Luontoluksus vetää Sierijärven rantaan

Julkaistu:

Hiljaisuus, yötön yö, puhdas luonto ja lähiruoka ovat Lapin luksusta, jota ei saa muualta.
Sierijärven rannalla Rovaniemellä vallitsee perisuomalainen tunnelma. Punaisen tuvan ovet ovat auki, järvi kimmeltää sinisenä sen takana ja ulkorakennuksen seinustalta kuuluu koirien haukku.

Aksana ja Antti Kurolan vanha tila 13 kilometrin päässä kaupungin keskustasta on lappilaista luontoluksusta parhaimmillaan. Talon vintiltä aukeaa huikea järvimaisema ja portailta pääsee metsään vain muutamalla askeleella.

Luontomatkailu ja varsinkin luksusluontomatkailu ovat nousseet maailmalla kohisten ykköstrendien joukkoon. Toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Visit Rovaniemestä sanoo, että puhdas, saasteeton ja koskematon luonto vetää nyt puoleensa entistä enemmän.

– Metsät, kasvit, eläimet ja kulttuuri ovat aina olleet lappilaisen matkailun kulmakivet. Olemme olleet tietämättämme trendien kantajia ja käytössä on ollut luksuselementtejä. Onhan se fantastista, jos meidän pitkään vaalimamme matkailutapa on lyönyt läpi maailmalla, Kärkkäinen iloitsee.

Sierijärven talon isäntä Antti Kurola nappaa tarhasta mukaansa Kinkun, reippaan ja eläväisen siperianhuskyn, joka on sopiva pari rauhalliselle ikätoverilleen Bubille. Koirat asettuvat ulkorakennuksen rappusille kuvattavaksi.

Kurolat ovat kehittäneet Tuulenpesä-tilalleen yritystoimintaa, joka tukee heidän omaa elämäntapaansa. Aksana vie asiakkaat luontoon joogaamaan. Antti huolehtii 19 koirasta, joiden kanssa vaelletaan, retkeillään ja parannetaan hyvinvointia monella tavalla.

 

Metsissä ja suolla käveleminen voi olla vaikeaa ihmiselle, joka on koko elämänsä kävellyt vain Hongkongin asvaltilla. Heille on vapauttavaa huomata, että pystyy liikkumaan metsässä kompastelematta

Tunnelmallisella, vuonna 1948 rakennetulla tilalla voi kokea luonnon rauhan ja pysähdyksen hetken. Antin mukaan rauhallinen hetki voi löytyä lähimetsästä tai kilometrien patikoinnin jälkeen. Monille aasialaisturisteille suomalaismetsässä käveleminen tuntuu aluksi ylivoimaiselta tehtävältä.

– Metsissä ja suolla käveleminen voi olla vaikeaa ihmiselle, joka on koko elämänsä kävellyt vain Hongkongin asvaltilla. Heille on vapauttavaa huomata, että pystyy liikkumaan metsässä kompastelematta, hän sanoo.


Aksanan ja Antin ajatuksena on tarjota elämyksiä. Niiden ei aina tarvitse olla valtavan suuria. Lettujen paistaminen luonnossa, pulahtaminen järveen tai saunominen tunnelmallisessa ulkosaunassa ovat monille turisteille aivan uudenlaisia kokemuksia.

Koirilla on iso osa elämyksen muodostumisessa. Koirat ovat luonnostaan tunteita herättäviä eläimiä ja niiden kanssa liikkuminen on terapeuttinen kokemus.

– Koirien kanssa retkeileminen ja yhdessä tekeminen, yleensäkin yhteisten kokemusten läpi käyminen vahvistavat sidettä ihmisen ja eläimen välillä. Yhteinen kokemus vahvistaa ystävyyssidettä ja alentaa stressiä, hän tietää.

Huskyterapian kautta voi poistaa myös pelkoa eläimiä kohtaan.

– Rauhallinen yhdessä tekeminen poistaa koirapelkoa. Husky on helppo rotu, ne ovat tottuneet vuosisatojen ajan ihmisten kanssa elämiseen, Antti mainitsee.

Tuulenpesän tilan päärakennuksen yläkerrassa on pieni joogasali ja navetassa valokuvagalleria. Aksanan ja Antin tavoitteena on tarjota matkailijoille elämyksiä luonnon ehdoilla. Tilalla otetaan vastaan pieniä ryhmiä, perheitä ja pariskuntia. Kesällä ohjelmassa on luonto- ja joogaretkien lisäksi saunomista, uintia, melontaa, metsäkylpyjä ja luonnon yrttien ja marjojen poimimista.

Talvisin tarjonnassa on koiravaljakkoajeluita, hiihtoa ja avantouintia. Aksanan mukaan joogan, luonnon ja koirien kanssa oleilun yhdistäminen ja siihen ravitseva luomu- ja paikallisista raaka-aineista valmistettu lounas ovat antaneet ihmisille huikean kokemuksen.

 

Tuntuu että meillä kävijät ovat hersyneet hyvinvointia ja että he ovat kokeneet jotain elämää mullistavaa, vaikka visiitti on vain puoli päivää.

Luonnon rauhan tervehdyttävät vaikutukset ovat todella suuret. Osa vieraista onkin palannut takaisin osallistuakseen pitempiaikaiselle retriitille.

– Tuntuu että meillä kävijät ovat hersyneet hyvinvointia ja että he ovat kokeneet jotain elämää mullistavaa, vaikka visiitti on vain puoli päivää. Kerran meillä kävi nainen, jolla oli ollut kovia selkäkipuja jo pitkään. Yhden joogaharjoituksen jälkeen hän kertoi pystyvänsä pitkästä aikaa hengittämään kivuitta. Nyt hän on tulossa takaisin ensi tammikuun retriitille, Aksana kertoo esimerkin.

Aksana ja Antti ovat huomanneet, että matkailijat ovat usein aika kiireisiä eivätkä he edes ehdi kokemaan, kun kalenteri on täynnä ohjelmaa.

– Huskyterapiaan ja joogaan osallistuminen antaa mahdollisuuden pysähtymiseen, maadoittumiseen ja rentoutumiseen. Olemme todella onnellisia kun saamme tehdä tätä työtä. Kaikki pohjautuu omaan kokemusmaailmaan, siihen miten itse olemme kokeneet asiat parhain päin elettäviksi, he vakuuttavat.

Pariskunnan yritys on hyväksytty vastikään Eceatin (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) jäseneksi. Eceat edistää ja kehittää ympäristövastuullista matkailua, joka tukee luomuviljelyä, luonnon- ja ympäristönsuojelua, kestävää maankäyttöä, kulttuuriperinnön ja -maisemien suojelua sekä maaseudun ekologisia toimeentulomahdollisuuksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt