Humalaisten hengenvaarallinen päähänpisto telttojen välissä jäi leirintäalueen johtajan mieleen

Julkaistu:

Leirintäalueet
Leirintäaluepäällikkö paljastaa, kuinka hurjaa meno leirintäalueilla takavuosina oli.
Moni suomalainen hyödyntää kotimaan matkailussa leirintäalueita, joissa on mahdollista yöpyä teltassa, matkailuautossa, matkailuvaunussa tai mökissä. Lähiympäristöstä löytyy usein järvi ja luontoa. Osa alueista tarjoaa myös palveluita kuten ravintoloita, kylpylän ja ohjelmapalveluja. Kuulostaa houkuttelevalta!

Mutta millainen tunnelma leirintäalueilla vallitsee?

Suomen Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen ja Naantali Campingin leirintäaluepäällikkö Retu Repo kertovat.

Leirintäalueella odotti täystuho – ratkaisuksi ikäraja

Naantali Campingin leirintäaluepäällikkö Retu Repo on todistanut leirintäalueella monenlaisia kommelluksia. Erityisesti mieleen ovat jääneet menneet juhannukset, jolloin meininki muuttui hyvin villiksi.

Kokemuksista johtuen leirintäalueella on otettu käyttöön tiukka sääntö.

– Meille tuli 2012 ensimmäinen perhejuhannus, jonka ikärajaksi tuli 35. Alle 35-vuotiaat pääsevät alueella vain lastensa kanssa.

Repo ei muistele ennen vuotta 2012 leirintäalueella vietettyjä juhannuksia kovinkaan valoisasti – varsinkaan aikana, jolloin alaikäiset nuoret viettivät alueella alkoholinhuuruisia keskikesänjuhlia.

– Vanhemmat käytännössä tiputtivat lapsensa meille lupalappujen kanssa ja lähtivät omiin rientoihinsa. Meillä oli alueella niin paljon alaikäisiä, että se ei ollut kauhean toimiva ratkaisu. Meidän resurssit menivät siihen, että yritimme tavoitella vanhempia, jotka eivät sitten vastanneet puhelimeen.

Ikärajan nostaminen 18 vuoteen ei auttanut.

– Meillä tuli joka vuosi aineellisia vahinkoja. Oikeastaan kaikki mahdollinen mitä rikkoa voi rikottiin. Saippua-astioista, vessan ovista ja ikkunoista lähtien. Myös seiniä töhrittiin. Alue oli kuin pommin jäljiltä.


Muumimaailman vieraat järkyttyivät

Revon mukaan leirintäalueella juhlineet aiheuttivat vuosien varrella useiden tuhansien eurojen tappiot. Tuhotöiden lisäksi humalaiset suomalaiset aiheuttivat vaaratilanteita.

– Teltta-alueella oltiin esimerkiksi lähdössä ajamaan autolla rivissä olevien telttojen välistä.

– Ydinasiakaskuntamme ovat Muumimaailman asiakkaita. Festivaalityyppinen juhlinta ei oikein sopinut yhteen parivuotiaiden lasten kanssa.

Repo kertoo, että lasten vanhemmat valittivatkin järkyttävästä, yöunet pilanneesta touhusta. Niinpä oli sääntömuutoksen aika.

Vuodesta 2012 lähtien leirintäalueella on ollut hyvin rauhallista myös juhannuksena – humalainen toikkarointi on Revon mukaan nyt loppunut.
Myös Suomen Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen kertoo, että leirintäalueiden meno on nykyään kesäisin ja erityisesti juhannuksen aikaan aivan toisenlaista kuin ennen.

– Nykyisin leirintäalueet eivät ole enää juhannusjuhlapaikkoja siinä määrin kuin ennen.

Aikaisempina vuosina nuoret telttailivat ja juhlivat leirintäalueilla kesäisin ja erityisesti juhannuksen aikaan nykyistä enemmän.

– Juhannuksen jälkeen palkattiin lisätyövoimaa, että leirintäalueet saatiin nopeasti taas kuntoon, Saukkonen muistelee.


Keski-Euroopasta saapuneen motoristin suunnitelmat menivät uusiksi

Rauhoittunut meininki voi olla osasyy siihen, että myös ulkomaalaiset turistit viihtyvät Suomen leirintäalueilla. Saukkonen kertoo, että ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvat karavaanarit ihmettelevät Suomen rauhallista leirintäalue-elämää.

Tosin uutta opittavaa Suomen leirintäkulttuurista riittää.

Viitisen vuotta sitten, kun leirintäalueet jälleen avautuivat talven jäljiltä, Suomeen saapui moottoripyöräilijä Keski-Euroopasta.

– Hänellä oli vilpitön suunnitelma mennä Lappiin saakka ja yöpyä matkan aikana leirintäalueilla teltassa. Hänelle kerrottiin, että Lapissa oli vielä siihen aikaan lunta, ja että mihin hän ajatteli pystyttää telttansa. Hänellä ei ollut mitään käsitystä siitä, että Suomi on niin pitkä maa ja näin pohjoisessa, Saukkonen kertoo.

Hämmentynyt motoristi päätyi lopulta jättämään väliin Lapin ja yöpyi sen sijaan Etelä- ja Itä-Suomen leirintäalueilla teltassaan.

Millaista käyttäytymistä sinä olet todistanut leirintäalueilla? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt