Sauno jurtassa! Lempeät löylyt Muhoksella ovat elämysmatkailua parhaimmillaan

Julkaistu:

Kotimaan matkailu
Saunominen ja saunassa annettavat hoidot ovat kasvattaneet suosiotaan elämysmatkailussa. Oulun lähistöllä Muhoksella voi saunoa lempeiden löylyjen jurtassa.
Suomalaiset perinteet, sanomisen terveysvaikutukset ja luonto ovat johdattaneet Anu Rosenbergin elämää muutaman vuoden ajan. Toimistotöistä hyvinvoinnin pariin siirtynyt luonnonvaratuottaja, saunottaja ja saunaterapeutti emännöi saunajurttaa Oulujoen törmällä Muhoksella.

Hartikan kartanon rantaan pystytetyn saunajurtan ovesta tulvahtaa houkutteleva lämpö, kun Rosenberg avaa oven ja kutsuu sisään. Hailuotolainen Pauli Karvosenoja on valmistanut jurtan seinustoille sopivat lauteet. Kaiken keskiössä on teräksinen kiuas, jota lämmitetään 50–60 asteeseen.

Saunottaja lisää puita kiukaaseen. 16 ihmisen saunottamiseen sopiva jurtta tuoksuu lampaanvillalle.

– Jurtta on ulkopuolelta puuvillapolyesterisekoitetta, joka on käsitelty homesuojalla. Sisäpuoli on kokonaan villaa. Seinät ovat yhtä kangaspintaa ja katto toista. Kokoamiseen menee 1,5 tuntia, kunhan ensin opettelee sen kunnolla, Rosenberg selvittää erikoisen saunan koostumusta.


Jurtta on Keski-Aasian paimentolaisten perinteinen asumus. Jurttasauna tuli sanomisesta innostuneen Rosenbergin elämään muutama vuosi sitten melkeinpä vahingossa. Hän oli mukana BusinessOulun järjestämässä sauna-alan toimijoiden hankkeessa.

Rosenberg tarjosi aiemmin kotonaan Kempeleessä turvesaunomista ja kuppausta. Hän otti selvää jurtasta ja pisti mielenkiintoisen teltan saman tien tilaukseen. Jurtta on valmistettu Suomessa.

– Olen aika impulsiivinen ihminen ja panin heti toimeksi. En ollut koskaan ennen edes nähnyt jurttaa enkä kuullut, että sitä käytetään myös saunomiseen. Se kuulosti kuitenkin heti tosi mielenkiintoiselta, hän kertaa tapahtunutta.


Sointukylpy luonnon keskellä on meditatiivinen elämys

Saunaihminen Rosenberg on aina ollut. Hän sanoo, että kaikki hyvät lapsuusmuistot liittyvät saunomiseen. Joulusaunat mummolan rintamamiestalon saunassa, mökkisaunomiset uinteineen ja vihtominen ovat jättäneet vahvoja muistijälkiä.

Jurttasaunassa yhdistyvät hänen mielestään kaikki elämän parhaat puolet: kansanperinne, luonto ja rauhallinen elämys.

– Jokivarressa voi aistia luonnon rauhan. Linnut laulavat puissa, koski kohisee ja laineet liplattavat joessa. Ei haittaa vaikka sade piiskaa kattoa tai rakeet ropisevat seiniin. Lempeät ja happirikkaat löylyt rauhoittavat mielen, hän kuvailee kokemusta.

Jurtassa voi saada myös hoitoja. Rosenbergin mukaan esimerkiksi sointukylpy jurtassa luonnon keskellä on saunojille meditatiivinen elämys.


Kaikille avoimia saunatapahtumia

Neljännen jurttakesän aikana Muhoksella on tarkoitus järjestää kaikille avoimia saunatapahtumia sekä saunapäivä heinäkuun lopulla. Saunomaan pääsee tuolloin 5 eurolla.

Jurtan viereen on tulossa peseytymistä varten oma paikka. Pesu- ja hoitoaineet ovat Rosenbergin itse valmistamia täysin ekologisia ja biohajoavia.

Saunajurtta oli sijoitettu viime kesänä Vaalaan, mutta nyt sille on tehty oma paikka Muhokselle. Hartikan kartano ja Rosenbergin yritys Luonnokas Oy täydentävät toistensa palveluja. Kartanossa on kokoustilaa yli sadalle ja majoitustilaa yli 30 hengelle. Oulujoella voi suppailla ja meloa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt