Suomen upeimmat rannat – 6 kotimaan helmeä, joista osaa ylistetään jo maailmallakin

Kokosimme yhteen Suomen rantojen helmet. Tunnetko jo Ahvenanmaan Degersandin tai Kokkolassa sijaitsevan Vattajan?

Suomen kauneimpiin rantoihin kuuluvat muun muassa Hangon Bellevue, Kokkolan Vattaja ja Porin Yyteri.

Helle kolkuttelee ovella. Kohta pääsee rannalle!

Keräsimme rantaleijonien iloksi yhteen Suomen rantakohteiden helmiä.

1. Yyteri

Vertaispalvelu TripAdvisorin rantakohteiden ykkönen on Porissa sijaitseva Yyterin hiekkaranta.

Ykkössija ei ihmetytä. Näky hiekkadyynien keskellä on satumainen. Perinteiseltä Suomi-rannalta Yyteri ei ainakaan näytä. Maisemaa hallitsevat dyynivallit, joista korkein on nimeltään Keisarinvalli. Pituutta rannalla on peräti kuusi kilometriä.

Yyterin hiekkaranta on monen suosikki.

Jos jotakin huonoa Yyteristä haluaa löytää, on se hintataso. Matkatoimisto TravelBirdin viime vuonna tekemän listauksen mukaan Yyteri on vertailussa mukana olleista Suomen rannoista kaikkein kallein.

2. Nallikari

Kakkossijalle TripAdvisorissa on nimetty Nallikari, joka sijaitsee Oulun Hietasaaressa. Rantaa kutsutaan koko Perämeren kauneimmaksi.

Nallikarin uimaranta helteisenä heinäkuun päivänä vuonna 2018.

Nallikari tunnetaan paitsi pitkästä kauniista rannastaan, myös matkailu- ja virkistysalueestaan, jota on kehitetty innolla. Lomakylästä voi vuokrata lomamökin tai villan tai majoittua teltta- tai matkailuajoneuvoalueella.

3. Kalajoen hiekkasärkät

Kun Nallikarista ajelee autolla rannikkoa alaspäin, päätyy Kalajoelle, jonka kuuluisat hiekkasärkät ovat toimineet retkikohteena jo 1800-luvun lopusta lähtien.

Kalajoen hiekkasärkät on monipuolinen matkailualue.

Ranta on kolmen ja puolen kilometrin mittainen. Alueelta löytyy myös hyvätasoista majoitusta niille, jotka haluavat nauttia lomatunnelmasta pidempään.

Hiekkasärkkiin liittyy hauska fakta, sillä Ylen mukaan sauvakävelyn kerrotaan olevan kotoisin Kalajoelta. Aikoinaan harrastuksen aloitti mestarihiihtäjä Jussi Kurikkala, jonka kerrotaan harjoitelleen sauvojen kanssa hiekkadyyneillä.

4. Degersand

Toisinaan kauneimpien elämysten äärelle pitää matkata pidemmän aikaa. Yksi Suomen kauneimmista rannoista sijaitsee Ahvenanmaalla saakka.

Degersandin ranta löytyy Eckerön alueelta ja siellä on tilaa on sekä rentoutumiseen että leikkimiseen.

Ahvenanmaa Degersandin hiekkarantaa kehutaan myös ulkomaisilla sivustoilla.

Ranta on niin kaunis, että Beach Tomato -sivusto listasi sen kymmenen parhaan rannan joukkoon Euroopassa. Sivusto kertoo rannan sopivan täydellisesti leijasurffaukseen, kajakointiin tai vain varpaiden upottamiseen hiekkaan.

5. Bellevue, Hanko

Degersand mainitaan myös Culture Trip -sivustolla, joka on listannut artikkeliinsa Suomen kauneimpia rantoja. Listalta löytyy myös yksi todellinen Suomi-klassikko, nimittäin Hangon Bellevue.

Bellevue on klassikko.

Kylpyläkaupungin rannassa onkin jotakin aivan erityistä. Mielikuvitus vie ajatukset aikaan, jolloin kylpyläkaupunki oli kauniiden ja rohkeiden pakollinen kesänvietto- ja näyttäytymispaikka.

Rantaa kuvaillaan matalaksi ja rauhalliseksi. Ranta jatkuu itään päin Långsandan luonnonsuojelualueena.

6. Saimaan rannat

Wall Street Journal nosti vuonna 2014 Saimaan maailman upeimpien järvien joukkoon.

Sahalahti Resortin ranta Puumalassa.

Yhtä suosikkirantaa on järvialueelta vaikea nostaa ylitse muiden.

Moni liputtaa kuitenkin Puumalan puolesta. Matkailijalle riittää siellä useitakin huikean kauniita pysähdyspaikkoja, esimerkiksi ylistystä kerännyt Sahalahti Resort. Saimaan rannalla sijaitseva lomapaikka on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen ympäristö, jonka rannoilla voi lekotella rauhassa. Saapua voi myös omalla veneellä.

7. Vattaja, Kokkola

Retkipaikka-sivuston vuonna 2016 valitsema Vuoden luontokohde on Kokkolassa sijaitseva Vattajanniemi eli Vattaja.

Kyseessä on liki luonnontilassa oleva hiekkaranta, jossa rantaviiva jatkuu silmien ulottumattomiin.

Vattaja on erityisen upea auringonlaskun aikaan.

Vattajan lentohietikko on maisemallisesti ainutlaatuinen. Kyseessä on Euroopan suurin boreaalisen vyöhykkeen dyyniranta. Nähtävää riittää myös lintubongareille, sillä alueen linnustoa kuvaillaan huomionarvoiseksi.

Pituutta Vattajalla on laguuneineen 15 kilometriä. Se on yksi Pohjoismaiden pisimpiä hiekkarantoja. Retkipaikka-sivuston mukaan avointa hietikkoa alueella on peräti 450 hehtaaria.

Vastaavasti Suomen kenties kuuluisammalla hiekkarannalla, Porin Yyterin hiekkarannalla, on pituutta kuusi kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?