6 asiaa, jotka saattavat ihmetyttävät matkailijaa Japanissa

Julkaistu:

Japani
Japanissa tuntee olevansa sekä menneisyydessä että tulevaisuudessa, ja maan kulttuuri on aivan omanlaisensa. Matkailijalle Japani tarjoaa ehtymättömästi ihmeteltävää.

1. Ryokanit

Japanilainen perinnehotelli, ryokan-majatalo, on paljon muutakin kuin yöpuu: kun astuu ovesta sisään, astuu samalla japanilaisen perinnekulttuurin ja tapojen ytimeen.

Ulko-oven luona vaihdetaan kengät tohveleihin. Niillä sipsutellaan joka paikkaan, paitsi vessan kynnyksellä ne vaihdetaan vessatohveleihin. Omien vaatteiden sijasta voi pukeutua kaapista löytyvään, kimonon tapaiseen yukataan.


Ryokanit sijaitsevat yleensä vanhoissa taloissa. Niissä on uskomattoman hiljaista – siitäkin huolimatta, että osa seinistä on riisipaperista tehtyjä liukuovia. Ikkunoiden takana levittyy huolella sommiteltu puutarha.

Minimalismi on viety huippuunsa; huoneissa on vain matala pöytä ja istuintyynyt. Vuoteina toimivat tatamimatoille sijatut futonit, jotka käydään petaamassa, kun ollaan illallisella, ja korjataan aamulla takaisin kaappiin.

2. Pelihallit

Japanissa on yleensä hillittyä ja rauhallista, mutta se ei päde supersuosittuihin ajanvietepaikkoihin; Pachinko-pelihalleihin, joita on joka kaupungissa. Niissä on mielipuolinen meteli. Hallit ovat täpötäynnä hieman miniflippereitä muistuttavia pachinko-peliautomaatteja.

Pelaajat ovat aikuisia, ja etenkin iltaisin liikemiehiä tummissa puvuissaan. He ovat vaipuneet omaan maailmaansa – tuijottavat vain hypnotisoituneina edessään olevaa, psykedeelisesti vilkkuvaa, välkkyvää ja mölyävää pelikonetta, jossa pomppivat pienet metallikuulat.

3. Onsenit

Kuumat luonnonlähteet eli onsenit ja niiden yhteydessä toimivat kylpylät ovat japanilaisille yhtä tärkeitä kuin saunat suomalaisille. Monet ryokanit sijaitsevat onseneiden lähellä, ja niiden kylpytiloissa voi pulahtaa altaaseen rentoutumaan – jos nahka kestää: kylpyvesi voi olla sietämättömän kuumaa.


Onsen-kylpylöitä on kaikenlaisia; useiden altaiden komplekseista pieniin maakuoppiin, joihin mahtuu yksi ihminen kerrallaan. Ihanimmat ovat luonnon helmassa.

4. Automaatit

Japanissa on tuoteautomaatti, tai yleensä useampi, joka kadun varrella. Niistä voi ostaa miltei mitä tahansa: virvokkeita, alkoholia ja ruoka-annoksia, kirjoja ja sanomalehtiä, sateenvarjoja ja sukkia tai vaikka ennustuksen päivälle.

5. Ruoka

Japanilaista fine diningia edustava perinteinen kaiseki-illallinen on elämyksellinen ohjelmanumero. Ruokalajeja saattaa kertyä lähes parikymmentä, mutta annokset ovat pikkuruisia, ja ruoka on kevyttä. Kipoista voi löytyä keittoa, keitettyjä vihanneksia ja tofua, raakaa tai kypsennettyä kalaa, etikkaisia kasvispikkelssejä ja riisiä. Juomaksi tarjotaan sakea tai teetä.


Paljon huokeampaa herkkua on okonomiyaki, eräänlainen munakaslettu tai japanilainen pitsa. Pohjaan tulee muun muassa reilusti kaalinsuikaleita ja täytteeksi vaikkapa lihaa tai katkarapuja sekä kastikkeita. Ravintoloissa lettu paistetaan kuumalla levyllä asiakkaan silmien edessä. Päälle lorautellaan majoneesia.

6. Vessanpytyt

Japanissa on sekä vanhanaikaisia kyykkyvessoja että ultramoderneja ”länsimaisia vessoja”. Jälkimmäiset tarkoittavat monimutkaisia bideepyttyjä, joista löytyy pitkä rivi nappeja; yksi suihkuttaa vettä, toinen kuivaavaa ilmaa ja kolmas tuoksua. Neljäs soittelee musiikkia tai imitoi pöntön huuhteluääntä. Vedenpainetta ja äänenvoimakkuutta voi säädellä, ja istuinrengas lämpenee sähköllä.Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille matkailusta kirjoittava Mira Jalomies kertoo kiinnostavista kohteista ja kulttuurieroista sekä antaa matkailuun liittyviä vinkkejä huviksi ja hyödyksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran matkailusivustolta ja -blogista.

INFO

  • Monet ryokanit sijaitsevat suurkaupunkien ulkopuolella, maisemallisesti kauniilla paikoilla. Sanotaan, että maailman ensimmäinen hotelli oli vuonna 705 avattu japanilainen ryokan.
  • Japanilaiset ovat hyvin kohteliaita, ja kumartelevat sekä hymyilevät tiuhaan. Turistinkin on hyvä toimia samoin, vaikka muita tapoja ei hallitsisikaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt