Suunnitteletko matkaa muslimimaahan? Nämä asiat pitää tietää

Julkaistu:

Matkailu
Eksoottista kulttuuria ja nähtävää, ihanaa ruokaa ja lämpöä – Dubai, Malesia, Tunisia ja monet muut islaminuskoiset maat ovat kiehtovia matkakohteita, mutta niiden tavat eroavat täkäläisistä.
Ainakin nämä 9 asiaa matkailijan täytyy tietää.

1. Jokainen maa on erilainen

Kulttuuri, tavat ja säännöt sekä uskonnon asema vaihtelevat maasta toiseen. Saudi-Arabia on hyvin konservatiivinen ja Marokko liberaali. Maiden sisälläkin on eroja: pääkaupungeissa ilmapiiri on usein paljon kansainvälisempi ja sallivampi kuin muualla, ja lomakylissä on eri käytöntö kuin paikallisten asuinalueilla.

2. Pukeutuminen on kunnioittavaa

Hotelli- ja ranta-alueiden ulkopuolella liikutaan olkapäät ja polvet peittävissä, ei kovin tiukoissa vaatteissa. Tämä sopii yleissäännöksi, vaikka joka maassa onkin omat käytäntönsä. Turisti saa paljon anteeksi, mutta

huomiota herättämätön pukeutuminen lisää huomattavasti omaa mukavuutta.

3. Moskeijaan pukeudutaan peittävästi

Naisten asuna ovat täyspeittävät vaatteet ja huivi, joka kätkee pään ja hiukset. Miehille riittävät tavallisesti pitkät housut ja t-paita. Kengät riisutaan ulos.

4. Korvatulpat kannattaa ottaa mukaan

Moskeijoita on tiuhassa ja yksi niistä voi löytyä myös hotellin liepeiltä. Minareeteista kajahtelevat rukouskutsut viisi kertaa päivässä, myös anivarhain auringon noustessa – tottumatonta se voi häiritä. Juhlapyhien yhteydessä minareetit saattavat olla äänessä liki tauotta.

5. Alkoholia saa rajoitetusti

Riippuu maasta, miten yleisesti alkoholia on saatavilla. Bruneissa ja Kuwaitissa ollaan hyvin tiukkoja, Malesiassa ja Indonesiassa paljon joustavampia. Yleensä alkoholia saa ainakin kansainvälisistä hotelleista, mahdollisesti myös tietyistä ravintoloista ja yökerhoista. Sitä kannattaa nauttia maltilla.


6. Syö paikallisittain

Muslimimaissa syödään halal-ruokaa ja sianliha on kiellettyä. Hotellien aamiaispöydissä on tarjolla kananakkeja ja naudanlihapekonia. Vasen käsi mielletään likaiseksi, joten sillä ei pidä laittaa ruokaa suuhun. Monessa maassa on myös kohteliasta olla syömättä lautasta aivan tyhjäksi.

7. Vältä julkisia hellyydenosoituksia ja koskettelua

Myös pariskuntien välinen halailu ja pussailu on yleisellä paikalla vähintäänkin epäsopivaa. Miehet kättelevät keskenään, mutta musliminaisia ei yleensä sovi kosketella lainkaan. Julkisissa kulkuneuvoissa saattaa olla erikseen vain naisille ja lapsille tarkoitetut istuimet tai vaunut.

8. Pyydä lupa valokuvaamiseen

Etenkin Lähi-Idän musliminaiset ovat tiukkoja valokuvauksen suhteen. Naisten kuvaaminen rannalla on Dubaissa miehiltä sakon uhalla kiellettyä.

9. Matkailu pyhän paastokuukauden aikaan


Ramadanin aikana islaminuskoiset paastoavat joka päivä auringonnoususta auringonlaskuun. Muiden ei toki tarvitse niin tehdä, mutta syöminen, juominen ja tupakointi julkisella paikalla voidaan mieltää epäkohteliaaksi. Monet ravintolat ovat päivällä kiinni, mutta pimeän tullen herkutellaan senkin edestä.

Pukeutuminen saattaa olla tavallista konservatiivisempaa, ja moskeijat voivat olla kiinni vierailijoilta.


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt