Maailman upein luontokohde! Nämä huikeat maisemat ja elämykset odottavat Uudessa-Seelannissa

Julkaistu:

Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin luonto on monimuotoisuudessaan uskomaton.
Suomea pienemmässä saarivaltiossa voi kuljeskella sademetsissä, ikijäätiköillä ja täydellisillä hiekkarannoilla. Välillä voi bongailla pingviinejä ja merileijonia – tai geysirejä.

1. Maaperä kuplii ja kiehuu sateenkaaren väreissä

Wai-O-Tapun geotermisellä alueella ei voi kuin äimistellä. Lammen vesi välkehtii räväkän keltaisena, turkoosina, vihreänä ja ruosteenpunaisena. Yhdessä altaassa vedenpinta kuplii kuin samppanja, toisessa pulputtaa tulikuuma muta.

Hurjimmalta näyttää muuan kallioallas, Paholaisen kylpy, jonka vesi on neonvihreää. Se on kuin myrkkyä, vaikka onkin luonnon värjäämää.

Ihmemaa löytyy Pohjoissaarelta, Rotoruan kaupungin lähettyviltä. Seutu on Uuden-Seelannin ja yksi koko maailman geotermisesti aktiivisimmista alueista.

Geysirikin löytyy. Se purkautuu täsmällisesti joka aamu. Klo 10:15 lähteen kitaan pudotetaan pala saippuaa, joka herättää sen unesta.

2. Tippukiviluola on kiiltomatojen koti

Pohjoissaaren erikoisuuksia on tämäkin: kiiltomatojen asuttama Waitomon tippukiviluola, jonka sisuksissa virtaavaa jokea pitkin livutaan veneillä, hissukseen pilkkopimeässä.

On niin pimeää, että edes vieressä istuvan kasvot eivät näy. Kukaan ei rohkene puhua mitään, vain vesi litsahtelee katosta vedenpintaan.

Yhtäkkiä pään yllä alkaa sininen ja vihreä tuike. Luolan katto on täynnä tuhansia valopisteitä – se on kuin ledivalojen sattumanvarainen sommitelma tai tähtitaivas. Kiiltomadot ne siellä morsettavat. Näky on lumoava.

3. Saniaismetsän ja ikijäätikön voi kokea samana päivänä

Uuden-Seelannin maisemat ovat todella vaihtelevia ja muuttuvat nopeasti, autolla ajaessa paikoin jopa useita kertoja päivässä.

Eteläsaaren länsirannikolla, Haastin kylän seudulla, voi kulkea kosteutta tihkuvassa subtrooppisessa sademetsässä, joka näyttää ja tuoksuu muinaiselle. Puiden rungot piilottelevat sammalen, orkideoiden ja köynnösten alla. Saniaispuiden monimetriset varret kurottuvat hämäryydessä ja juurakot mätänevät suolammen pohjalla.

Metsän kupeessa aukeaa valkoinen hiekkaranta. Mutta jos jatkaa matkaa autolla noin puolitoista tuntia, vierellä nousevatkin jylhät vuoret ikijäätiköineen. Fox-jäätikölle voi mennä patikoimaan oppaan kanssa, jääraudat kengissä. Retkellä löytyy veden kaivertamia syvänteitä ja turkoosi jääluola.

Helikopterilla pääsee pari kilometriä ylemmäs jäätiköllä, jossa jääonkalot ovat suurempia ja kauniimpia.


4. Eksoottisia villieläimiä on helppo bongailla luonnossa

Hylje köllöttelee metrin päässä parkkipaikasta. Sen kaverukset lepäilevät rantakivillä ja nurmella, osa on mennyt pensaiden alle koisimaan. Ne eivät näytä lainkaan piittaavaan paikalle kerääntyneestä yleisöstä, viitsivät tuskin viiksikarvojaan liikauttaa. Hauskempaa onkin seurailla poikasten kisailua ja leikkiä veden täyttämässä kalliokuopassa, joka on kuin juuri niille suunniteltu uima-allas.

Uudessa-Seelannissa asustelee satatuhatta korvahyljettä, mutta joka paikassa niitä ei näe yhtä helposti ja läheltä kuin Kaikouran niemimaalla, Eteläsaarella.

Meri Kaikouran edustalla on loistava paikka bongailla valaita sekä delfiinejä, joita voi näkyä satapäinen parvi.

Eläinbongareiden unelma on myös etelämpänä sijaitseva Otago-niemimaa. Upeilla hiekkarannoilla voi nähdä merileijonia ja keltasilmäpingviinejä, ja ilmassa liitelevät valtavat albatrossit.
Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Kannattaa vuokrata auto ja varata vähintään kaksi viikkoa aikaa kiertelyyn. Luontoon liittyvää nähtävää on ympäri maata. Liikenne on vasemmanpuoleista, mutta liikenne on rauhallista.
  • Hintataso on kutakuinkin sama kuin Suomessa.
  • Vuodenajat ovat päinvastoin kuin meillä. Lämpimintä on marras–huhtikuussa. Se on myös matkailun sesonkiaikaa.
  • Uuteen-Seelantiin voi lentää Suomesta yhdellä välilaskulla esimerkiksi Singaporen, Hongkongin tai Dohan kautta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt