Vesillä ja maanteillä on omat kirjoittamattomat sääntönsä moikkaamiseen – syyt, miksi tervehdykseesi ei ehkä vastata - Matkat - Ilta-Sanomat

Vesillä ja maanteillä on omat kirjoittamattomat sääntönsä moikkaamiseen – syyt, miksi tervehdykseesi ei ehkä vastata

Keitä tien päällä tai vesillä tulisi moikata? Kysyimme ohjeet SF-Caravan ry:n ja Suomen purjehdus ja Veneily ry:n asiantuntijoilta.

Ketä matkan varrella tulisi moikata? Asiantuntijat vastaavat.

25.6.2019 18:57

Matka kohteeseen on alkanut ja mieli on pirteä.

Lomatunnelma voi kuitenkin yllättävästi latistua, jos moikkauksiin ei tien päällä tai vesillä vastata. Tulee torjuttu olo. Teinkö jotain väärin?

Moikkaamiskulttuuri on monille matkailijoille tuttu, mutta käytännöt vaihtelevat. Ketä matkan varrella tulisi moikata?

Näin vesillä ja maantiellä tervehditään

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n Saimaan vesistöalueen aluejohtaja Antti Kaipaisen mukaan vesillä saa moikata kaikkia. Tavallista on, että kaikki tervehtivät kaikkia, mutta vähintään niin, että purjeveneilijät tervehtivät toisiaan ja moottoriveneilijät toisiaan, Kaipainen selittää.

Periaate on, että kaikki moikkailevat kaikkia, tai ainakin purjeveneilijät toisiaan ja moottoriveneilijät toisiaan.

Samaa mieltä on S-F Caravan ry:n varapuheenjohtaja Timo Tarvainen. Hänen mukaansa tien päällä kaikilla karavaanareilla on tapana moikkailla keskenään

Poikkeuksiakin on. Saimaa vesistöalueen aluejohtaja Antti Kaipaisen mukaan vilkkailla tai vaikeasti navigoiduilla väylillä tervehtiminen on vähäisempää.

– Myöskään vesijettejä ei oikein ehdi tervehtiä, kun ne häipyvät niin nopeasti horisonttiin, Kaipainen huomauttaa.

Timo Tarvainen huomauttaa, että matkailuajoneuvojen määrä on Suomessa niin iso, että joukkoon mahtuu niin retkeilyautoja, matkailuautoja kuin matkailuvaunujakin. Niinpä kaikkia matkailuautoilijoita ei aina edes erota massasta, ja moikkaaminen voi unohtua.

Matkailuauton ohjaamo voi lisäksi olla syvemmällä, kaukana tuulilasista, jolloin voi näyttää siltä, että matkailuautoilijat eivät moikkaa, vaikka tapa on yleinen heilläkin.

– Myös tummennetut lasit ovat yleisiä, jolloin voi näyttää siltä, ettei saa vastausta moikkaukselleen, Tarvainen kertoo.

Jotkut pitävät moikkailua rasittavana.

Joskus käy todella niin, ettei innokkaaseen tervehdykseen todella vastata. Silloin vastassa voi olla tervehtimiseen nuivasti suhtautuva lomailija.

Tarvaisen mukaan esimerkiksi uusissa harrastajissa on niitä, jotka oudoksuvat tervehtimiskulttuuria. Jotkut pitävät moikkailua muuten vain rasittavana.

– Toiset ärsyyntyvät, että miksi pitäisi morjenstaa. Ihmiset ovat erilaisia, Tarvainen sanoo.

Kiva, mutta vapaaehtoinen tapa

Moikkailu herättää paljon keskustelua myös sosiaalisen median matkailuaiheisissa ryhmissä, eikä ihme. Oli sitten kyseessä työpaikan käytävä tai maantie, tuntuu tylsältä, jos iloiseen käden heilautukseen ei saa vastakaikua.

SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilosen mukaan liikenteessä ehtii hyvin seurata muita samoja ajoneuvoja, mutta tervehtiminen on luonnollisesti vapaaehtoista, eivätkä kaikki tee sitä.

– Moikkaaminen on kiva tapa, mutta ei siihen kannattaisi liian vakavasti suhtautua, Piilonen sanoo.

Myös Antti Kaipainen pitää tervehtimistä tapana, joka tuottaa hyvän lomamielen, mutta muistuttaa, että jokaisella voi olla huonoja päiviä.

– Tervehtiminen on aina vapaaehtoista. Jokaisella on oikeus halutessaan olla myös omissa oloissaan ja olla vastaamatta tervehdykseen tai olla tervehtimättä.

Kommentoi alle! Moikkaatko sinä toista veneilijää tai karavaanaria?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?