Alkoholia kannetaan taas Virosta rivakkaan tahtiin – yhä enemmän suurtuojia ja niitä, jotka eivät tuo mitään

Julkaistu:

Viro
Viron alkoholituonti on kääntynyt notkahduksen jälkeen kasvuun. Virosta tuotiin toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana miljoona litraa enemmän alkoholia kuin vuotta aikaisemmin.
Viron alkoholiveronkorotukset ovat vieneet suomalaisten viinarallin Latviaan, uutisoi Ilta-Sanomat viime kesänä. Markkinaraon tiedettiin aukeavan, kun Viro korotti alkoholiveroaan runsaasti kesällä 2017.
Nyt alkoholin tuonti Virosta on taas kasvanut.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy kertoo tiedotteessa, että suomalaiset toivat Virosta toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana yhteensä 29 miljoonaa litraa alkoholia. Tämä on noin miljoona litraa enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Tulokset selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n vuodesta 2014 lähtien toteuttamasta haastattelututkimuksesta, jossa haastatellaan vuosittain noin 2000 Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavaa suomalaista*.


Eniten Virosta tuotiin olutta (12,5 miljoonaa litraa) ja long drink -juomia (6,4 miljoonaa litraa). Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholijuomia tuotiin 2,71 miljoonaa litraa, mikä on käytännössä saman verran kuin vuotta aiemmin.

Oluen tuonti Virosta väheni vuoden takaiseen verrattuna enää hieman ja alkuvuoden 2019 aikana tuonti näyttää kääntyneen kasvuun. Helmi-huhtikuussa olutta tuotiin Viron-matkoilta jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavan ajanjakson aikana.

Myös siiderin ja long drink -juomien tuonti näyttää kääntyneen kasvuun. Viinien ja liköörien tuonti sen sijaan näyttää vähentyneen vuoden takaisesta, kun taas väkevien tuonti on pysynyt samalla tasolla.


Toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana yli yhdeksän prosenttia Virossa käyneistä matkailijoista oli hakenut alkoholijuomat Latviasta.

Sieltä hankittiin neljännes kaikista Suomeen tuoduista alkoholijuomista. Alkoholin suurtuojista eli yli 100 litraa alkoholijuomia tuoneista matkailijoista 37 prosenttia kertoi hakeneensa juomat Viron ulkopuolelta.

Kolmasosa ei tuo lainkaan alkoholijuomia matkalta

Alkoholin matkustajatuonnissa on viitteitä polarisoitumisesta suurtuojiin ja niihin, jotka eivät tuoneet juomia lainkaan.

Kun kaksi vuotta sitten vain runsas viidennes matkailijoista kertoi, että he eivät tuoneet alkoholijuomia matkaltaan, nyt heidän osuutensa on noussut jo kolmasosaan kaikista matkailijoista.

Toisaalta yli sata litraa alkoholia tuoneiden merkitys näyttää kasvaneen. Suurtuojat käyvät keskimäärin viisi kertaa vuodessa Virossa ja tuovat noin 38 prosenttia kaikesta suomalaisten Viron-matkoilta tuomasta alkoholista.

”Viinapullo ei voi olla ystävyyden mittari”

Suomalaismatkailijoiden tapa käydä lahden takana alkoholiostoksilla on herättänyt viime aikoina myös kritiikkiä.

Viime viikolla Viron matkailuvinkkejä Ilta-Sanomille jakanut koomikko ja kirjailija Antto Terras kertoi, ettei Viron tehtävä ole olla suomalaisten edullinen takapiha, josta saa mukaansa edullisen viinasalkun.

–  Edullinen viinapullo ei voi olla veljeskansan tai ystävyyden mittari, Terras kommentoi Ilta-Sanomille.
*Tutkimusaineistoa voidaan pitää edustavana otoksena kolmen suurimman laivayhtiön laivoilla vuoden aikana Virosta Suomeen matkustaneista suomalaisista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt