Vilna on seuraava suosikkikohteesi – 5 tärppiä halpaan ja ihastuttavaan lähikaupunkiin

Julkaistu:

Vilna
Liettuan pääkaupunki Vilna on reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki, odotettua suloisempi ja Tallinnaa edullisempi. Kohde yllättää tarjonnallaan.

Syö ja juo

Yksi Vilnan parhaita anteja on hyvä ja edullinen ruoka. Tasokkaan lounaan saa helposti kymmenellä eurolla, puolen litran oluen 3–4 eurolla ja kolmen ruokalajin illallisen viineineen 35 eurolla. Tunnetussa fine dining -paikassakin maistelu- ja viinimenun saa Helsingin hintoja huokeammin, 85 eurolla.

Liettuan parhaaksi kokiksi useasti palkitun Deivydas Praspaliauskaksen Amandus ja viisikymppisen pariskunnan pyörittämä, lihansyöjällekin takuulla toimiva kasvisruokaravintola Vegafe kuuluvat kaupungin suosikkeihin. Myös Džiaugsmas, Sweet Root ja Šturmų Švyturys ovat suosituslistalla.


Toimi kuin paikallinen

Vilnalaiset rakastavat juoksemista ja kävelevät joka paikkaan. Parin kilometrin matkaa töihin ei kuljeta autolla tai julkisilla, vaan kävellään. Myös palaverit saatetaan hoitaa kävelyn merkeissä. Kompaktin kaupungin kadut ovat silmiinpistävän siistejä. Kaupunkiin tutustuu kätevästi jalan. Vilnalla on tarkoitukseen jopa oma sivusto Walkable Vilnius, jossa on räätälöityjä kävelyreittejä eri kiinnostuksenkohteiden ja aikataulujen mukaan.

Vilnan säätä kuvataan ”yhtä ailahtelevaiseksi kuin naisen mieltä”. Kaupunkireissuun kannattaa varautua kerrospukeutumisella ja sateenvarjolla. Sää voi vaihdella useasti päivän aikana ympäri vuoden.


Lähde luontoon

Vilnaa kutsutaan vihreäksi kaupungiksi. Kaupunki on puineen ja puistoineen keskustaa myöten vehreä. Kaupungin laitamilla pääsee halutessaan vielä lähemmäs luontoa.

Rauhallinen liikkuja voi suunnata lyhyen bussi- tai taksimatkan päähän Pavilnių Regional Parkiin ja kävellä historiallisen ja suositun reitin puiston läpi. 2,5 kilometrin matkalla näkee esimerkiksi maisemat puiston yli, 1300-luvulla toimineen kanuunatehtaan rauniot, jääkauden muovaaman, 65 metriä korkean kielekkeen ja puiston läpi virtaavan Vilnia-joen. Reitti päättyy kauniille Belmontasin myllyalueelle.


Astetta rohkeampi hyppää myllyalueelta kajakkiin ja meloo kahdeksan kilometriä Vilnan keskustaan. Harrastus on suosittu paikallisten keskuudessa, ja moni meloo itsenäisesti jokea alas, mutta turistin kannattaa pyytää opas mukaan. Matalassa vedessä kiviin juuttumiselta ei voi välttyä. Maisemat ovat upeat ja homma ensikertalaisellekin hauskaa.


Shoppaile

Vilnan parhaat ketjuliikeostokset tutuilta ja tuntemattomilta brändeiltä tekee kolmesta kauppakeskuksesta: Panoramasta, Akropoliksesta ja Ozasista. Vanhan kaupungin kadut ovat puolestaan täynnä pieniä putiikkeja. Liettualaiset suosivat kotimaista muotia ja kosmetiikkaa. Paikallisia vaatemerkkejä ovat muun muassa Undress, Adatyte, Ramune Piekautaite ja House of Naive, ja Vilnan parhaiksi, paikallisia brändejä kokoaviksi myymälöiksi listataan esimerkiksi Moustache Boutique ja LeMuse.


Tuliaisiksi Liettuasta ostetaan pellavaa ja meripihkaa. Linen- ja amber-kylttejä bongaileekin toinen toisensa perään kaupungin myymälöistä, ja materiaaleista valmistetaan mitä mielikuvituksellisimpia tuotteita. Vilnassa pääsee myös meripihkasaunaan ja -hierontaan.

Näe kaupunki ylhäältä

Kaupungista saa parhaan käsityksen, kun sitä pääsee katselemaan ylhäältä päin. Vilnassa korkealle nousemiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Kävele vanhasta kaupungista vartin matka ja porrasnousu Kolmelle ristille. Kukkulalta avautuu näkymä vanhan kaupungin yli. Paikalle pääsee myös tietä pitkin taksilla. Voit nousta myös kaupungin laidalla televisiotorniin. Pyörivä ravintola antaa illallisen aikana näkymän kaikkiin ilmansuuntiin. Torniin voi nousta myös kahdeksan euron lipulla. Jännittävin tapa vilkuilla Vilnaa ylhäältä ovat suositut kuumailmapallolennot. Pallot nousevat vanhasta kaupungista, ja kyytiin pääsee reilulla sadalla eurolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt