Käytitkö lentokentän USB-latauspistettä? Tästä syystä sitä ei ehkä kannatakaan tehdä - Matkat - Ilta-Sanomat

Käytitkö lentokentän USB-latauspistettä? Tästä syystä sitä ei ehkä kannatakaan tehdä

Julkisten tilojen USB-portteihin liittyy tietoturvauhka, Forbes kertoo.

Julkaistu: 3.6.2019 16:08

Asiantuntija vertaa USB-portin käyttämistä tienvarrelta löytyneen hammasharjan työntämiseen omaan suuhunsa.

Kännyköiden latauspisteet ovat lisääntyneet lentokentillä viimeisten vuosien aikana. Siinä missä aiemmin sai kiertää pitkän tovin ennen latauspisteen löytymistä, nykyään niitä löytyy liki joka nurkalta.

Miten ihanaa, että ei tarvitse huolehtia akun sammumisesta lentojen välissä.

Vältä USB-porttia

Latauspisteisiin liittyy kuitenkin turvallisuusuhka, Forbes.com uutisoi. Riski liittyy nimenomaan USB-latauspisteisiin.

USB-portin kautta rikolliset saattavat nimittäin päästä asentamaan haittaohjelmia ladattavalle laitteelle tai varastamaan sieltä tietoja.

– Julkisen USB-portin käyttäminen on hieman sama kuin päättäisit laittaa tienvarresta löytyneen hammasharjan suuhusi. Et voi aavistaakaan, missä se on ollut aiemmin, IBM Securityn Caleb Barlow kertoo.

Asiantuntijat suosittelevatkin käyttämään lentokentällä USB-latauspisteen sijaan tavallista pistorasiaa tai omaa varavirtalähdettä.

Asiantuntijat suosittelevat käyttämään lentokentällä tavallista pistorasiaa tai omaa varavirtalähdettä.

USB-portteihin liittyvä turvallisuusuhka voi kuulostaa liioittelulta tavallisen matkailijan korviin.

IBM Securityn tekemän turvaraportin mukaan matkailijoihin kohdistuneet tietoturvavarkaudet ovat kuitenkin viime aikoina olleet kasvussa.

Myös tietoturvayhtiö Nixun johtava tietoturvakonsultti Matti Suominen pitää tietoturvauhkaa ainakin teknisesti ottaen täysin todellisena. USB-liitin on perinteisesti toiminut monitahoisesti: samasta lähteestä on saanut niin dataliikennettä, virtaa ja niin edelleen. Samalla mahdollisuudet rikollisille ovat kasvaneet.

– Jos teknistä kykyä riittää, rikollinen pääsee kiinni laitteen tietoihin, kuten eri tunnuksiin, sähköpostiviesteihin tai vaikkapa kuviin, Suominen kertoo.

Todennäköisyyttä sille, että lomalle lähtijä joutuisi tietovarkauden uhriksi, on kuitenkin Suomisen mukaan häviävän pieni. Myös puhelimien tietoturva on viime aikoina parantunut.

– Jos asia kuitenkin huolestuttaa, USB-liittimeen voi hankkia USB-kondomin. Se on USB-liittimen kärkeen liitettävä välikappale, joka varmistaa, ettei laitteeseen kulje muuta kuin virtaa, Suominen sanoo.

Tarkastuskortin kuva voi johtaa ongelmiin

Lentomatkailuun liittyvät tietoturvauhkat eivät rajoitu latausportteihin.

Tavallinen, lomahuumassa tehty sosiaalisen median päivitys voi sekin johtaa pahimmillaan matkan kariutumiseen. Esimerkiksi Instagramiin kirjoitettu hashtag #boardingpass ja kuva tarkastuskortistasi voi tulla kalliiksi.

Hakkerille tarkastuskortissa olevien tietojen väärinkäyttö ei ole työ eikä mikään. Pnr-koodin tiedoilla hakkeri voi nimittäin muuttaa lennon tietoja tai matkustajan yhteystietoja tai jopa varastaa matkustajan lentokilometrit – ja paljon muuta.

Pnr-koodeihin liittyviin tietoturvauhkiin on onneksi myös reagoitu.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair poisti jo viime vuonna matkustajan tietoihin viittaavat pnr-koodit sekä matkatavaroiden lapuista että tarkastuskortista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?