Helsingissä sijaitsee vetovoimainen asuinalue, josta piti tulla Satumaa – siellä on 9 nähtävyyttä matkailijalle

Julkaistu:

Lähimatkailu
Uutuuskirja Itä meidän esittelee Itä-Helsingin helmiä. Roihuvuori, tai kuten sitä aiemmin kutsuttiin, Satumaa, on yksi niistä.
Moni haikailee matkalle kauas, vaikka omasta kotikaupungista löytyisi tutkimattomia kolkkia vaikka koko elämänsä ajaksi. Marco Kosonen ja Petri Stenman esittelevät uutuuskirjassa Itä meidän (Like 2019) pääkaupungin helmiä.

Kirjaan on valikoitu itäisen Helsingin alueita ja nähtävyyksiä, joista osasta suuri yleisö ei ole kuullutkaan.

Vetovoimainen Roihuvuori

Yksi kirjaan valikoiduista alueista on Roihuvuori, jota kutsuttiin aiemmin Itä-Herttoniemeksi. Joitakin vuosia sitten kaupunkisuunnittelun, -kulttuurin ja asuntomarkkinoiden asiantuntijat valitsivat sen yhdeksi Helsingin asuinalueista, jonka vetovoima on nousussa. Helsingin Uutiset puolestaan kysyi vuonna 2017, onko Roihuvuori Helsingin uusi hipsterialue?
Kenties Roihuvuoren lumo tajuttiin jo kauan sitten.

Jos ehdotus olisi mennyt läpi, Roihuvuoren nimi saattaisi nimittäin nykyään olla Satumaa. Kaunista nimeä ei kuitenkaan aikoinaan hyväksytty.


Roihuvuoresta löytyy kuitenkin vielä nykyäänkin satuaiheinen katunimistö Keijukaisenpolkuineen – ja paljon muutakin satumaista.

Marco Kosonen ja Petri Stenman nostavat Itä meidän -kirjassa esille myös kaupunginosan tuntemattomammat helmet. Muun muassa näistä paikoista Roihuvuori tunnetaan.

Kiikkujat-patsas

Porolahden peruskoulun edustalla sijaitsee Taisto Martiskaisen Kiikkujat-patsas, joka tunnetaan myös nimellä Välitunti. Patsas on vuodelta 1964.

Zheng Sushi Bar ja Wan Aroun

Zheng Sushi Bar yllättää, positiivisesti! Kosonen ja Stenman nostavat esille myös Roihuvuoren toisen etnisen ravintolan, kehutun Wan Aroun.

Strömsin kartano


Strömsin kartanon päärakennus on saanut nykyisen ulkoasunsa 1910. Kartano kuului aiemmin Herttoniemen kartanoalueeseen.

Hard Rock House

Baarisssa on live-esiintymisiä varten lava, jossa käy esiintymässä artisteja hyvin laajalla skaalalla. Hard Rock House tunnetaan myös paikkana, jossa jazzdiggarit vierailevat Keravalta asti. Paikan suosiosta kertoo se, että sinne saavutaan tilausbussilla.

Roihuvuoren Rio

Pieni ja tyylikäs Roihuvuoren Rio on uudempaa ravintolakulttuuria edustava paikka , joka on kuin suoraan siirretty Roihuvuoreen Berliinistä. Kahvilassa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Joskus pihalla voi nauttia myös elokuvaesityksistä.

Ruiskumestari


Ruiskumestari on yksi vielä jäljellä olevista perinteisistä lähikapakoista. Kapakan menestys perustuu osittain siihen, ettei se ole monen muun lähikapakan tavoin ostoskeskuksen yhteydessä ja näin ollen väistämättömän purku-uhan alainen, Itä meidän -kirjassa arvioidaan.

Kirsikkapuisto ja japanilaistyylinen puisto

Kirsikkapuiston kirsikkapuut ovat alun perin japanilaisten lahja suomalaisille. Joka vuosi puistoon istutetaan uusi kirsikkapuu muun muassa vuoden roihuvuorelaiselle.


Roihuvuoren ydin rakennettiin 1990-luvun laman aikaan työllistämisvaroin palkatun väen voimin. Puisto oli alun perin tarkoitus rakentaa Neuvostoliiton johtajalle Mihail Gorbatšoville, mutta puisto alkoi projektin edetessä muistuttaa kuin kohtalon oikusta enemmän japanilaistyyppistä puistoa.

Puiston tulevaisuuteen vaikuttivat myös maailmanpoliittiset tapahtumat, kuten se, että Neuvostoliitto hajosi.

Puistossa on vietetty vuodesta 2008 lähtien japanilaista Hanami-juhlaa kirsikkapuiden kukkiessa. Hanami on japanilaisille vuoden tärkein juhla, ja se ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen.

Roihuvuoren Hanamia vietetään toukokuun puolenvälin jälkeen, sääolosuhteista riippuen.

Roihuvuoren kirjastoKirjastossa järjestetään joka vuosi kaupunginosan kirjamessut, jonka päänäyttämönä rakennus toimii. Kirjaston on suunnitellut Claus Tandefelt.

Lue lisää: Kyllä, nämä kuvat ovat Suomesta! Helsingissä sijaitsee paratiisi, jonne sinun pitää lähteä heti

Lähde: Marco Kosonen ja Petri Stenman: Itä meidän (Like 2019).

Osittainen lähde: roihuvuori.com, IS-arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt