsingissä niin, että olisi ollut edes siellä täällä matkan varrella paikka, jonne kysyjän tarpeen tullen saattoi ohjata. Nyt on maailma toinen. Ihmettelen, että sama ongelma on edelleen, kirjoittaa nimimerkki Tekemistä riittää yhä.


Ei turisteja saunaan

– Jos Suomi haluaisi lisää turisteja, ja varsinkin sellaisia turisteja, jotka tulevat Suomeen toistamiseenkin, pitäisi vähän tätä saunottamisen intoa laskea. Ei pidä loukkaantua, jos ulkomaalainen ei halua saunaan. Saunojen alastomuus ja vähän arveluttava maine monessa maassa ei kiehdo moniakaan turisteja, nimimerkki Totuuden puhuja kertoo.

Kauniimpiin maisemiin

– Olin mukana seurueessa, jolle esiteltiin Jätkäsaarta ja Kalasatamaa. Porukka totesi, että toisin kuin mainoskuvissa, Helsinki on itse asiassa aika ruma kaupunki. Oodia sen sijaan kehuttiin, ja onneksi kierroksen loppupuolella päästiin perinteisempiin maisemiin.

Fakta

Vuoden 2018 aikana ulkomaisia matkailijoita, 2,9 miljoonaa, yöpyi eniten pääkaupunkiseudulla. Määrä oli 43 prosenttia kaikista Suomen ulkomaisista yöpymisistä, kertoo Business Finland.

Helsingin vetovoima kansainvälisten matkailijoiden keskuudessa lisääntyi jo viidettä vuotta peräkkäin. Pääkaupunkiseudun matkailijat saapuivat tasaisimmin eri puolilta maailmaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt