Kelpaisitko Finnairin lentoemännäksi? Katso 14 kohdan vaatimuslistalta, tyssäisikö urasi yllättäviin yksityiskohtiin

Lentoemännällä ei saa olla esimerkiksi hammaskorua tai lävistyksiä.

Lentoemännän työ kiinnostaa monia. Finnairin mukaan viime vuonna heidän lentoemäntä- ja stuerttikoulutukseensa haki noin 8 300 ihmistä. Tämän vuoden huhtikuussa avautuneeseen hakuun on tullut tähän mennessä noin 3 500 hakemusta.

– Hakemuksen lähettäneistä noin puolet etenee ennakkotehtäviin, Annina Metsola Finnairin viestinnästä kertoo.

Yksi syy kiinnostukseen saattaa olla lyhyt koulutus. Finnairin matkustamohenkilökunnan eli lentoemäntien ja stuerttien peruskoulutus kestää kahdeksan viikkoa.

Ennen ennakkotehtäviin ja koulutukseen pääsyä hakijan tulee täyttää monia kriteerejä. Kriteerit vaihtelevat eri lentoyhtiöillä.

Finnairilla ne ovat nämä:

1. Olet täyttänyt 18 vuotta.

2. Olet vähintään 160 cm pitkä. ”Matkustamohenkilökunnan pituusraja on muuttunut viimeksi 1990-luvulla. Aikaisemmin meillä oli myös yläpituusraja tiettyihin konetyyppeihin. Finnairin lentämien konetyyppien vaihtuminen on mahdollistanut pituusrajojen muuttumisen ja yläpituusrajan poistumisen”, Annina Metsola Finnairin viestinnästä kertoo.

3. Sinulla ei ole tatuointeja näkyvillä paikoilla. Alla olevasta kuvasta näet, missä tatuointeja ei saa näkyä (tummalla olevat kohdat). Tosin jos tatuoinnit ovat yksivärisiä, pieniä ja ne on helppo peittää meikillä, tatuoinnit eivät välttämättä ole estä uralle. Peittämiseen ei kuitenkaan saa käyttää pitkiä hihoja, huivia tai pitkiä hiuksia.

4. Sinulla ei ole hammaskorua.

5. Sinulla ei ole lävistyksiä.

6. Pystyt uimaan vähintään 50 metriä. ”Uimataito on ehdoton, koska matkustamohenkilökunnan pitää pystyä evakuoimaan kone myös veteen tehtävissä pakkolaskuissa”, Metsola perustelee.

7. Osaat sujuvasti englantia. ”Englannin kielen taitoa testataan videohaastattelussa sekä arviointipäivänä haastatteluissa. Lisäksi kahden kuukauden koulutus on kokonaan englanniksi”, Metsola kertoo.

8. Suomen kieli ei ole pakollinen, mutta se katsotaan erittäin merkittäväksi eduksi. (Myös muiden kielten osaaminen on etu.) ”Vuoden 2016–17 hausta lähtien suomen kielen taitoa ei ole enää vaadittu.”

9. Sinulla on ylioppilastodistus tai muu toisen asteen tutkintotodistus.

10. Kuuloaistisi on normaali. ”Kuuloluokan pitää olla II tai III, mutta kuulolaite ei ole este työlle”, Metsola tarkentaa.

11. Värinäkösi on normaali ja kaukonäköä korkeintaan 0,7. ”Normaali näkö tarkoittaa sitä, että silmien yhteisnäön on oltava vähintään 0,7 mahdollisin korjaavin linssein – piilolinssejä ja silmälaseja saa siis käyttää”, Metsola kertoo.

12. Terveydentilasi on hyvä. (EASA Part Med Cabin Crew -määräysten ja Finnairin määräysten mukainen, mikä tarkoittaa sitä, että sinulla ei saa olla pitkäaikaissairauksia – etenkään sellaisia, jotka vaativat jatkuvaa tai säännöllistä lääkitystä tai säännöllistä seurantaa.) ”Hakuprosessiin kuuluu terveyskysely ennen arviointipäiviä ja valituille teetetään lääkärintarkastus, jolloin terveydentila arvioidaan perusteellisesti.”

13. Sinulla on kokemusta asiakaspalvelutyöstä. ”Erinomaiset tiimityötaidot sekä suuri motivaatio asiakaspalveluun ovat hyvin tärkeitä, koska tiimit vaihtuvat jokaisessa työvuorossa.”

14. Haluat ja kykenet noudattamaan ohjeita. ”Tämä on tärkeää, koska työ perustuu tarkoin määriteltyihin ohjeistuksiin ja matkustamohenkilökunta on vastuussa lennon turvallisuudesta. Kykyä ja halua noudattaa ohjeita testataan arviointipäivänä aikana ryhmätehtävissä sekä simulaatiossa. Lisäksi aiheesta keskustellaan yksilöhaastatteluissa.”

Talouslehti Business Insider (BI) kertoi pari vuotta sitten ”salaisista eduista”, joita matkustajien kannattaa hyödyntää lennoilla. Lehden mukaan lentokoneista löytyy kaikenlaista ilmaisista sukista lääkkeisiin.

Kysyimme aiemmin Finnairilta, millaisia ilmaisia tuotteita sen lennoilla voi saada, jos hoksaa pyytää. Voit lukea 10 kohdan listauksen tämän linkin kautta.

Lue myös:

Mikä on totuus ilmaisesta viinasta lennolla? 10 asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

Opettaja Laihialta myi kaiken, otti ison lainan ja lähti Amerikkaan lentäjäksi – tienaa nyt 250 000 dollaria vuodessa

19 ammattia, joiden edustajat eivät halua paljastaa puolitutuille, mitä tekevät työkseen – ”Heti alkavat kärkkyä ilmaisia neuvoja”

Teetkö sinäkin näin lentolipullesi? Ei kannattaisi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?