Tällainen on ”Suomen Camino de Santiago” – Pyhän Olavin merireitti kulkee maalaisnäkymien ja kallioisten merimaisemien halki

Julkaistu:

Matkailu
Pyhän Olavin merireitti on Suomen ensimmäinen eurooppalainen kulttuurireitti. Reitti kulkee Suomen Turusta Norjan Trondheimiin saakka.
Kulkeapa Suomessa kuuluisan Camino de Santiagon hengessä!

Nyt se on mahdollista, sillä Suomen oma Camino de Santiago, eli ensimmäinen eurooppalainen kulttuurivaellusreitti, Pyhän Olavin merireitti, viettää avajaisia perjantaina. Reitti kulkee Turusta Turun saaristoon ja edelleen Ahvenanmaan halki Norjan Trondheimiin saakka. Koko reitin pituus on 1 200 kilometriä.


Pyhän Olavin merireitti on virallinen osa Pohjoismaisia Olavinreittejä (St Olav Ways) ja eurooppalaisia kulttuurireittejä, Paraisten kaupunki kertoo tiedotteessa.
Pyhä Olavi oli yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä, jolle pyhitettyjä keskiaikaisia kirkkoja on erityisesti Ruotsissa, mutta myös Suomessa ja Ahvenanmaalla. Pyhän Olavin merireitti kulkeekin keskiaikaisia pyhiinvaeltajien polkuja pitkin.

Kauniita maisemia ja tunnelmallisia majapaikkoja

Vaeltamisen voi aloittaa Turusta, Ahvenanmaalta, Grisslehamnista sekä myös muualta Ruotsista. Vaihtoehtoja lähtöpisteiksi on useita.

Osan matkasta voi kulkea linja-autolla paikallisliikenteen vuoroilla. Saarelta toiselle kuljetaan lautalla kulkien.


Hidas matkanteko antaa mahdollisuuden uppoutua saariston luontoon ja kulttuuriin. Maisemat vaihtelevat vehreistä maalaismaisemista kallioisiin saariin, metsiin ja lainehtivaan mereen.

Matkan varrelta löytyy tunnelmallisia matkailupalveluita: maukasta lähiruokaa, kotoisia aamiaismajoituksia ja tunnelmallisia saunoja.

”Yksi reitin huippukohdista”

Pyhän Olavin merireitin hankevastaava James Simpson suosittelee tutustumista esimerkiksi Björkholmin luonnonkauniiseen saareen Paraisilla ja Nötöseen, jossa on perinteisen saarielämän tunnelmaa.

Hankkeen koordinaattori Nina Söderlund Åbo Akademista kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille, että reitillä on jo nyt runsaasti palveluita. Esimerkiksi Nauvossa ja Korppoossa on paljon hyviä yöpymispaikkoja ja hyvää lähiruokaa.

– Yksi reitin huippukohdista sijaitsee hieman sivussa. Ulkosaariston saarilla Brännskärissa, Pensarissa, Aspössä, Nötössä, Utössä ja Jurmossa kulki ihmisiä jo tuhat vuotta sitten, Söderlund kommentoi.

Matkailijan on kuitenkin hyvä muistaa, että reitillä on myös alueita, joissa majoituspalveluiden määrä on vähäinen.

Kerää leimoja kirjoista ja majapaikoista

Vaeltaja voi kerätä matkan varrelta muistoksi leimoja, joita saa kirkoista, kahviloista ja yöpymispaikoista.


Aikoinaan pyhiinvaeltajilla piti olla mukanaan matkalla pappien allekirjoittama pyhiinvaeltajien passi, jolla sai kulkea vapaasti Euroopan läpi ilman rajoituksia. Perinnettä vaalitaan myös Pyhän Olavin reitillä.

Pyhän Olavin kunniakirjan saadakseen on pystyttävä osoittamaan, että on päätynyt Trondheimiin kävelemällä yhtäjaksoisesti viimeiset 100 kilometriä tai vaihtoehtoisesti pyöräillyt tai ratsastanut viimeiset 200 kilometriä.

Avuksi digitaalinen kartta

Pyhän Olavin merireitti on virallinen osa Pohjoismaisia Olavinreittejä (St Olav Ways) ja eurooppalaisia kulttuurireittejä. Matkan suunnittelussa voi käyttää apuna tulostettavia digitaalisia karttoja, joissa on esitelty majoitusvaihtoehtoja, joukkoliikenneyhteyksiä ja muita palveluja.

Paikalliset matkanjärjestäjät tarjoavat reitille opastettuja ryhmävaelluksia, melonta- ja pyöräretkiä sekä pieniä purjehdusmatkoja perinteisellä puisella purjeveneellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt