Sofia matkusti maailman ympäri 12 000 eurolla – listaa nyt parhaat kohteet sekä paikat, jotka olisi voinut jättää väliin

Julkaistu:

Matkat
Sofia Viertola matkusti maailman ympäri neljässä kuukaudessa. Nyt hän kertoo, mitä pitkällä matkalla olisi voinut tehdä toisin.
Sofia Viertola toteutti maailmanympärimatkansa viime syksynä yhdessä miehensä kanssa. Neljä kuukautta kestänyt matka kulki Euroopasta Yhdysvaltoihin, Uuteen-Seelantiin, Australiaan ja Aasiaan, ja oli budjetiltaan noin 12 000 euroa per henkilö.


Maailmanympärimatka oli Viertolalle pitkäaikainen unelmien täyttymys. Pitkään päivätöitä tehnyt Viertola halusi irtautua oravanpyörästä ja saada täyttymyksen kyltymättömälle matkailunhimolleen.

Kävi kuitenkin toisin: into nähdä maailmaa vain kasvoi.

– Kokemuksena matkailu on sellaista, mitä jokaisen pitäisi kokeilla. Se antaa ehdottomasti enemmän kuin ottaa, Viertola sanoo.

Palattuaan Suomeen Viertola kirjoitti kokemuksistaan blogikoosteen, jossa hän kertoo, mitä maailmanympärimatkalla olisi voinut tehdä toisin.

Nyt hän avaa Project Forever -blogissaan kertomiaan ajatuksia myös Ilta-Sanomien lukijoille.

3 asiaa, joita Sofia Viertola olisi tehnyt maailmanympärimatkalla toisin:

1. Kohde vaihtui liian usein

Kun aikaa on vähän, halu nähdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa voi kasvaa liian suureksi. Näin kävi myös Viertolalle, joka kuvitteli olevansa sen verran levoton matkailijatyyppi, että neljä päivää per kohde riittäisi.

– Näin jälkiviisaana voisi todeta, että lievän matkaburnoutin saa aikaan vähemmälläkin, Viertola kertoo blogissaan.

Lyhyessä ajassa näki paljon, mutta uuteen kulttuuriin ehti tutustua vain pintapuolisesti.


Sofia Viertolan matka-aikataulu oli aluksi niin tiukka, että Yhdysvaltojen ja Uuden-Seelannin road trippien jälkeen Viertola oli jo valmis jättämään leikin kesken.

– Oli aika uupunut olo. Kaksi road trippiä oli jopa meille liikaa.

Kiireen tuntu kuitenkin helpottui, kun matkailijat hidastivat tahtia.

– Huomasimme, että sopiva matkailutahti olisi ainakin meille yksi viikko per yksi kohde.

2. Kotimajoitus on hotellia parempi valinta

Kun matkailu on kokopäivätyötä, hotellissa majoittuminen ei välttämättä ole paras vaihtoehto, Viertola muistuttaa.

Hotellien tarkat aamupala-ajat ja poistuminen päiväksi ulos huonesiivoojan alta kävivät pidemmän päälle rasittaviksi.

– Suosisin enemmän kotimajoitusta. Niitä löytyy nykyään Booking.comista, mutta myös Airbnb on hyvä vaihtoehto, jos etsii kodinomaisempaa majoitusta pidemmäksi aikaa.


3. Kohteet kannattaa valita mieltymysten mukaan

Rakastatko sekä kaupunkilomailua että luontokohteita? Niin rakastaa Viertolakin, mutta maailmanympärimatkalla kaipuu luontoon oli kova.

Osan kaupunkikohteista olisikin voinut jättää väliin ja panostaa enemmän luontokohteisiin, Viertola kertoo.

– Huomasimme, että olemme molemmat eniten omassa elementissä silloin, kun ympäriltä löytyy upeaa luontoa ja rauhallisuutta, Viertola kertoo blogissaan.

Erityisesti Aasian suurkaupungit olivat välillä uuvuttavia. Ilman vaihtelua matkailu voi kuitenkin olla tylsää, siksi visiitti kaupungissa tekee välillä terää, maailmanmatkailija muistuttaa.

Reissun parhaat ja pahnanpohjimmaiset

Nämä olivat parhaat kohteet:

Cookinsaaret

”Tosi erilainen, upea kokemus. Pieni, rauhallinen ja syrjäinen paratiisisaariryhmä, josta löytyy myös länsimaiset standardit täyttäviä perusmukavuuksia.”

Arizona

”Todella hurmaava. Luonnon kokeminen oli tehty tosi helpoksi. Kansallispuistoon voi ajaa autolla ja lähteä suoraan patikoimaan, jos haluaa.”

Indonesia

”Monipuolinen matkailumaa. Kulttuuria ja luontoa, rauhallisia piilopaikkoja ja tarvittaessa myös turistikohteita.”

Nämä olisi voinut jättää väliin:

Las Vegas

”Tässä vaiheessa matkaa olisimme kaivanneet rauhoittumista. Se ei äänekkäässä, kirkkaassa ja kaoottisessa Las Vegasissa onnistunut.”

Ho Chi Minh City

”Vietnamin Ho Chi Minh City oli maan kahden helmen, Hanoin ja Hoi Anin jälkeen lievä pettymys. Kaupungissa ei ole selkeää vanhaakaupunkia ja kaupunki on myös Hoi Ania ja Hanoita hankalampi ottaa haltuun.”

Krabi

”Thaimaan Krabia mainostetaan luonnonkauniina paratiisisaarena karstikallioineen. Todellisuus on toista. Paikka on todella turistoitunut. Suomeakin kuulee joka puolella, jopa ravintolalistat ovat suomeksi.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt