Maria kävi Suomessa ja huomasi olossaan dramaattisen muutoksen viikossa – 4 ulkomailla asunutta kertoo, kuinka valo vaikuttaa - Matkat - Ilta-Sanomat

Maria kävi Suomessa ja huomasi olossaan dramaattisen muutoksen viikossa – 4 ulkomailla asunutta kertoo, kuinka valo vaikuttaa

Entiset ja nykyiset ulkosuomalaiset kertovat, miten aurinkoisessa maassa asuminen on vaikuttanut heidän mielialaansa.

Neljä suomalaista kertoo havainnoistaan auringon voimasta.

24.5.2019 18:58

Ulkomaille muutto voi ainakin aluksi merkitä sopeutumisvaikeuksia ja paikoin jopa ulkopuolisuuden tunnetta.

Yksi asia tuntuu olevan kuitenkin selvästi paremmin meillä kuin muualla. Auringonvalolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin, sanovat Ilta-Sanomien haastattelemat henkilöt.

Neljä nykyistä tai entistä ulkosuomalaista kertoo, miten auringonvalo on heihin vaikuttanut.

Paluu Suomeen todisti Marialle auringon voiman

Muun muassa Mozambikissa, Portugalissa ja Maltalla asunut Maria ei voi tarpeeksi hehkuttaa auringon voimaa. Nainen on sitä mieltä, että auringolla on selvä positiivinen yhteys mielenterveyteen. Jaksaminen aurinkoisessa maassa on tasaisempaa ympäri vuoden, eikä suomalaisia piinaavasta kaamosmasennuksesta ole tietoakaan.

Hyvin konkreettisesti Maria sai kokea auringon voiman tultuaan käymään Suomessa asuttuaan pitkään ulkomailla.

– Tulimme marraskuun viimeiseksi viikoksi Suomeen käymään. Jo viikon aikana energiatasoni laskivat. Huomasin heti, että auringonvalon puuttuminen vaikutti omaan jaksamiseen. Olin kiukkuisempi ja väsyneempi sekä hieman alakuloinen, Maria muistelee.

Maria on asunut useassa maassa, esimerkiksi aurinkoisella Maltalla.

Kesän tukahduttava kuumuuskaan ei ole ollut koskaan Marialle ongelma. Siinä missä Suomessa saatetaan kärsiä valoisien öiden aiheuttamasta univajeesta, etelässä kesäyöt ovat pimeitä ja nukkuminen helppoa.

– Unen laatu on selkeästi parempaa kuin Suomessa. Ehkä talviväsymys Suomessa johtuukin kesäkuukausien kroonisesta univajeesta, Maria ehdottaa.

Suomeen joitakin vuosia sitten muuttanut Maria haikailee edelleen ulkomailla asumisen perään. Talvet ovat auringon ystävälle kotimaassa raskaita.

– Joka talvi huomaan, että tekisi vain mieli mennä nukkumaan ja nukkua koko pimeän ajan ohi. Olen huomannut olevani alakuloisempi kuin aurinkomaissa asuessani. Kevään tullen energiatasoni onneksi nousevat.

Anu tunsi syyllisyyttä istuessaan sisällä aurinkoisella säällä

Portugalissa asuva Kristiina ja Anu ovat Marian kanssa samoilla linjoilla.

Auringossa asuminen tekee hyvää.

– Olen asunut Portugalissa 13 vuotta ja jaksan henkisesti ja fyysisesti paremmin. Energiaa riittää, vaikka ikää tulee. Asenteeni on paljon positiivisempi lähes kaiken suhteen. Olen supertyytyväinen, että lähdin Suomesta ja jäin, Kristiina kertoo.

Portugalissa asuva Anu huomasi tuntevansa huonoa omatuntoa aina, kun teki sisällä töitä aurinkoisena päivänä.

Auringolla on energiaa antava voima myös Anun mielestä. Nainen on asunut niin ikään Portugalissa nyt seitsemän vuotta.

Alkuaikoina Anun mieleen oli iskostunut suomalainen ajatusmalli siitä, että auringosta täytyy nauttia aina, kun sitä on näkyvillä.

– Tunsin syyllisyyttä siitä, kun hyvälläkin ilmalla istuin sisällä tietokonetta naputtamassa, vaikka olisi voinut olla ulkona nauttimassa auringosta. Töitä on kuitenkin tehtävä, satoi tai paistoi, Anu kertoo.

Malawissa asuva Milla: Energiatasot eivät heittele enää

Malawissa seitsemän vuotta asunut Milla kertoo, että aurinkoisessa maassa asumisella on ollut myös häneen positiivisia vaikutuksia. Talviväsymyksestä ei tarvitse kärsiä, eikä syysmasennuskaan ole maassa tuttu juttu.

– Itse olen aina tykännyt lämmöstä ja kesästä, eli omaan elämääni sopii hyvin tällainen lämmin ilmasto. Onhan se nyt paljon mukavampaa, että aurinko paistaa lähes aina, Milla kertoo.

Milla muistaa miettineensä etenkin ensimmäisten vuosien aikana moneen otteeseen, kuinka paljon tasaisempi olo Malawissa on, sekä henkisesti että fyysisesti.

Ennen muuttoaan Milla teki Suomessa fyysisesti raskasta työtä. Jo silloin hän huomasi, että kesällä virtaa riitti, mutta talvisin väsytti välillä ”ihan tosissaan”.

– Onhan se aivan luonnotonta ihmisen keholle, että puolet vuodesta eletään pimeässä ja toinen puoli jatkuvassa valossa. Ehkä siksi ihmiset Afrikassa ovat jollain tasolla onnellisempia, kun valoa tulee tasainen määrä ympäri vuoden ja elämän rytmi pysyy lähes samana koko ajan.

Milla kertoo, että Malawissa energiatasot eivät ole heitelleet samaan tapaan kuin Suomessa.

Hyvinvointia lisännee myös elämänrytmin tasoittuminen. Milla menee uudessa kotimaassaan nukkumaan aikaisemmin kuin Suomessa ja herää aikaisemmin. Elämää rytmittävät auringonvalo ja sähkönjakelu, sillä sähköä ei aina ole tarjolla suomalaiseen tapaan. Valoisasta ajasta pitää saada siis kaikki hyöty irti.

– Kynttilänvalossa on ikävä tehdä yhtään mitään.

Auringonvaloon on jo tottunut, mutta Milla muistaa miettineensä etenkin ensimmäisten vuosien aikana moneen otteeseen, kuinka paljon tasaisempi olo Malawissa on, sekä henkisesti että fyysisesti.

– Valolla on vaikutusta kumpaankin, nainen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?