Suomen passi nousi kakkossijalle maailman vahvimpien listalla – näin moneen maahan pääset ilman ennakkoviisumia

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomen passi kädessä avautuvat ovet maailmalle helpoiten.
Suomen passi on vuoden 2019 puoliväliin tultaessa maailman kolmanneksi vahvin, kun vertaillaan, kuinka moneen maahan passilla pääsee ilman ennakkoon hankittavaa viisumia. Suomen passi avaa portit 187 maahan ilman viisumia.

Suomi on nostanut sijoitustaan viime vuodesta kaksi sijaa, paljastuu neljännesvuosittain päivittyvän Henley Passport Indexin tiistaina julkaistussa vertailussa.

Ykkössijan jakavat Japani ja Singapore, joiden passeilla ovet aukenevat 189 maahan ilman viisumia.

Suomi kanssa kakkossijan jakavat Saksa ja Etelä-Korea, jotka molemmat olivat viime vuosina pitäneet ykkössijaa.

Suomi on nostanut sijoitustaan kun Pakistan hiljattain muutti aiemmin tiukkaa viisumilinjaansa. Nyt se tarjoaa elektronisen ETA-matkustusluvan 50 maan kansalaisille, mukaan lukien Suomi, mutta ei esimerkiksi Yhdysvaltain tai Britannian kansalaisille.

Vielä viisi vuotta sitten Yhdysvallat ja Britannia loistivat passeillaan listan kärjessä, mutta ovat nyt vajonneet kuudennelle sijalle, alimmas vuoden 2010.

Muista Pohjoismaista Suomen jälkeen tulevat Tanska (3), Ruotsi (4), Norja (6) ja Islanti sijalla 9.

Rivakimmin sijoitustaan passilistauksessa on nostanut Arabiemiraatit, joka nousi nyt ensimmäistä kertaa 20:n vahvimman passimaan joukkoon. Arabiemiraattien passi on tuplannut voimansa viisuttomaan pääsyyn viidessä vuodessa, oltuaan vielä vuonna 2009 sijalla 61.

Arabiemiraatit on myös maailman helpoin maa matkustaa, sallien viisumivapaan maahan pääsyn 173:n valtion kansalaisille.

Suomi on maailman toiseksi avoin maa sallien viisumivapauden 168 maan kansalaisille. Suomi jakaa kakkossijan Luxembourgin ja Espanjan kanssa.


Vertailun viimeistä 109. sijaa pitää Afganistan, jonka passi kelpaa ilman viisumia vain 25 maassa. Afganistania edellä ovat Irak 27 viisumivapaalla maalla, Syyria (29), Pakistan (30) ja Somalia (31).

Henley Passport Indexin vertailussa huomautetaan, että viisumivapaus on osoittautunut merkittäväksi edellytykseksi talouden kasvulle sekä yhteiskunnan sosiaaliselle kehitykselle. Uhkana nähdään nationalismin kasvu, mikä johtaa eristäytymiseen ja vapaan liikkuvuuden rajoituksiin.

Henley Passport Index perustuu Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n tarjoamaan lähdeaineistoon, joka kattaa 199 passia ja 227 matkakohdetta. IATA päivittää tiedostoaan reaaliajassa.

Passivertailussa ovat mukana 193 YK:n jäsenvaltiota sekä kuusi erillisaluetta: Taiwan, Macao, Hongkong, Kosovo, Palestiina ja Vatikaani.

Klo 16.10: Juttua muokattu, tarkennettu termillä ennakkoviisumi.