Tunnetko matkailukaupunki Sastamalaa? Kirjojen ja Koiramäen kaupunki on vilkas kesäkohde

Julkaistu:

Kotimaan matkailu
Sastamala on kirjanystävän taivas muulloinkin kuin Vanhan kirjallisuuden päivien aikaan. Vanha musiikki taas soi kivikirkoissa Sastamala Gregoriana -festivaaleilla.
Sastamala on Suomen kirjapääkaupunki, joten suuntaan suoraan ytimeen, Marttilankadulle.

Siellä sijaitsevat Antikvariaatti Tyrwää, Tyrvään Kirjakauppa, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sekä vammalalaislähtöisen Mauri Kunnaksen luoman Herra Hakkaraisen nimikkotalo.

Nimivyyhtiä selittää se, että Sastamalan suurkunnassa yhdistyivät Vammalan kaupunki ja Tyrvään sekä Karkun, Kiikan, Kiikoisten, Mouhijärven, Suodenniemen ja Äetsän kunnat.

Antikvariaatti Tyrwäässä antaudun filosofoimaan kirjan merkityksestä omistaja Jokke Mäkisen kanssa.

– Se tekee eetvarttia kauppiaan sydämessä, kun joku rakastaa vanhaa kirjaa, Mäkinen tunnustaa.

Tyrvään kirjakaupan Kirjakellarissa on kustantajien poistoeriä, ja hyllyiltä löytyy vaikkapa 1930-luvun suursarja Suomen Kansan Vanhat Runot.

– Sitä 70-luvun varastoa nekin ovat, kertoo myyjä Anne Paukkunen.

Viehättävä Herra Hakkaraisen talo ei ole ulkoa suuren suuri, mutta sisälle on mahdutettu useita Mauri Kunnaksen kirjojen teemoja.

Itse Herra Hakkarainen saapuu paikalle ja opastaa minut kotihuoneeseensa. Sieltä siirrymme avaruuteen. Täällä voi sonnustautua astronautiksi: happireppu selkään ja avaruuden uumeniin!


Lopuksi Herra Hakkarainen ajelee polkuautolla lasten autopihalla. Täältä löytyvät niin poliisiasema, Bensa-Paulin tankkauspiste kuin autopesulakin.

Herra Hakkarainen on sympaattinen kuin mikä, mutta haastattelua mutkistaa se, että hän ei puhu mitään. Unissakävelijä kun on. Hakkaraisen nyökkäilyjä tarkkailemalla saan kuitenkin selville, että hän toivottaa tervetulleiksi kaikki pikkulapsista mummoihin ja vaareihin. Toiset vilkuttavat arastellen kauempaa, toiset juoksevat pahki, unissakävelijä viestii.

Talossa on Ihanien tavaroiden kauppa, nimensä veroinen. En voi vastustaa Herra Hakkaraisen tyynyliinaa, joka takaa makeat unet. Hakkarais-mukeja voisi harkita muumien sijaan, ja matkalaukutkin ovat tyylikkäitä.

Kirjamuseo Pukstaavi katsoo kirjaa taiteen lisäksi painohistorian, tiedon, politiikan, identiteetin, kirkon, sodan ja sensuurin näkökulmista. Pukstaavin talon rakennutti 1920 apteekkari Otfried Abelard Bäckman, joka perusti Tyrvään kirjakaupan jo 1891 ja piti limonaditehdastakin.

Pukstaavin pakohuone on kokeilemisen arvoinen. Huone – tai oikeammin huoneiden sarja – linkittyy kotimaisiin dekkareihin, joiden tuntemisesta on apu pulmien ratkaisemisessa.


Pihapiirissä on myös pitsimäinen Tornihuvila, Sastamalan seudun museo. Kesänäyttely Jälkemme – Aika, taide, historia herättää ajattelemaan, miten ja missä historia on näkyvillä.

Toisella puolen Marttilankatua on vielä paikallishenkinen kivijalkapuoti, monitaitaja Veli-Pekka Bäckmanin Tyrvään Pryki. Sieltä saa muun muassa Bäckmanin limonadeja ja kustantamo Warelian kirjoja.

Kirjanystävien vuoden kruunaa läheisellä Sylvään koululla järjestettävä Vanhan kirjallisuuden päivät 28.–29. kesäkuuta.

Vammaskosken sillan pohjoispuolella on pieteetillä kunnostettu Tyrvään vanha pappila. Väkeä riittää lounasaikana, ja tarjoilut ovat 20-luvun uusklassistisen miljöön mukaisesti tasokkaat.

– Kaikki on entisöity aikakautta kunnioittaen, kertoo markkinointikoordinaattori Helimaaria Utriainen.


Viereiseen Vanhaan Kivinavettaan on koottu kesäksi Henry Mooren grafiikkanäyttely.

Pappilan ja Liekoveden välissä on tunnelmallinen Pappilanpuisto kaarisiltoineen. Rannalta voi ihailla kaksitornista Tyrvään 1850-luvun tiilikirkkoa.


Yövyttyäni torin laidalla tuliterässä boutiquehotelli Pyynpesässä lähden toripäivän jälkeen kiertelemään keskustan liepeille. Pohjoisen suunnassa reitilleni osuvat Karkun ja Tyrvään keskiaikaiset kivikirkot.

Karkun Pyhän Marian kirkko on sisältä pelkistetyn vaalea, mutta Tyrvään Pyhän Olavin kirkko taas värikylläinen etenkin Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalausten ansiosta. Kirkoissa soi heinäkuun lopulla vanhan musiikin festivaali, Sastamala Gregoriana.

Paluureitillä näen Niemen Tehtaat, joka tuotti 1920–1960-luvulla valtaosan koko maan puuleluista. Käännyn kalustetehtaan toimistolle, ja tovin udeltuani rakennuksesta löytyy vitriini, jossa on kirkkaanvärisiä ja veikeitä leluja 1940- ja 50-luvulta.


Ne eivät ole vielä yleisön nähtävissä, mutta lelumuseota on harkittu. Sastamalan seudun museossa olikin jo viime talvena näyttely paikkakunnan puulelutuotannosta. Leluja tehtiin Niemen lisäksi sota-ajan jälkeen Asemanmäellä joka toisessa tuvassa ansion lisäksi.

Tehtaiden vierellä on vanhassa verstaassa lifestyle-myymälä Casa Rosalin. Outletissä on Niemen uniikkeja kesäkalusteita, mutta osastonsa ovat saaneet myös spa-tuotteet, italialaiset herkut ja industrial-tyyliset valaisimet.


Kaarran keskustan toiselle puolelle, ja Stormin kylässä silmiini osuvat vanha rautatievaunu sekä höyryveturi liikenneasema Kiskokabinetin vierellä.

Historiallisessa ja entisöidyssä vaunussa kohtasivat 1942 marsalkka Mannerheim ja Adolf Hitler. Heidän keskustelustaan tehtiin myös kuulu salaäänitys.

–  Tämä oli menossa romuttamoon, mutta isoisä pelasti vaunun 60-luvulla, kertoo kabinetin omistaja Lauri Keihänen. Kesäinen päivä tai parikin kuluu lapsiperheeltä, kirjafriikiltä tai historian harrastajalta Sastamalassa huomaamatta.


Lue myös: Turun saariston Rengastie on maailman parhaiten varjeltuja salaisuuksia

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt