Kysymykset, joita lentoemänniltä kysytään eniten: ”Jos tuttu väläyttää mun ammatin, niin auta armias”

Julkaistu:

Lentoemännät
Selvitimme, mitä lentoemänniltä kysytään kerta toisensa jälkeen.
Lentoemännän työ on muuttunut vuosien varrella samaa tahtia matkailun muutosten kanssa. Vaikka ammatissa ei ole sellaista glamouria kuin alan alkuvuosina, jokin ammatissa kiinnostaa myös maakrapuja vuodesta toiseen.

Ilta-Sanomille maaliskuussa haastattelun antanut lentoemäntä kertoi, että puolitutuille ja tuntemattomille ei viitsi kertoa omaa ammattiaan lainkaan. Muut ammatit eivät herätä lainkaan niin paljon keskustelua kuin lentoemännän ammatti.

– Jos isommassa seurassa ollaan ja tuttu saattaa väläyttää mun ammatin, niin auta armias... sitten ei muusta puhutakaan koko iltana. Useimmiten vielä kerrotaan ikäviä kokemuksia lentomatkoista ym. ym. ja enimmäkseen mollataan niin työpaikkaa, kuin ammattikuntaa. Yritä siinä sitten puolustella.

Kuinka hyvin tarjoilupöydät siivotaan?

Lentoemännän ammatti kiinnostaa niin paljon, että Business Insider -lehti on omistanut kokonaisen artikkelin kysymyksistä, joita matkustajat ovat aina halunneet tietää lentoemännän ammatista.

Suosittujen kysymysten joukkoon kuuluu muun muassa kysymys: syövätkö lentoemännät samaa ruokaa kuin matkustajatkin?

Vastaus on kyllä. Usein lentoemännät syövät annokset, joita jää jäljelle, kun matkustajat ovat ruokailleet.

Matkustajat haluavat usein kuulla myös, kuinka hyvin lentokone tai tarjoilupöydät siivotaan. Kyseessä ei ole kaikkein puhtain ympäristö, Business Insider kertoo. ”Ne siivotaan uskoakseni joka ilta. Mutta kun etenet riviltä yksi riville 35, sama siivousliina on jo ehtinyt pyyhkäistä monta pöytää”, julkaisu kertoo.

Ilta-Sanomille lentoemäntäaiheista palstaa pitänyt Johanna Juntunen puolestaan kertoi aiemmin, että häneltä kysellään, voiko lentoemäntä tai stuertti työskennellä samanaikaisesti monessa eri lentoyhtiössä.

”Ei voi. Toki tälläkin alalla on pätkätyösuhteita ja vuokratyöntekijöitä, joten monella lentävällä voi olla kokemusta useammastakin eri lentoyhtiöstä. Samaan aikaan voi olla vain yhden lentoyhtiön palveluksessa”, Juntunen kertoi.

Tätä kysytään eniten

Myös työelämän ilmiöihin keskittyvä Duunitori käsittelee artikkelissaan lentoemännältä kysytyimpiä kysymyksiä.

Kysytyin niistä kuuluu: Sattuuko lennoilla usein sairastapauksia?

Ja kyllähän niitä aina silloin tällöin sattuu, ainakin lievempiä, Duunitori kertoo.

Kohdalle voi sattua myös vakavampia sairaustapauksia, joiden varalle henkilökunta on koulutettu. Lentoemäntien peruskurssilla opitaan erilaisia ensiaputaitoja elvyttämisestä haavojen ja palovammojen sitomiseen. Vakavimmissa tilanteissa matkustajien joukosta saatetaan kutsua avuksi lääkäreitä tai hoitajia, Duunitori kertoo.


Ilta-Sanomien mukaan lääkärin löytyminen lennolta ei ole lainkaan niin epätodennäköistä kuin voisi ensi alkuun ajatella. Gatwickin kansainvälisen lentoaseman teettämän selvityksen mukaan koneessa on lääkäri 11 lennolla 12:stä.

Nämä sairaudet voivat olla este lentomatkalle

Lentomatkustajien olisi hyvä myös muistaa, että jotkut sairaudet voivat olla este lentomatkalle.

Ilta-Sanomille aiemmin haastattelun antanut yleislääketieteen erikoislääkäri ja diabetologi Atte Vadénin mukaan esimerkiksi vaikea keuhkoahtaumatauti, hengityksen vajaatoiminta, epätasapainossa oleva astma tai sydämen vajaatoiminta voivat estää lentämisen.
Syynä on lentokoneen sisäinen ilmanpaine, joka vastaa oleskelua yli kahden kilometrin korkeudessa.

– Hengitys- ja verenkiertoelimistön pitää olla sellaisessa kunnossa, että ihminen jaksaa kävellä ainakin 50 metriä pahemmin hengästymättä. Eli sydämen ja keuhkojen tilan tarvitsee olla kohtuullisen hyvä.

Myös flunssa voi olla lentokoneessa ongelmallinen.

– Jos kyseessä on ihan tavallinen ylähengitysteiden virustulehdus, niin keuhkot kyllä toimivat. Ongelmat tulevat poski- ja otsaonteloilta ja välikorvista. Näiden luonnolliset ilmastointireitit voivat flunssassa tukkeutua, jolloin nousuun ja laskuun liittyvät matkustamon painevaihtelut voivat olla erittäin kivuliaita ja pitkittyä kunnes ilmastoituminen onnistuu. Pahimmillaan korvan tärykalvo voi puhjeta, Vadén kommentoi.
Saatko siinä kuulla ammattiisi liittyviä ennakkoluuloja, vitsejä tai uteliaita kysymyksiä? Paljasta ne alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt